Nederlanders hebben nieuwe manier op elpees te maken

De vraag naar elpees is de laatste jaren, vooral onder de jeugd, flink gestegen. Vandaar dat een Nederlandse fabrikant een nieuwe manier heeft gevonden om de platen te fabriceren. Deze nieuwe manier belooft de productiekosten te drukken, de geluidskwaliteit te verbeteren en is ook nog eens minder schadelijk voor het milieu.

Symcon

Waarbij het conventionele proces het vinyl eerst verwarmt moet worden door stoom en vervolgens onder een hoek in de groeven wordt geperst, wordt met de spuitgiet methode van Symcon het plastic rechtstreeks in de groeven van de plaat geïnjecteerd. Op deze manier worden de groeven beter gekopieerd, wat resulteert in een cleaner geluid. Symcon zegt dat de platen die via de spuitgiet methode zijn gemaakt binnen twee weken in de winkels kunnen liggen, waar het met de conventionele methode 12-16 weken duurt.

Kleine labels

Nu is het niet natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn met de methode van Symcon. Zo gaan op dit moment de vinylplaten nog iets langer mee dan de samples die Symcon tot nu toe hebben geproduceerd. Ook zijn de materialen met €0,45 per plaat 10 cent duurder dan de originele manier en is het testen van de spuitgiet elpees niet makkelijk, omdat de platendraaiers nog niet allemaal compatibel zijn met de nieuwe elpees. De beloftes van lagere productiekosten en de korte wachttijden zullen vooral de kleinere labels met kleinere budgetten aanspreken. Zo laat Nederland weer zien dat we niet alleen goed zijn in het draaien van plaatjes, maar ze ook kunnen maken!

 

 

 

Total
0
Share