Dit zijn de beste culinaire hotspots van Maastricht

De Zuidelijkste hotspots van ons land vind je in Maastricht. De Limburgse stad aan de Maas is een stukje pure gezelligheid. Door de zachte ‘G’ van de bourgondiërs klinkt het allemaal nóg wat gezelliger. ‘Mestreech’ is absoluut de place to be als het gaat om culinaire hotspots. In de laatste week van augustus wordt elk jaar ’t Preuvenemint georganiseerd. Dit is het grootste eetfestijn van Nederland dat plaatsvindt op het Vrijthof. Maar ook de rest van het jaar zijn de culinaire hotspots van Maastricht een must-try.

Culinaire hotspots Maastricht

Witloof

Deze hotpsot is een uniek concept van de Belgen in Maastricht. Witloof is een restaurant met een enorm gamma aan Belgische bieren. De bierkaart bestaat uit de 351 meest merkwaardige bieren van België en er is zelfs een speciale bierkelder waar proeverijen en bierdiners worden verzorgd. Zoals ze zelf zeggen ’n waar snoepwinkelke voor de bierliefhebber! Naast de goeie pinten is ook het interieur van Witloof niet mis. Magazines van over de hele wereld besteden uitgebreid aandacht aan Witloof en de vele internationale design prijzen die het restaurant heeft behaald. Bij Witloof gaat het om écht en puur eten. De smaakvolle gerechten zijn natuurlijk, biologisch en duurzaam, en worden bereid volgens de familierecepten. Deze good old-fashioned maaltijden staan allemaal in het Vlaams op de menukaart. Het concept is top en de kroketten zijn heerlijk!

Harry’s

Harry’s is een internationale brasserie in een comfortabele setting. De tijdloze gerechten van het klassieke menu worden met de beste ingrediënten gemaakt. Door de open keuken kun je precies zien hoe je kreeft, ribeye, risotto of oesters worden bereid. Deze gemoedelijke brasserie is gevestigd in een monumentaal pand in het bruisende stadsdeel Wyck.

Coffeelovers

Als je van koffie houdt dan moet je in Maastricht naar Coffeelovers. Deze koffietent heeft maar liefst vijf locaties in Maastricht. Desondanks steek er één bovenuit en dat is het filiaal in de Dominicanenkerk. Deze bijzondere locatie zorgt voor een speciale sfeer tijdens je ontbijt, lunch of kop koffie. Deze versie koffie wordt gezet door getrainde barista’s. Maar er is ook thee, huisgemaakte iced tea en lekkere broodjes of gebak. In de Dominicanenkerk zit ook een boekwinkel dus als je een goed boek gevonden hebt, kun je er ter plekke aan beginnen.

culinaire-hotspots-van-maastricht-11

Burgerlijk

Bar en restaurant Burgerlijk staat bekend om de industriële inrichting en de beste burgers in town. De bakstenen muren, houten tafels en industriële lampen met gedimd licht zorgen voor een toffe uitstraling. Doe daar de geur van verse kruiden bij en je hebt een heerlijke plek om te genieten van je burger. Het restaurant zit meestal vol met Maastrichtenaren die maar al te graag genieten van elderflower gin-tonics. Of je nou kiest voor een vlees of vegetarische burger, in combinatie met huisgemaakte friet en truffelmayonaise, de pure ingrediënten proef je écht.

Kruisherenrestaurant

In het centrum van Maastricht staat het voormalige vijftiende eeuwse Kruisherenklooster. Dit is getransformeerd tot een zeer bijzonder design hotel. De kaart van het Kruisherenrestaurant staat vol verrassende culinaire gerechten en de wijnen komen van over de hele wereld. Dit restaurant heeft twee mooie plekken om te genieten van de lokale kaart. Op een zomeravond kun je namelijk heerlijk dineren in het hofje van het voormalig klooster en ook binnen wil je zeker een keer gegeten hebben.

De Brandweerkantine

In een oude brandweerkazerne vind je De Brandweerkantine, de voormalige kantine van de brandweer. In het exterieur en kleine dingen in het interieur zie je daar nog iets van terug. Verder is de inrichting vooral retro. Je kunt er ’s morgens al terecht voor ontbijt, in de middag voor lunch of om te werken en ’s avonds voor je diner. Er wordt veel aandacht besteed aan vegetarische gerechten en enkel gewerkt met biologisch of scharrelvlees. Natuurlijk kun je hier ook terecht voor een stukje echte Limburgse vlaai. Daarnaast worden er regelmatig activiteiten georganiseerd zoals een ping pong toernooi of movienight. De Brandweerkantine is een prima flexplek vol creativiteit en lekker eten!

’t Wycker Cabinet

In Bistrot bar ’t Wycker Cabinet kun je terecht voor een borrel en een Belgische biertje. Om je maag te vullen, hebben ze verschillende klassieke bistrot gerechten. Maar er zijn ook nieuwelingen zoals de Flammkuchen. Het publiek is een mooie mix van Maastrichtenaren en toeristen. Een fijne plek om even te relaxen in Wyck.

culinaire-hotspots-van-maastricht-16

Dadawan

De keuken van Dadawan is een smaakvolle combinatie tussen het beste van de Oosterse en Westerse keuken. Je kunt er genieten van een verantwoorde Europese of exotische Aziatische maaltijd of een combinatie daarvan. Hoofdgerechten worden à la minute bereid in de open keuken en geserveerd in de typische Dadawan. Dit is een warme stenen kom waar alle ingrediënten in zitten. De verse lekkere gerechten zijn gezond, lekker en zeer gunstig geprijsd. Als je een keer weinig tijd hebt, kun je ook eten afhalen en daarna zo de weg oversteken naar het station.

Café Sjiek

Dé plek voor het ‘sjiekste’ gerecht van Maastricht: zoervleis. Dit is gestoofd paardenvlees in een licht zoete en kruidige saus. Het wordt geserveerd met dikke frietjes, appelmoes en mayonaise. Het is een typisch Limburgs gerecht dus als je in Maastricht bent, moet je dit zeker proberen! Café Sjiek, is het eerste eetcafé van Maastricht. De klassieke stijl en bruine bar geven een nostalgisch gevoel en de sfeer is goed. De gerechten komen uit Maastricht en de regio, dus staan ze in het Maastrichts dialect op de kaart beschreven. Je kunt gaan voor wild, bloedworst en zuurkoolschotel. Maar Café Sjiek staat ook bekend om zijn tournedos Verjans, pasta Arabica of Salade Olivier. In dit kleine café hebben ze een grote liefde voor koken en staat er bijna dagelijks iets anders op het menu!

Café Zondag

Café Zondag is van dezelfde eigenaar als De Brandweerkantine. Vanaf het station loop je er in een weg naartoe en het is er altijd propvol. Café Zondag heeft een huiselijke sfeer, heerlijke broodjes, goede koffie en leuk publiek. Ook de avondkaart biedt veel keus en vooral de tapas is een aanrader. Op vrijdag en zaterdag kun je hier ook terecht voor de vrijmibo en er komen regelmatig bands en dj’s optreden.

culinaire-hotspots-van-maastricht-28

Check ook de beste koffietentjes van Maastricht en de beste vegetarische restaurants van Nederlands zuidelijkste stad!