Tech trends 2017

Dit kunnen verwachten van 2017 op tech gebied

Écht draadloos opladen

We hebben het al her en der gezien, maar het werkte nooit 100% en al helemaal niet universeel; draadloos opladen. WattUp van Energous zal eind 2017 op de markt komen met een systeem waarmee je al je apparaten écht draadloos op kunt laden. Het systeem bestaat uit transmitters en receivers.

De transmitter stuurt signalen uit die de receiver om kan zetten in stroom. De receivers kunnen zo gemaakt worden dat het ook beschikbaar wordt voor apparaten die nu niet draadloos kunnen opladen. Met batterijen, bijvoorbeeld in de vorm van een mini USB aansluiting.

WattUp-Mid-Transmitter_SAcharging

Internet of Things & Smart tech

Al tientallen jaren verbinden we computers via het internet. Sinds de laatste 10 jaar komen daar steeds meer andere apparaten bij. 2017 zal absoluut in het teken staan van het IoT, Internet of Things. We zien het al een tijdje met slimme thermostaten, smart lighting en Hi-Fi systemen die via internet en wifi bestuurd worden en op elkaar afgestemd zijn.

IoT wordt groter in 2017. Google Home & Amazon Echo helpen flink om je huis meer smart te maken. Eén plaats die nog niet zo smart is, wordt in 2017 alleen maar meer smart: de keuken. Koelkasten die laten zien wat er nog in ligt als je in de supermarkt staat. Spatschermen achter je kookplaat waar direct de lekkerste recepten op getoond worden, of die zelfs recepten zoeken op basis van wat er nog in de koelkast ligt.

De groei van IoT zal ook zijn tol eisen. In 2016 waren er al wat malware meldingen van IoT apparaten die gehackt waren, waaronder securitycamera’s (!). De groei van IoT zal ook leiden tot een groei van interesse bij de verkeerde mensen. Elk voordeel heb z’n nadeel…

VR en AR

“Virtual Reality is de toekomst!”, horen we natuurlijk al jaren. Maar die toekomst is 2017! Ook al is het er al een hele tijd, het wordt nu beschikbaar voor het grote publiek. Playstation zet de eerste stappen naar het grote publiek met Playstation VR, maar deze heb je natuurlijk niet altijd bij je.

ASUS komt met de ZenFone. Een telefoon die helemaal gericht is op VR en AR. Met drie camera’s, waarvan een met 92 megapixel die fantastische foto’s maakt, kan de ZenFone perfect diepte inschatten. Samen met Google’s VR platform Daydream en de Qualcomm Tango-optimized processor, ben je helemaal klaar voor VR en AR, waar je ook bent!

Dit is slechts een kleine greep aan hoe VR en AR ons leven in 2017 gaat veranderen.

HDR

High Dynamic Range, of in het Nederlands: hoog dynamisch bereik, is na HD en ultraHD de volgende stap in beeldtechnologie. Eind 2016 testten we de Philips 55” OLED HDR televisie al en we stonden versteld van de beeldkwaliteit, het diepe zwart en de intens heldere kleuren.

Dit wordt de standaard en in 2017 zullen niet alleen de TV’s HDR ondersteunen, maar ook steeds meer Camera’s. De Panasonic GH5 bijvoorbeeld, filmt in 4K 60fps in het HLG formaat (standaard voor HDR video).

Over TV’s gesproken. De eeuwigdurende strijd om de dunste TV blijft ook nog doorgaan. LG komt met de platste tv ooit: de W7 lijn. De 77” OLED is met zijn 2,7mm dikte écht een schilderij aan de muur!

3D printen

Ook dit zien we al jaren in de trendlijstjes staan. 3D printen is dan ook niet iets nieuws, maar zal in 2017 voor écht iedereen beschikbaar worden. Met modellen als de PocketMaker 3D ($150,-) en de 101Hero ($99) zal het aantal 3D printers bij consumenten aanzienlijk toe gaan nemen. Iets wat sowieso goed is voor de techies onder ons.

Natuurlijk gaan veel gewoon een beetje frutsen met de printertjes, maar het grote voordeel is dat je ontzettend goedkoop onderdelen en prototypen kunt maken. Voor de minder kapitaalkrachtige, maar zeker niet minder slimme ondernemers, op de hele wereld een mooie stap dus!

Sta er in ieder geval niet van te kijken als een 3D printer het kerstcadeau van 2017 gaat worden!

Food Technology

Food en tech zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. 2017 zullen food en tech nog meer naar elkaar toe groeien. Amazon zal de Drone delivery verder gaan testen en daar zit de fastfood sector zeker op te wachten. Met de almaar groter wordende wereldbevolking is het duurzaam produceren van voedsel belangrijker dan ooit.

Plantaardig vlees zal mainstream worden, net zoals insecten als proteïnebron al dan niet verwerkt in een voor het westen iets smakelijke hamburger.

Apple

Apple heeft toch een beetje gefaald in 2016. Met een slecht ontvangen iPhone 7 en de (volgens sommige) veel te dure MacBook Pro’s met touchbar heeft Apple nogal wat tomaten moeten vangen. 2017 wordt hopelijk een stuk beter. Zo komt er dit najaar een compleet nieuwe iPhone aan die waarschijnlijk draadloos opgeladen kan worden én waar de welbekende home-button die, sinds het eerste design 10 jaar geleden, niet weg te denken is van de iPhone. Aangezien de eerste release van de iPhone 10 jaar geleden is, is te verwachten dat Apple dit jaar flink gaat uitpakken. We houden hoop..

iPhone8-look-800x399
Foto: Marek Weidlich
Total
0
Share