Het moet af en toe niet gekker worden. Auto’s komen steeds vaker in volledig elektrische varianten, er zijn automerken die alleen maar elektrische auto’s maken en binnenkort gaan er auto’s vliegen. Dat de future en de hedendaagse technologie exciting is, moge duidelijk zijn. Maar dat er nú al raceauto’s zijn die je compleet met je gedachten kan besturen, dat was voor ons wel even nieuw.
Racen met je hersenen
Een speciale helm nam de hersenactiviteiten waar en hoe sterker de focus van de coureurs was, hoe harder de auto ging rijden. En was een bestuurder afgeleid doordat alle dames uit de FHM500 even ‘hoi’ kwamen zeggen, dan ging de auto natuurlijk langzamer.
De kans is natuurlijk wel dat als de bestuurders te veel gedachtes zouden hebben, een burn-out het gevolg zou kunnen zijn. Padum-tss.
De raceauto, een bolide uit Formula Student Competitie, was uitgerust met een camera die beelden terugstuurde naar de coureurs. Deze beelden gingen over het 4G netwerk, waardoor de bestuurders hun eigen beelden op het circuit real time zagen. De coureurs bevonden zich, het blijft raar maar waar, in een tent naast het circuit. Zij klommen in een stoel en kregen de speciale helm op hun hoofd.

Vodafone Formula Brain Competetion
Deze week vond de finale van de Vodafone Formula Brain Kampioenschap plaats. De laatste weken mochten consumenten in de winkels van de provider hun kunsten vertonen. Zij mochten een tijd neerzetten in een virtuele simulatie door de racen met de hersenen.
Coureurs konden zich onderscheiden van de anderen door zich te focussen en kalm te blijven onder druk. Wat er allemaal in het ‘koppie’ van de coureurs omging werd gemeten.
Vijf coureurs die de snelste tijd met hun hersenen hadden neergezet, mochten tegen elkaar racen op het Midland circuit in Lelystad.

Innovatie voor andere doeleinden
Het blijft bizar wat er tegenwoordig allemaal kan. Innovatie is de naam en we gaan er nog veel meer van meemaken. Dat het deze keer auto’s op afstand worden bestuurd, wil niet zeggen dat het op andere gebieden niet ingezet kan worden.
Zo stelt Louise Meijer, Directeur Brand & Communications bij VodafoneZiggo, het volgende: “Waar het hier om gaat is het op afstand besturen van iets, zonder ledematen of voice control. Deze techniek kan voor veel mensen relevant zijn. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een dwarslaesie voor wie dit veiligheid, communicatie of meer vrijheid kan betekenen. Of de entertainmentsector waar het besturen van computerspellen met hersenactiviteit zorgt voor een compleet nieuwe ervaring.”