Matt Simons doet een boekje open voor Manify

Afgelopen donderdag hebben we een bakje koffie gedronken met, superster-in-wording, Matt Simons. De Amerikaanse singer-songwriter is deze en volgende maand in Nederland, omdat hij door het hele land gaat optreden, te beginnen in ‘s-Hertogenbosch. Bekend werd hij in ons land door zijn hit ‘With You’. Tijdens een tranentrekkende scene in Goede Tijden Slechte Tijden, werd het liedje gedraaid en in één klap een hit in Nederland. Sindsdien is hij meerdere malen te zien/horen geweest bij GIEL en was ‘With You’ gebombardeerd tot 3FM Megahit!

New York

Ondanks dat Matt Simons geboren is in Californië, woont hij het grootste deel van zijn leven in New York. Maar tijdens het bakje koffie was al snel duidelijk dat hij niet de typische overdreven Amerikaan is. Matt is een relaxte kerel en gezellig om mee te praten. Zelf zegt hij ook niet zo’n fan te zijn van dat overdreven gedoe. Toch houdt hij van New York. “Dat is toch waar het gebeurt. Een hele lange tijd ben ik een zelfstandige songwriter geweest daar. Ik had geen label, geen management. Ik moest mezelf vermarkten, dus ik begon geld uit te geven aan Facebook-ads. Geld dat ik eigenlijk niet had, want ik sliep op mijn eigen bank. Mijn slaapkamer was verhuurd. Dit was nog voordat ik With You had geschreven, het was rond 2009 dacht ik.” De advertenties deden het goed en binnen de kortste keren had hij zo’n 10.000 Facebookfans, waaronder een aantal Nederlanders.

GTST

[quote_left]Daarna is het balletje gaan rollen[/quote_left]

Dit leidde tot een optreden in Amsterdam. Daar ontmoette hij Fenne Geelhoed, een van de schrijfsters van GTST. Ze bleven in contact, maar leidde in eerste instantie tot niks. Tot dat Matt in 2012 ‘With You’ schrijft. “Het liedje gaat over afscheid nemen. Een goede vriendin van Matt heeft nooit afscheid kunnen nemen van haar vader, die overleed tijdens een auto-ongeluk. Het nummer is vanuit het perspectief van de overleden vader geschreven.” Zelf heeft Matt Simons ook niet de makkelijkste tijd achter de rug in New York. “Ik had het echt niet slecht hoor, ik zie veel meer ellende in New York. Maar heel makkelijk was het ook niet.” Dit zorgt dus voor goed materiaal voor mooie liedjes.

Fenne krijgt via social media gehoor van ‘With You’ en pitched het liedje voor de serie. Matt heeft hier geen idee van, maar wordt op een dag, op z’n bank, wakker en is blij verrast dat het nummer in Nederland was ingeslagen als een bom. Sony Music nam contact met Matt en bracht het nummer uit. “Daarna is het balletje gaan rollen…”

Manify.nl - Matt Simons 2

In Nederland is hij een ster aan het worden, terwijl ze in New York nog niet echt van Matt Simons gehoord hebben. “Dit is nog toekomstmuziek, maar ik focus me nu eerst liever op Nederland. Ik vind het heerlijk hier!” 

‘Catch & Release’

[quote_right]Eigenlijk is het een term dat ze gebruiken bij het vissen. Vangen en weer los laten. En dat is waar het album ook over gaat. [/quote_right] Inmiddels zijn we al weer een jaartje verder en zit Nederland te wachten op een nieuwe kneiter van Matt Simons. Hij heeft de tijd gebruikt om een nieuw album te schrijven, genaamd ‘Catch & Release’. Het album staat vol mooie nummers met als vlaggenschip de titelsong, die barst van de hit-potentie, volgens ons. “Ik heb het album geproduceerd samen met de Nederlandse producer Gordon Groothedde”. Zijn naam zegt je misschien niet veel, maar is het brein achter hits van Krezip, Nick & Simon, Intwine, Xander de Buisonjé en nog vele andere.

Om zijn nieuwe album te promoten is Matt Simons de komende weken in het hele land te vinden. Zijn eerste optreden zal in de W2 in Den Bosch plaatsvinden, op 20 november (Manify is hier natuurlijk bij). Naar deze gig kijkt hij ook gelijk het meest naar uit. “De rest is een beetje zoals een festival, wat altijd heel erg leuk is. Maar de Den Bosch-gig is helemaal mijn ding. Hier ga ik ook wat nummers spelen die ik al tien jaar geleden geschreven heb!”

Hoe kom je bij de naam ‘Catch & Release’? “Eigenlijk is het een term dat ze gebruiken bij het vissen. Vangen en weer los laten. En dat is waar het album ook over gaat. Over verandering en over het ontmoeten en los moeten laten van mensen in het leven.”

Matt Simons

Manify.nl - Matt Simons 3

We vroegen Matt of hij een beetje een gentlemen is. “Ik moet wel, ik woon in New York. Je moet wel een beetje classy zijn!” En hoe denkt je vriendin er dan over dat je steeds hier bent? “Ze is er wel OK mee, natuurlijk missen we elkaar. Maar ze heeft zelf ook een carrière als actrice. In theaters voornamelijk en ze kan eigenlijk een stuk beter zingen dan ik! Ze komt binnenkort ook naar Nederland, ze zal bij alle shows zijn.” Zingt ze niet een liedje mee? “Mwaa nee, dan overschaduwd ze me!”

Wie is je grootste inspiratie? “Omdat ik een jazz verleden heb, kijk ik erg op tegen Chris Potter. Hij is voor mij de beste jazz-artiest ter wereld. En in de popmuziek is Stevie Wonder mijn grootste inspirator. Ik vind alles van hem mooi, maar de latere funky-shit kan ik het allermeest waarderen!’

Daarna vroegen we hem om telkens zo snel mogelijk keuzes te maken tussen twee woorden: ‘With You’ of ‘Catch & Release’, waarop hij na even denken voor ‘Catch & Release ging. Bier of whiskey? Whiskey! Piano of gitaar? Piano! Hoed of baardje? “Hoed of baard? Oh, uhh… Dan ga ik voor de hoed!” Dit interview of buiten wachten in de regen? Dan ging hij duidelijk voor het interview, al kijkend naar zijn kopje koffie. Laatste: Techno of hard-rock? “Techno, maar alle populaire techno en house DJ’s zijn Nederlands! Ik houdt er wel van en kan je vertellen dat Dash Berlin bezig is met een remix van ‘With You’!” [nog een scoop] De Nederlandse DJ draaide in Vegas een keer een live versie van het nummer en gaat het binnenkort ook uitbrengen. “Ik ben er erg opgewonden over, ook voor hem!” 

De toekomst

Manify.nl - Matt Simons 4Wat gaat er de komende tijd allemaal gebeuren, Matt? We hoorde dat je een plaatje hebt opgenomen met Nick & Simon? “Ja klopt, die komt morgen toevallig uit! Het nummer heet ‘Give me back my holiday’. In december ben ik een van de gast-artiesten in hun shows in Ahoy. [scoop] Ik ben wel gewend om voor een paar duizend man op te treden, maar kijk er heel erg naar uit om eens voor meer dan 15.000 man te staan! Maar ik ben nerveuzer voor mijn eigen shows, hoor. Ik ken het liedje, dus ja. Tijdens mijn eigen shows is de aandacht volledig op mij gericht, stukje spannender nog!” 

[quote_center]Scoop: “Zo zit ik vanmiddag met Brennen Heart”[/quote_center]

Verder kijkt hij een beetje aan wat er allemaal op zijn pad komt. “Zo zit ik vanmiddag met Brennan Heart, een populaire Hardstyle DJ. We gaan even kijken hoe en wat, maar waarschijnlijk kun je binnenkort een nieuw nummer van ons verwachten! [scooooop!]. Maar goed, ik ben erg dankbaar voor het succes dat ik nu al gehad heb. Het is nooit mijn intentie geweest, ik houd gewoon van muziek schrijven en maken. Dat mensen het appreciëren is een bonus.” 

Bedankt Matt, en tot 20 november in de W2 in Den Bosch! Verder staat hij de komende weken nog op het Back at Sea Festival, in de Melkweg, Doornroosje, Oosterpoort en Tivoli/Vredenburg.

WIN: Concerttickets Matt Simons in de W2

Helemaal enthousiast over Matt Simons en zijn muziek? Wij wel, dat lijkt me duidelijk! We willen jou ook de kans geven om het concert bij te wonen. We mogen 2×2 gastenlijst plekken weggeven, dus wil je bij het unieke concert van Matt Simons in de W2, Den Bosch, zijn, let dan goed op. Ga naar onze Twitterpagina, volg Manify en RETWEET het bericht over de winactie van Matt Simons. Maandag 17 November, om 12 uur worden de twee winnaars bekend gemaakt!

Matt Simons – Catch & Release

Wij zijn ontzettend groot fan van dit nummer: