Sinds Apple in 2007 de eerste iPhone lanceerde zijn we allemaal heel snel voor de smartphone gevallen. Inmiddels maken bedrijven als Samsung, Huawei en Google minstens zo’n goeie smartphones en zijn we nergens te vinden zonder. Tóch zie een duidelijke trend ontstaan onder Millennials die er een beetje genoeg van begint te krijgen om zo afhankelijk te zijn van een apparaat en overal maar bereikbaar te zijn.
The downsides
Laten we voorop stellen dat dit geen tirade tégen de smartphone is, want we zijn groot fan. Maar we zien dat er een zeer interessante ontwikkeling gaande is. Onderzoek, maar ook ervaring wijst uit dat de directe connectie met alle informatie van internet ons er niet veel slimmer op maakt. We onthouden minder goed en we worden lui. Het is zelfs bewezen dat alleen al een smartphone op zak hebben je dommer maakt, omdat je je niet kan concentreren op de zaak.
Daarnaast hebben alle perikelen van social media ook niet altijd een positieve invloed. Tuurlijk, het kan je creativiteit bevorderen en je kan geïnspireerd raken, maar aan de andere kant zien we dagelijks updates van mensen die naar het schijnt een perfect leven hebben. Logisch, want niemand houdt van iemand die op Facebook zet dat z’n cavia ziek is. De keerzijde van dit verhaal is dat we een vertekend beeld krijgen van het leven en dat we de druk voelen om constant maar awesome dingen te doen. Zo heeft bijvoorbeeld één op de drie middelbare scholieren serieus last van Fear Of Missing Out.
Vervolgens zit je urenlang te scrollen door je tijdlijn en Insta-feed, zonder dat het eigenlijk effect heeft. Niet heel productief toch? 73% van de Milennials checkt nog even Stories voor het slapen gaan, om te kijken wat de wereld vandaag gedaan heeft. Leuk, maar je komt erdoor moeilijker in slaap en je had ook gewoon seks kunnen hebben met dat stuk naast je in bed. It’s your choice!
En dan hebben we het nog niet eens gehad over smartphonegebruik in het verkeer…
Spreidt je vingers alsof je iemand een zeer overdreven high five wilt geven met beide handen. Leg je handen op je bureau of een tafel en sta op, ga er met je gewicht op leunen. Beginnen je duimen krom te trekken?
Nee – Je hebt geluk!
Ja – You fucked. Rara waar dit van komt…?
Keerpunt
Goed, dit weten we allemaal al lang, maar blijkbaar is de tijd nu aangebroken dat we er ook op gaan reageren. Je ziet langzamerhand dat Instagrammers steeds vaker de keuze maken om ‘eerlijke content’ te plaatsen. En de apps die meten hoeveel tijd je op smartphone spendeert en je daar vervolgens mee confronteren, zijn niet aan te slepen.
Daarnaast reageren tech-giganten ook op deze trend. Natuurlijk hopen ze dat mensen altijd online willen blijven. Stay connected, ja toch? Dus komen ze met gadgets als smartwatches of slimme brillen, zodat je je telefoon wat vaker aan de kant kan leggen. Daarnaast heb je natuurlijk al een tijdje de ‘Niet-storen’ optie, maar hoe vaak gebruik jij die?
Grappig om te zien dat vooral Generartie X en de Babyboomers de laatste jaren flink aan hun smartphone gekluisterd zitten. Wij waren de voorlopers in het gebruik van smartphones, onze ouders zitten nu pas in de piek, volgens onderzoekster Liesbeth Hop in Het Parool.
Wij beginnen nu eindelijk aan te nemen wat onze ouders ons vroeger mee wilden geven, maar nu zijn ze zelf gevallen voor het ‘onmisbare’ speeltje. Zelfs zo erg dat 40% van de kinderen bezorgd is over het smartphonegebruik van hun ouders en dat 37% van de ouders het hier nog mee eens is ook!
We weten nog heel goed hoe het was zonder smartphones, zo lang is het niet geleden. Toen we ons nog moesten vermaken door direct met elkaar te praten. Toen we nog moesten wachten totdat iemand reageerde. Toen we ons nog een houding wisten te geven als je op het station stond te wachten op de trein en je verder met niets anders bezig was. We vinden dat het tijd is om onszelf beter te gaan beschermen. En dat is best een goede ontwikkeling, want de generatie onder ons weet helemaal niet dat leven zonder smartphones ook best mogelijk was.
En dat is het wel, heel goed zelfs. Steeds meer Millenials zijn over de piek heen en nemen het voortouw in het verminderen van smartphonegebruik. Eén op de drie geeft in dit onderzoek zelfs al aan een hekel te hebben aan de hoeveelheid tijd die ze besteden aan hun smartphone. Sommigen hebben niet eens meer Facebook op hun telefoon staan. En steeds meer laten ze hun telefoon een hele dag links liggen. Een goede ontwikkeling, als het aan ons ligt. Al leveren 120 gemiste whatsappberichten en 16 notificaties op Instagram wel wat stress op. Daar moeten we dan maar mee leren omgaan! Plus als het tijd is om te relaxen, is natuurlijk wel zo chill om even Manify te checken – en daar is een telefoon wel handig bij!