Waar moet het heen met de smartphone?

De Smartphone. We kunnen niet meer zonder. Nog niet eens zo heel lang geleden konden we nog niet eens in heel Nederland met elkaar bellen en maar liefst 140 tekens naar elkaar sturen. Tegenwoordig voorziet onze smartphone ons in het hele leven. Van het aanzetten van de verlichting tot het schieten van je vakantiefoto’s en van het regelen van je bankzaken tot het ontmoeten van de liefde van je leven; je kan het allemaal met je telefoon.

Smartphone prijzen

Met de geruchten van de iPhone 8 waarbij de verkoopprijs misschien wel boven de $1.000 uit gaat komen krabde ik mezelf eens achter mijn oor. Dat is toch niet normaal? Dat zou ik vroeger echt nooit hebben uitgegeven aan een telefoon. Vroeger kocht ik lekker een sim only en kocht ik bij elke update een nieuwe telefoon om ‘up to date te zijn’. Maar met de huidige prijzen is dat, particulier, niet meer te doen.

Een klein onderzoekje naar het prijsverloop van de bekendste top-smartphones op het moment van lancering. De groene lijn in het midden van de grafiek geeft het gemiddelde aan over de jaren. Een kort (niet kwantitatief) onderzoekje laat zien dat de prijs van topsegment smartphones flink stijg de afgelopen jaren.

Smartphone als Laptop

Steeds vaker neemt de smartphone zaken over van de computer. Denk aan het bewerken van foto’s, het bijhouden van je mail, bankieren en het verkrijgen van muziek en films.

Dan moeten de smartphones dus ook een stuk beter worden! Natuurlijk worden ze dat ook. Exact om deze reden geven mensen ook steeds minder uit aan tablets en computers. De prijs van laptops daalt de laatste jaren en ligt in Nederland op dit moment tussen de 600-700 euro.

Zal de smartphone de laptop gaat vervangen? Nee, voorlopig in ieder geval niet. Ik kan me niet voorstellen dat ik dit artikel op mijn telefoon had moeten maken. Dat is een van de zaken waarom ik mijn laptop en voor sommige zaken zelfs mijn desktop nog nodig heb. Maar wie weet wat de toekomst ons brengt!

Total
0
Share