5 iPhone-facts

Al meer dan vijftien jaar gaat heel de wereld prat op het iconische appeltje. Sinds de introductie van de iPhone in 2007 is er een nieuwe wereld opengegaan. Je ziet ze overal en het speeltje is bij iedereen bekend. Nu zijn de details van de vlamnieuwe iPhone 14 serie weer bekendgemaakt, maar wat weten we nog niet over het mobiele apparaat dat de wereld heeft veroverd?

Niet meer weg te denken

Doordat het merk zo groot is en overal te zien is, weten we haast alles. De oprichting, de eigenaar en de handigste life-hacks. Alleen we kijken verder: hierbij een lijstje met vijf dingen die je toevallig nog niet wist over je beste vriend.

1. De iPhone behaalde zijn eerste verkoopdoelstelling niet

Kun je het jezelf überhaupt voorstellen? Falen na de legendarische presentatie van Steve Jobs. Toch gebeurde het. Meneer Jobs had zichzelf en zijn uitvinding iets overschat. Het doel was om 10 miljoen telefoons binnen één jaar te verkopen, maar met een ‘magere’ 6.2 miljoen in anderhalf jaar tijd werd dat doel ruimschoots gemist.

2. Apple was geen eigenaar van de naam iPhone

Steve Jobs heeft wel degelijk cojones in zijn broek. Toen hij zijn product introduceerde aan de wereld, was Apple nog helemaal geen eigenaar van de naam iPhone.

Het merk Cisco had sinds 2000 al de rechten in handen van de naam. Ondanks de gebrekkige onderhandelingen met Cisco om de naam over te nemen, introduceerde hij het toch onder deze naam. Gelukkig voor zijn bedrijf kwamen de partijen in februari alsnog tot een overeenkomst, waardoor Apple officieel eigenaar. Met een krappe vier maanden voordat de eerste iPhone gekocht kon worden, zal er vast wel een portie zweet en hoofdpijn in huize (aka museumstuk) Jobs geheerst hebben.

iphone, 5 <strong>iPhone-facts</strong>
Foto: Tyler Lastovich

3. Een telefoon zonder AppStore of selfies

Tegenwoordig zijn de AppStore en een selfiecamera de meest simpele features op de nieuwste iPhone. Vroeger was dit wel anders. Toen de eerste iPhone werd geïntroduceerd bestond de AppStore nog niet eens en was een selfie nemen een vak apart.

De AppStore werd pas juli 2008 ontworpen, met in die tijd met slechts 500 apps. Ook de selfiecamera kwam pas laat. Die was voor het eerst te zien op de iPhone 4, terwijl zelfs tot 2011 gewacht moest worden voordat Siri je vriend kon worden.

4. De nieuwste versie is meer dan 3 keer zo duur

We kijken anno ’22 niet raar op van een hoog prijskaartje. Zeker niet als het om een Apple-product gaat. Bij aanschaf weet je dat je diep in de buidel moet tasten, maar je krijgt er – volgens velen – wel kwaliteit voor terug.

Toch is het verschil in prijs niet helemaal in verhouding. De allereerste iPhone kostte 499 dollar, nu betalen we …. voor de iPhone 14. Dat is dus …. zo duur, maar de nieuwe iPhones zijn wel 53 keer zo krachtig als de eerste varianten. Moet je voorstellen hoe het was om vroeger een Netflix-filmpie te kijken onderweg. Loading……..

5. Meer dan 2.8 miljard iPhone’s kregen vliegles

Dagelijks sneuvelen er veel beeldschermen na een enkeltje richting de grond. Dit komt wellicht doordat je iPhone al flink wat ervaring heeft met langeafstandsvliegen.

Tot april 2022 heeft Apple namelijk in totaal al meer dan 2.8 miljard telefoon het luchtruim in gestuurd. Ontzettend veel, maar logisch natuurlijk. Hoe komen die telefoons op elke hoek van de straat anders van land tot land? De afgelopen en komen maanden zal dit aantal dus alleen maar oplopen. Leg ze allemaal maar eens op elkaar: dat is toch een flinke stapel aan telefoontjes.

iphone, 5 <strong>iPhone-facts</strong>
Foto: Tyler Lastovich | Unsplash