3 restaurants met iets anders dan wijn als foodpairing

Een wijntje bij het eten is de normaalste zaak van de wereld, maar wat nu als je een alternatief voor wijn bij je eten wil? Een cocktail of een glas champagne is nog net even een stukje exotischer. Gelukkig zijn er door de onstuitbare opmars van de cocktail steeds meer zaken waar je heerlijk kan genieten van cocktail-pairing. Voor de komende maand zit je bij de drie zaken die wij bezochten geramd als je echt iets bijzonders wilt proeven.

Drie keer een alternatief voor mij bij je eten

The Roast Room X Highland Park whisky

De afgelopen jaren mocht The Roast Room zich al 2 keer ‘beste vleesrestaurant van Nederland’ noemen. De keuze van Highland Park om samen met chef Marco Geurts een speciaal menu te ontwikkelen, op basis van hun single malt whisky, is dan ook een hele logische. Bram Kaplan, ambassador van Highland Park en chef Geurts lieten zich inspireren door The Bastard, die dikke barbeque die je eigenlijk ook zelf wil hebben staan. Het mooie is dat je zelfs in de winter gewoon kan genieten van een heerlijke steak, rechtstreeks van de barbecue.

Het menu bestuit uit drie gangen, waarin ook drie verschillende Highland Park whisky’s zijn verwerkt. De eerste gang is huisgerookte zalm, gemarineerd in Highland Park 10 year Viking Scars. In combinatie met een caesar salad, ansjovis, gruyère, granny smith en mosterd. Daarna volgt kalfswang, heerlijk mals en afgelakt met Highland Park 12 year Viking Honour en BBQ saus, geserveerd met eendenlever, bospeen, spek en morille jus. De derde gang is de voor The Roast Room zo kenmerkende Côte de Boeuf van de grill, gereserveerd met Highland Park Dragon Legend.

, 3 restaurants met iets anders dan wijn als foodpairing

The Tailor & The White Room X Johnnie Walker Blue Label

Wie ooit een trektocht heeft gemaakt in de Schotse Highlands kent ‘m al : de bothy. Als je je nu afvraagt wat dat is, heb je dus overduidelijk nog nooit een stap gezet op de ruige Schotse bodem. Misschien wordt het dan gewoon tijd dat je dat gaat doen. Een bothy is overigens een hut die op een afgelegen plek in de onstuimige Highlands gelegen is. Wandelende avonturiers kunnen hier ’s avonds warmte en onderdak vinden. Bij de open haard worden er tijdens de winter de mooiste verhalen gedeeld. Uiteraard onder het genot van een glas whisky.

Dit idee van de bothy heeft model gestaan voor een bijzondere samenwerking tussen Johnnie Walker Blue Label en The Tailor, de cocktailbar van het Krasnapolsky Hotel. Hier wordt namelijk tot en met 20 december een bijzondere tasting van 3 cocktails met bijpassende gerechtjes aangeboden. Hiervoor hebben ze een aparte ruimte ingericht waar je, weliswaar zonder open haard maar mét vreemden, kunt genieten van een drie-gangen tasting menu met bijpassende cocktails. De hapjes komen uit het culinaire brein van Randy Karman, chef de cuisine van The White Room*. De cocktails komen uit cocktailbar The Tailor en zijn ontwikkeld door James Chaib, die afgelopen zomer de Nederlandse finalist was bij World Class.

, 3 restaurants met iets anders dan wijn als foodpairing

The Champagne Room & Krasnapolsky

Tot en met 16 februari kun je in The Champagne Room genieten van 10 heerlijke champagnes per glas. Hier kun je per glas ook nog een speciaal gerechtje bestellen, dat ontwikkeld is door Randy Karman van The White Room. Inderdaad, hij stelde ook al het menu voor de bothy samen. Hij had de smaak blijkbaar goed te pakken.

Denk bijvoorbeeld aan canelloni van eend met hazelnoot en knoflookmayonaise die goed samengaat met de Moët & Chandon Grand Vintage 2012 Rosé. Een fazanten rillette met cantharellen en geroosterde amandel met de Moët & Chandon Grand Vintage 2012. Of wat dacht je van de Vongole met kruiden en de weergaloze Ruinart Blanc de Blancs. De glazen champagne starten vanaf € 9,50 voor de Moët Impérial en alle hapjes zijn € 5. Verwacht overigens geen volgeladen borden, het blijft sterreneten, het gaat dus om de smaakbeleving.

, 3 restaurants met iets anders dan wijn als foodpairing