Dit zijn de 6 beste Japanse whisky’s

CREDITS: Foto: Jesús Terrés

Japanse whisky staat al lang niet meer in de schaduw van de Schotse whisky. Naast concurrentie van de Canadese whisky zijn het voornamelijk de Japanse varianten die de bekende whiskylanden, zoals Schotland, Ierland en de V.S. van de troon proberen te stoten. En ondanks dat de gemiddelde persoon alleen aan sake denkt, wanneer ze aan Japanse alcohol denken, is het een echte winnaar in de whiskywereld.

Een schok voor andere destilleerders van over de hele wereld, een aangename verrassing voor de liefhebbers. Wij presenteren je: de zes beste Japanse whisky’s.

De beste Japanse whisky’s

Hakushu Single Malt

De Hakushu-distilleerderij ligt in de schaduw van de Fiji vulkaan in Japan. Bij deze Hakushu distilleerderij heeft een geloof in het gebruik van rokerige veenmout bij het maken van ‘jong talen’ whisky of whisky’s die niet ouder zijn dan de traditionele twaalf jaar of meer. De Hakushu single malt wordt na het distilleren heel snel gebotteld, waardoor het een veel lichtere kleur krijgt dan je verwacht bij een sterke, krachtige whisky. Deze variant is vooral een succes bij whiskydrinkers die net om de hoek komen kijken en een frisse smaak kunnen waarderen.

Nikka Miyagikyo

Het is één van de meest genegeerde, maar toch verrassende Japanse whisky’s: Miyagikyo is een whisky die elke liefhebber eens geprobeerd moet hebben. De reden dat veel whiskydrinkers een glas van deze Japanse whisky aan zich voorbij laten gaan, is omdat deze single malt op het eerste gezicht een beetje teleurstellend overkomt. Wanneer je de fles open maakt komt er nauwelijks tot geen aroma vanaf, de whisky is vrijwel geurloos. Wanneer je de fles een paar minuten geeft om te ademen komt Miyagikyo tot leven met een aroma van karamel. Ook komen er na een tijdje aroma’s van toffee en vanille vrij.

Yamazaki Single Malt

Deze single malt whisky is gebrouwen door de Suntory Yamazaki-destilleerderij. Deze destilleerderij is begonnen aan de Japanse whisky-rage. De Yamazaki is twaalf jaar oud en momenteel zo populair dat leveranciers er moeite mee hebben om flessen op voorraad te houden. De populariteit van de whisky komt onder andere door de geur van honing die gepaard gaat met een citrus-achtig smaak en eindigt met een vanille-eiken smaak. Deze combinatie van smaken is in geen één andere whisky ter wereld te vinden.

 

Nikka Taketsuru Pure Malt – 17 jaar oud

Deze whisky is een bijzondere in het rijtje van beste Japanse whisky’s. Deze 17 jaar oude single malt is namelijk zo goed dat hij al meerdere prijzen heeft gewonnen. Hij wordt al jaren de ‘World’s Best Blended Malt Whisky’ genoemd en is een favoriet geworden bij veel whiskydrinkers. Ondanks zijn lange rijpingstijd en de vele prijzen, is deze whisky makkelijk in de winkel te vinden. De voorraad blijft altijd goed aangevuld.

Suntory Hibiki – 17 jaar oud

Met een oneindige lijst vijfsterrenrecensies en een artistieke, gekurkte fles is deze Habiki onmogelijk om te negeren. Het is de perfecte whisky voor wanneer je op zoek bent naar een echt kwaliteitsproduct. Habiki heeft een bruine kleur en een opvallend vlakke geur met smaken van honing, vanille een vleugje fruit. Een unieke eigenschap van Habiki is de dikke, bijna siroop-achtige textuur, waardoor niet iedereen deze whisky kan waarderen.

Nikka From The Barrel

En ook deze laatste in het rijtje is een whisky van Nikka, een van de meest gerenommeerde Japanse destilleerderijen. Waar je ook zoekt, in elk lijstje over Japanse whisky’s komt Nikka gegarandeerd voor. Deze variant, From The Barrel, is één van de bekendste mede doordat hij erg betaalbaar is in vergelijk met de andere varianten van Nikka. De geur van deze whisky doet je denken aan vers gemaaid gras en een vleugje peper. De smaak bestaat uit fruitige tonen waaronder voornamelijk sinaasappel. Ook vind je er vleugjes kanaal en kruidnagel in terug.

japanse whisky's, Dit zijn de 6 beste Japanse whisky’s

 

LEES OOK
Darker Don
De Filipijnse rumcocktail: Darker Don
Een cocktail en de Filipijnen. Als je het in één zin neerkrabbelt, vloeit het als namen van een getrouwd stel dat voor elkaar gemaakt is. Dat de…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…