Waarom Cagliari op je stedentrip-lijst hoort te staan

CREDITS: Suetot

Wie houdt er nu niet van Italië? De geweldige warme cultuur, legendarische pizza’s en pasta’s, gekleurde straten en prachtige stranden. Ieder deel van Italië heeft zo z’n eigen charme, van bergen en meren tot bruisende steden. Cagliari combineert eigenlijk the best of all worlds. Het is de hoofdstad van het eiland Sardinië. Deze stad is gevuld met huizen in alle kleuren die je jezelf maar kunt indenken. Je loopt hier over trappen en smalle straten omgeven door restaurants, boetiekjes, terrasjes en cafés. Dit alles terwijl je bijna overal uitkijkt over de prachtig staalblauwe zee en de sfeervolle haven.

We kunnen je deze stad zeker aanraden, daarom hebben wij besloten om de highlights voor je op een rij te zetten.

De parel van Sardinië: Cagliari

De stranden

Rondom Italië vind je veel mooie stranden. Echter zit Sardinië toch wel vol met toffe hoogtepunten. Helderblauw water, mooie witte zandstranden en uitzicht over enorme, groen begroeide rotsen die de golven breken. Rondom Cagliari heb je een aantal hele mooie stranden. Ben vooral niet bang om de auto te pakken en een uurtje te rijden langs de kust. Vanuit de hoofdstad kun je op deze manier namelijk een aantal top bestemmingen bereiken, zoals het strand van Poetto, Villasimius, Cala Tuarreda en de stranden van Chia in het zuid-westen.

cagliari, Waarom Cagliari op je stedentrip-lijst hoort te staan
Foto: Simon

Eten & drinken

Het binnenland van Sardinië is vrij authentiek en traditioneel. Dat doet deze bestemming enorm goed op het gebied van eten. Hier vind je namelijk geweldige typisch Italiaanse hoogstandjes. Van vers gevangen vis uit de haven tot culinaire stukjes vlees en een legioen aan kazen. Maar ook voor een eersteklas bakje koffie zijn er genoeg plekken in deze stad waar je terecht kunt. Je hoeft je ochtend hier niet te beginnen zonder de smaak van de vers gebrande bonen in de befaamde Italiaanse espresso, met uitzicht over prachtige pleinen.

De keuken in het eiland bestaat uit stoofpotjes, heerlijke pasta’s en pizza’s en vooral een hoop heerlijke visgerechten: kreeft, grote garnalen, goed gebakken stukken vis en zelfs sashimi. Om het allemaal af te toppen bestel je hier ook een aantal héle goede wijnen. Italië staat niet voor niets bekend om haar legendarische food & wine cultuur. En laat die cultuur enorm goed tot zijn recht komen in deze pittoreske stad.

cagliari, Waarom Cagliari op je stedentrip-lijst hoort te staan
Foto: Stephanie Albert

Castello Cagliari

Castello Cagliari, of ook wel quartiere di Cagliari, is het oudste gedeelte van de stad. Het woord ‘Castello’ betekent letterlijk ‘kasteel’, en duidt op het voormalige hoogtepunt van dit gedeelte. Dit historische gedeelte was namelijk voorheen een compleet eigen vestiging, inclusief stadsmuren. De oude stad is gelegen op een heuvel, vanuit hier heb je een geweldig uitzicht over de rest van de stad. Hier vind je middeleeuwse straten, prachtige kathedralen en verschillende musea die zorgen voor een nostalgisch totaalplaatje.

cagliari, Waarom Cagliari op je stedentrip-lijst hoort te staan
Foto: Roman Kraft

Uitgaan

Cagliari is niet de goedkoopste stad van Europa, maar het nachtleven hier is zeker wel een avondje (en waarschijnlijk kater-ochtend) van je tijd op dit eiland waard. Je vindt hier verschillende uitgaansgelegenheden, verspreid over verschillende wijken. De meeste clubs liggen bij het haven gebied, voornamelijk aan de Via Roma. Dit is de brede straat die de entree van de stad vormt. Er zijn overigens niet alleen clubs in Cagliari. In de stad vind je ook huiselijke wijnbars, gezellige kroegen en zelfs Jazz Clubs. Het oude centrum van de stad is ook een plek waar veel goede en sfeervolle uitgaansgelegenheden te vinden zijn.

cagliari, Waarom Cagliari op je stedentrip-lijst hoort te staan
Foto: Stephanie Albert

Bezienswaardigheden

In de stad Cagliari is heel veel te zien. Het is niet moeilijk om hier langere tijd te vertoeven, elke keer dat je door de stad loopt zie je weer nieuwe dingen. Eigenlijk is het gewoon zo’n stad die, ook zonder de bezienswaardigheden, echt prachtig is. Je kunt hier alleen al je ogen uitkijken door de vele smalle straatjes en trapjes. Toch zijn er een aantal plekken die zeker een bezoekje waard zijn wanneer je jezelf er toe kunt zetten om van het strand af te komen. Bij deze de hoogtepunten voor je op een rijtje.

1. Torre di San Pancriazo

Dit is de hoogste toren van Cagliari en tevens het symbool van de stad. Deze toren is gebouwd op het hoogste punt van de stad en geeft een prachtig uitzicht. De toren is 189 hoog.

2. Bastione di Saint Remy

Dit is een populair uitkijkpunt, vanuit hier heb je een waanzinnig uitzicht over de haven en de heuvel waarop Cagliari gebouwd is. Vanuit hier kun je ook het oude centrum bezoeken, reken hierbij echter wel op een flinke dosis traptreden. Je vindt op Bastione di Saint Remy ook de Arc de Triomphe. Dit is een van Cagliari’s belangrijkste bouwwerken.

3. Cattedrale di Santa Maria e Santa Cecilia

Oftewel kort gezegd: de Duemo di Cagliari. Dit is dé kathedraal van de stad. Binnen deze kathedraal kun je verschillende toffe kunstwerken bewonderen, maar ook de buitenkant is niet mis. De kathedraal is meerdere malen gerestaureerd en bevindt zich in het oude stadsgedeelte.

4. Anfiteatro Romano

Een typisch Romeins amfitheater uit de 2e eeuw na Christus. In tegenstelling tot veel amfitheaters wordt deze nog steeds gebruikt voor open lucht theater. Het is gelegen op (of eigenlijk ín) de Buoncammino heuvel.

5. Orto Botanica

Deze botanische tuinen van Cagliari zijn gelegen op het terrein van de universiteit en beslaan zo’n 5 hectare. Je kunt hier ongeveer 3000 verschillende mediterrane plantsoorten, bomen en cactussen bewonderen. Ook een heerlijke plek om een middagje te relaxen. 

cagliari, Waarom Cagliari op je stedentrip-lijst hoort te staan

cagliari, Waarom Cagliari op je stedentrip-lijst hoort te staan
Foto: Roman Kraft
LEES OOK