10 jaar eerder financieel onafhankelijk worden doe je zo

CREDITS: Dmitry Bayer

Op de een of andere manier lukt  in deze tijd niet iedereen om zichzelf rijker en vrijer te voelen. Raar, want weet je dat het relatief makkelijk is in Nederland om financieel onafhankelijk te worden? Sterker nog: ik weet zeker dat jij het wordt zonder dat je het in de gaten hebt.

Nu denk je misschien: “Daar komt weer zo’n zweverig artikel over jezelf rijk voelen.” Nee, ik bedoel letterlijk: financieel onafhankelijk. Nooit meer werken voor je geld.

Wil jij weten wanneer je financieel onafhankelijk wordt? Heb jij behoefte om 10 jaar eerder financieel onafhankelijk te worden? Ik zal je in dit artikel niet alleen vertellen dat jij sowieso financieel onafhankelijk wordt, maar ook hoe je het 10 jaar wordt door de eerste stap te zetten, namelijk measure. We doen dit aan de hand van de Hawesome5-methode, waarover later meer.

Jouw droom komt uit: jij wordt financieel onafhankelijk, wedden?

In Nederland worden we bijna allemaal financieel onafhankelijk, omdat we geld opzij zetten voor later. Dit noemen we ons pensioen. Iedere maand wordt er een deel van je salaris/winst ingehouden om later je AOW en aanvullend pensioen van te betalen. Jij wordt dus sowieso financieel onafhankelijk. Told you so 😉

Oké, maar hoe wordt je éérder financieel onafhankelijk? Je moet de kracht van meten inzetten om 10 jaar eerder financieel onafhankelijk te worden

Weet jij nog wat je vorige week dinsdag voor diner had? Nee? Dit komt omdat onze hersenen geprogrammeerd zijn om meer dan 90% van de informatie die jij binnen krijgt weg te filteren. We vergeten het simpelweg.

Omdat jouw hersenen informatie wegfilteren zie jij niet de progressie die jij maakt. Daardoor weet jij niet meer wat voor progressie jij gemaakt hebt in de afgelopen 6 maanden op het gebied van je relatie of bijvoorbeeld fitness. Dit weerhoudt ons ervan om lang genoeg door te zetten om ons doel te behalen.

, 10 jaar eerder financieel onafhankelijk worden doe je zo
Foto: Leon Skibitzki

Dit principe passen we ook toe op onze financiën, waardoor we vaak niet voldoende blijven sparen om die 10 jaar eerder financieel onafhankelijk te worden. Of we passen het toe op ons werk waardoor we net te vroeg stoppen met het doen van die belangrijke projecten, want ‘het schiet toch niet op’.

De oplossing is meten!

Dit probleem kan je oplossen door te meten. Wanneer je meet en de impact van je resultaat bekijkt over de langere termijn, motiveert dit je om door te zetten.

Ik geef je een voorbeeld: hoeveel fitter ben jij in de afgelopen 3 maanden geworden? Geen idee? Als je had gemeten hoeveel je eerst kon tillen of hoe ver je eerst kon lopen binnen een bepaalde tijd, dan had je dat kunnen vergelijken met nu. Had je dit gemeten en gedocumenteerd, dan wist je nu wat je progressie was.

Ditzelfde principe werkt voor je geld. Wanneer jij €100 per maand spaart, schiet dan voor je gevoel niet op. Na 3 maanden heb jij €300. Paar keer goed stappen en het is op. Maar bekijk je het over een langere periode, dan zie je de impact op jouw toekomst beter. Wanneer jij 30 jaar lang €100 per maand spaart en er ook nog wat rente op krijgt dan heb je het over bijna €150.000. Met een salaris van €2.500 netto per maand is dat ongeveer 5 jaar eerder met pensioen. 10 jaar eerder met pensioen? Je weet wat je te doen staat.

Mijn belangrijkste boodschap voor jou: onderschat niet de kracht van een kleine actie. Over langere periode maakt een kleine actie het verschil. Gebruik de kracht van meten om je te motiveren!

Volgende week behandelen we alleen op MANIFY stap 2 van de Hawesome5. Namelijk ‘modelling’.

[powerkit_alert]Hawesome5

Je hersenen boycotten jouw succes nog op meerdere manieren. Met de Hawesome5 methode gebruiken we gedragsverandering en coachingstechnieken om gezonder, succesvoller en gelukkiger te worden.

Door 5 regels toe te passen op 12 verschillende levensgebieden, zoals relaties, financiën, gezondheid en carrière, kun je ‘Stoppen met Stilstaan en Starten met Leven’. Meer weten? Bestel mijn gelijknamige boek hier voor meer verdieping.[/powerkit_alert]

, 10 jaar eerder financieel onafhankelijk worden doe je zo
Foto: Danielle MacInnes

LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden via een modderig zijweggetje langs…