De verhalen achter de meest gedronken cocktails ter wereld

Onlangs publiceerde Drinks International hun jaarlijkse lijstje van de meest gedronken merken en cocktails in de beste bars ter wereld. Op basis van de input van honderden bartenders wordt deze lijst elk jaar gemaakt en de meest bestelde 50 cocktails worden op een rijtje gezet. Opvallend is dat de meeste cocktails in de top 10 meer dan 100 jaar geleden werden bedacht. En dat geen van deze cocktails meer dan 4 ingrediënten bevatten. Simplicity is dus de sleutel tot het bedenken van een klassiekertje.

De verhalen achter de meest gedronken cocktails ter wereld

Wij vonden het interessant om te kijken of deze cocktails een beetje overeenkomen met wat in de beste cocktailbars van Amsterdam het meeste wordt besteld. We deden een rondje.

meest gedronken cocktails, De verhalen achter de meest gedronken cocktails ter wereld
Foto: Mingchao.nl

10. Moscow Mule

Deze cocktail lanceerde vodka in de westerse wereld om nooit meer weg te gaan als meest gebruikte cocktailingrediënt. Een bedenksel van 3 vrienden: de een distribueerde Smirnoff, de tweede een gemberbier en de derde had nog een pakhuis vol koperen bekers. Bij Bar Mokum is dit een hardloper, maar vooral de Amsterdamse variant hierop verkoopt goed: de Mokum Mule. Eigenaar Leroy Soumokil: “De Moscow Mule is de aangewezen cocktail wanneer gasten iets verfrissend met een kick willen hebben. Wij pakken dan vaak Jenever en verse gember voor wat meer branie, uiteindelijk zijn we in Mokum”

9. Aperol Spritz

Zo’n 100 jaar geleden werd Aperol in het noord-oosten van Italië bedacht, een bitter op basis van onder andere rabarber. Begin 2000 werd in de buurt van Venetië de Aperol Spritz bedacht: gelijke delen Aperol, prosecco en sodawater, geserveerd met veel ijs en een schijf verse sinaasappel. In cocktailbars in Nederland doet deze cocktail niet zoveel, gek genoeg. Dit is toch meer een drankje voor op het terras. Maar niet minder lekker!

8. Margarita

Een cocktail waarvan niemand precies weet door wie en wanneer deze is bedacht. Tequila werd in de V.S. mateloos populair door de drooglegging, waarbij de Amerikanen massaal naar Mexico gingen om daar feest te vieren. In de recent geopende Mr. Haz Tacobar is dit meteen al de meest verkochte cocktail. “De Margarita is de Mexicaanse cocktail klassieker! Goede Tequila/Mezcal en de vele variaties (sour, smokey, spicy, sweet) maakt het bij ons de nummer 1 cocktail.” Overigens wordt de Margarita overal ter wereld gedronken, behalve in Mexico.

7. Espresso Martini

Deze cocktail werd in de jaren ’80 door Dick Bradsell bedacht op aanvraag van een mooie dame en heette aanvankelijk de Vodka Espresso. Door de rage in het decennium daarop, om alles in een V-vormig glas een martini te noemen, werd deze tot Espresso Martini omgedoopt.

“A cocktail that wakes you up and f*cks you up”, vertelt Timo Janse, eigenaar van Flying Dutchmen Cocktails, waar de Espresso Martini ook de meest verkochte classic cocktail is. “Of deze quote, waarna deze cocktail werd gecreeërd nu waar is of niet, koffie en alcohol is een sterke combinatie. Wij hebben er zelfs speciaal een geweldig koffieapparaat voor aangeschaft”.

meest gedronken cocktails, De verhalen achter de meest gedronken cocktails ter wereld

6. Dry Martini

Ook van deze cocktail is de oorsprong onbekend en waarschijnlijk is dit de moeilijkst te perfectioneren cocktail van allemaal. Dat heeft met name te maken met de eisen van de echte liefhebber. Zo wilde Churchill z’n Martini (die overigens altijd met gin moet worden gemaakt, anders is het een Vodka Martini) zò droog dat enkel de aanwezigheid van een fles vermouth in de kamer al voldoende was. Bij Pulitzer’s Bar, een prachtige klassieke hotelbar die onlangs door Gault-Millau tot beste van Nederland werd uitgeroepen, is dit een van de meest verkochte cocktails. “For us it has to do with the clientele we have, a bit more experienced drinkers with particular taste request. And everyone can have it their way, or the 7 to 1 version we always make.” aldus hoofdbartender Andrei Talapanescu.

meest gedronken cocktails, De verhalen achter de meest gedronken cocktails ter wereld
Foto: Pulitzers Bar

5. Manhattan

Dit is voor Nederlanders stiekem een lastige cocktail. De ingredienten zijn rye whiskey en vermouth, 2 smaken die minder gangbaar zijn bij ons. Bij cocktaibars houden ze echter wel van dit soort kruidige krachtpatsers en daarom vinden we deze ook bij Nederlandse bars hoog in het lijstje. Bartender Wouter Bosch vertelt: “De House Manhattan bij Rosalia’s Menagerie is een combinatie van een gelagerde koornwijn met twee stijlen Vermouth en bitters. Deze maakt het geheel zacht en gebalanceerd en toegankelijker dan een klassieke Manhattan, zonder de kracht en diepgang te verliezen.”

meest gedronken cocktails, De verhalen achter de meest gedronken cocktails ter wereld
Foto: mingchao.nl

4. Daiquirí

In 1898 werd deze cocktail op Cuba bedacht door een dorstige mijnopzichter. En dat simpele cocktails het goed doen bewijst deze combinatie van witte rum, suiker en limoen. Door Ernest Hemingway maakte deze cocktail een zegetocht over de wereld om in elke uithoek wel tot de meest bestelde drankjes te horen. Erik de Jong, eigenaar van Rum Barrel beaamt dit. “De daiquiri is een toegankelijke verfrissende cocktails waar de basis spirit volledig tot zijn recht komt en waar ontelbare interessante variaties mogelijk zijn zolang je maar voldoende soorten rum op de plank hebt staan.” En toevallig weten wij dat bij Rum Barrel Oost en sinds kort ook West genoeg rums op de planken staan.

3. Whiskey Sour

Deze cocktail werd voor het eerst gepubliceerd in 1862 in het boek “Bon Vivant’s Companian” van Jerry Thomas, de grondlegger van de moderne mixology. Deze cocktail bestaat in enorm veel varianten, elke Amerikaanse stad heeft wel een eigen variant. In Amsterdam is ook een variant bedacht door J.D. Williams Whiskybar. “We make our own House Whisky Sour called our Amsterdam Sour. We make a syrup with popular local ingredients such as juniper berries, sage and hibiscus flowers. It’s our take on a classic whisky sour and it’s irresistible to sour lovers.” aldus eigenaar Daniel Watts.

meest gedronken cocktails, De verhalen achter de meest gedronken cocktails ter wereld
Foto: mingchao.nl

2. Negroni

Vorig jaar nog werd de 100e verjaardag gevierd van deze ultiem Italiaanse cocktail. Het was graaf Camillo Negroni die een sterkere variant van Americano wenste. Het sodawater daarin werd vervangen door gin en een klasssieker was geboren. Al jaren een bartender’s favourite en dat is bij Bar TwentySeven niet anders. Sebastian Cichowlas, hoofdbartender van TwentySeven en global winnaar van de ChivasMasters: “Negroni stands for ultimate aperitif cocktail. Our guests know and order Negroni especially before they go for dinner in our restaurant Bougainville. We serve also mini version of this cocktail if you don’t like to have a full drink.”

1. Old Fashioned

We gaan terug naar 13 mei 1806, als voor het eerst ooit op papier een cocktail wordt omschreven in The Balance and Columbian Repository als “een krachtige mix van drank, bitters, water en suiker”. Het werd toen overigens nog een Bittered Sling genoemd, maar mensen refereerden vaak aan deze cocktail als “made in the old-fashioned way”. Vandaar de naam: Old Fashioned.

Bij Door 74 (bel 06 34045122) is dit met afstand de meest verkochte klassieke cocktail. “Voornaamste reden”zegt Tim LeFèvre, manager, “is omdat het een van die drankjes is die iedereen wel kent, zelf als je niet veel weet van cocktails. Voornamelijk door het feit dat het naam is die makkelijk blijft hangen en het klinkt ook meer als een stijl dan een drankje (wat funny enough ook de reden is dat ie zo heet, dus dat werkt wel!). Cool om te zien is hoe die stilaan ook in Nederlandse cultuur wordt opgenomen en meer en meer Nederlanders Old Fashioned’s bestellen ipv maar snel een biertje omdat ze niet onwetend willen overkomen.”

meest gedronken cocktails, De verhalen achter de meest gedronken cocktails ter wereld
Foto: Mingchao.nl
LEES OOK
Campari Spritz: La Dolce Vita in een glas
Sommige drankjes dragen een onzichtbaar label. Wanneer er drie weissbier, twee blondjes en een dubbel worden besteld sta je eigenlijk al schaakmat. Eigenlijk had jij gewoon zin…
De ‘Socktails’ van Burlington en Lavish
Het afgelopen jaar hebben we heel wat eigenaardige samenwerkingen voorbij zien komen. Maar een sokkenmerk als Burlington dat samenwerkt met een pre-mix cocktailmerk als Lavish? Ja, wij…
Fotoserie: BMW R 18 The Crown
Custom motoren. Wiens hart gaat er niet sneller van kloppen? Maar na het zien van dit kroonjuweel, genaamd The Crown, is het kloppen voorbij, en gaat het…