Deze smartphones fotograferen het beste!

Diep van binnen zijn we, anno 2017, allemaal een beetje fotograaf. In onze broekzakken zitten camera’s, waar we foto’s mee kunnen maken waar we tien jaar geleden een volledige backpack met gear voor nodig hadden. Natuurlijk moet je weten waar je mee bezig bent, maar het wordt ons niet al te moeilijk gemaakt. Maar wat zijn nu de beste smartphones om mee te fotograferen. Het ene merk gaat voor de meeste megapixels, de andere zoekt het in een andere hoek. Wij hebben de drie beste smartphones op een rijtje gezet voor je!

Samsung Galaxy S7

De S7 heeft een 12-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie. Ten opzichte van z’n voorganger, de S6, is dat 4 megapixels minder. Het voordeel is wel dat de S7 een grotere diafragma heeft, waardoor er meer licht in de lens komt en het mogelijk is om foto’s te maken op f/1.7. Daarnaast maakt de camera gebruik van ‘Dual Pixel-technologie’, dat oorspronkelijk afkomstig is uit de keuken van Canon. Deze techniek zorgt ervoor dat elke pixel een dubbele functie heeft. Naast het opvangen van licht, helpt élke pixel bij het scherpstellen van de foto. Bij reguliere camera’s doet slechts één of minder procent van de pixels dit. Vooral bij het maken van donkere foto’s is dit ideaal.

Zowel de camera als de software op de Samsung S7 zijn verbazingwekkend goed, maar ze missen één ding dat de twee onderste smartphones wél hebben…

galaxy-s7_camera_gallery_m

LG G5

De G5 heeft namelijk twee lenzen op de achterkant. De eerste is een ‘normale’ lens met 16 megapixels en de tweede is een groothoeklens met 8 megapixels. De laatste weergeeft dan ook een beeld met 135˚wat vergelijkbaar is met het menselijk gezichtsveld. Al vervormd hij natuurlijk wel in de verre hoeken, wat soms een heel tof effect kan geven. De camera-app werkt heel snel en is erg uitgebreid, waardoor je veel instellingen kan aanpassen die vergelijkbaar zijn met een ‘échte’ camera. 

Een groot nadeel van de G5 is wel dat de hoek van de tweede lens zo groot is, dat je vinger heel snel ook op de foto staat. Met een beetje knippen en plakken, of ongemakkelijk vasthouden is dit op te lossen / te voorkomen, maar ideaal is het niet.

De groothoeklens heeft een diafragma van f/2.4, maar voor het maken écht mooie foto’s met een groot scherpte-diepteverschil, moet je de reguliere camera hebben. Deze heeft een diafragma van f/1.8, waar je werkelijk prachtige foto’s mee kan maken.

In principe is de reguliere camera van de S7 beter, maar de extra groothoek lens biedt zoveel mogelijkheden dat de G5 ook zeker een plekje in de lijst verdient. Ook qua filmen wint de G5, maar daar komen we in een ander artikel wel een keer op terug.

Manify Thailand LG G5

iPhone 7 Plus

Laten we de hele Android-iOS discussie achterwegen laten en ons focussen op de prestaties van de hardware. De 7 Plus heeft, net als de gewone iPhone 7, een 12-megapixelcamera met een reguliere 24mm groothoeklens. Deze heeft een diafragma van f/1.7 en focust ontzettend snel. Vooral met donkere foto’s wint de 7 Plus van de bovenstaande camera’s op smartphones. De iPhone kent meerdere en diepere kleuren zwart en ook het licht komt beter tot z’n recht.

Maar ook de iPhone 7 Plus heeft een dual-lens op de achterkant. In tegenstelling tot de G5 heeft de 7 Plus juist een 56mm lens, die ze zelf ook wel de ‘telephotolens’ noemen. In principe is 56mm standaard voor gewone camera’s, maar smartphones hebben meestal standaard een lichte groothoeklens van 24mm. Puur omdat dit makkelijker fotografeert en een stuk beter in dunne behuizing past.

Deze lens is voor twee dingen goed. Ten eerste: zoomen. De iPhone gebruikt namelijk beide camera’s bij het maken van foto’s. Kan de ene het niet meer aan, bijvoorbeeld op het gebied van zoomen, wordt de andere erbij gehaald. Daarnaast is er ook de ‘Portret’-functie. Ofwel een soort van fake scherptediepte-verhaal, maar wat vaak goed blijkt te werken. Doordat er met beide camera’s gefotografeerd wordt, kan de software van de 7 Plus een nóg kleinere scherptediepte simuleren, dan dat bijvoorbeeld de S7 met z’n diafragma van f/1.7 kan maken. Dit resulteert in prachtige plaatjes, maar goed, de vraag is wel of je het zo wilt…

Een ding is zeker, je bent met de iPhone 7 Plus zeker het duurste uit. Dus beter kies je een voordelig abonnementje of fix je ergens een goede deal, plus een goedkoop sim-only abonnement. Tenzij je die kerst-bonus er natuurlijk nog niet doorheen geramd hebt vorige maand!

Total
7
Share