Zoveel uur duurt het voordat je beste vrienden wordt

Attitude

Sommige vrienden heb je niet zomaar uitgekozen. Je werd bij elkaar in de kleuterklas gezet en op de een of andere manier hielden jullie op dat moment van dezelfde Lego spelletjes en werden jullie de beste maten. Dezelfde interesses houden nog steeds stand en beschouwen jullie elkaar als ‘beste vrienden’. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voordat je er een echte vriendschap ontstaat?

Van kennis naar vriend

Vriendschap heeft tijd nodig om zichzelf te ontwikkelen. Hoe meer tijd twee mensen met elkaar spenderen, hoe beter zij vrienden met elkaar kunnen worden. Aan de andere kant kan je ook weinig contact met iemand hebben maar beschouw je hem toch als vriend. Dus hoeveel uur moet je met elkaar doorbrengen voordat een kennis een vriend wordt?

Het onderzoek

In een nieuw rapport van Jefferey Hall, een professor in communicatiewetenschappen, wordt verteld dat er verschillende lagen van vriendschap zijn. Er zijn de kennissen, toevallige vrienden, vrienden en goede vrienden. Er zijn cognitieve limieten, waarbij je een aantal mensen in elke laag kunt onderbrengen. Hoewel je gezegend bent met een flinke kluit virtuele ‘vrienden’ door de social mediaknop, hebben we eigenlijk maar 5 échte vrienden, noem je 15 mensen goede vrienden en is er een max van 150 vrienden. Het gekke is dat 150 mensen een ruwe limiet is voor het aantal zinvolle relatie dat onze hersenen lijken te kunnen beheren. Wel kan ons brein het aan om nog 35 kennissen en 100 contacten te hebben naast (beste) vrienden. Dan hebben we het hier wel over het brein, niet of je agenda het ook daadwerkelijk aankan.

Aan dat idee voegde Hall nog zijn eigen ‘Communication Bond Belong– theorie’ toe. Die beweert dat we allemaal een evolutionaire behoefte voelen om erbij te horen en dat zowel de hoeveelheid tijd als het soort activiteit dat met de partner gedaan wordt, strategische investeringen zijn om ons te helpen aan die behoefte te voldoen.

Hall heeft twee verschillende groepen onderzocht. De eerste groep omvatte 355 volwassene die in de afgelopen zes maanden naar een nieuwe plaats waren verhuisd. De tweede groep bestond uit eerstejaarsstudenten waarbij hen werd gevraagd twee nieuwe kennissen te ontmoeten.

Conclusie

De resultaten van beide groepen bevestigden dat de tijd die samen werd doorgebracht, verband hield met nauwere vriendschappen. De trap gaat hierbij van kennis naar casual, van casual naar vriend, dan weer van vriend naar een goede vriend. Hij ontdekte dat het ongeveer 50 uur van interactie duurde om van kennissen naar een toevallige vriend te gaan, ongeveer 90 uur om van een gewone vriend naar een vriend te gaan en meer dan 200 uur moest investeren om zich te kwalificeren als beste vriend. Degenen die nooit veder zijn gekomen dan ‘bekenden’, hadden gewoonlijk niet meer dan 30 uur samen doorgebracht. Maar het spenderen van tijd samen zorgt er niet automatisch voor dat je vrienden wordt. Zo kan je 40 uur in de week doorbrengen met een collega op het kantoor maar beschouw je hen meer als kennissen.

Het gaat er dus om dat je naast het doorbrengen van tijd, ook kijkt hoe je de tijd met hen doorbrengt. Als je tijd besteedt aan grappen maken, zinvolle gesprekken met elkaar hebt en tijd voor elkaar vrij maakt, zorgt dit voor een snelle vriendschapsontwikkeling. Het gaat dus echt om het investeren in elkaar.

 

Menu
Total
1
Share