Dit zijn de meest succesvolle landen in de Formule 1

CREDITS: Jp Valery | Unsplash

De Formule 1 gaat al heel wat jaren mee. Het eerste wereldkampioenschap Formule 1 werd namelijk al in 1950 gehouden. Italiaan Giuseppe Farina mocht deze allereerste prijs in ontvangst nemen mede dankzij zijn Alfa Romeo. De Argentijn Juan Manuel Fangio viste hetzelfde jaar achter het net, maar veroverde de jaren erna in totaal vijf wereldtitels. Dat record bleef 45 jaar op zijn naam staan tot Michael Schumacher in 2003 zijn zesde wereldtitel pakte. Welk land bekroont zich echter tot nummer één van de meest succesvolle landen in de Formule 1 met al deze verschillende nationaliteiten?

Dit zijn de meest succesvolle landen in de Formule 1

Je hoeft geen verstand van Formule 1 te hebben om grote namen als Max Verstappen, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton of Kimi Räikkönen te herkennen. Waar zij nu de ranglijsten domineren, is er een enorme waslijst van Formule 1-helden aan vooraf gegaan. Neem een voorbeeld aan de Franse coureur Alain Prost. Tijdens zijn carrière tussen 1980 en 1993 sleep hij 51 keer een Grand Prix in de wacht en won vier keer het wereldkampioenschap van Formule 1.

De Brit Jim Clark stond de jaren daarvoor bekend als de beste autoracer. Oorspronkelijk was Clark schapenboer, maar wist uiteindelijk twee wereldtitels in de wacht te slepen. Tijdens een Formule 2-race op het Duitse circuit van Hockenheim in 1986 ging het mis. Zijn Lotus 48 reed op topsnelheid en werd oncontroleerbaar. Jim Clark knalde tegen een boom en overleed.

succesvolle landen in de Formule 1
Foto: Casper Munk

Puntensysteem

Sinds het begin van de Formule 1 zijn er heel wat puntensystemen gebruikt. Zo werd tussen 1950 en 1959 enkel punten toegekend aan de eerste vijf plaatsen. De eerste plaats ontving acht punten, gevolgd door zes punten aan de twee plaats. In die jaren werd er ook een punt gegeven aan de coureur die de snelste ronde reed. Dit jaar kwam diezelfde regel weer terug, maar was de jaren ertussen nergens te bekennen. Vanaf 2010 worden aan de eerste 10 plaatsen punten toegekend. De eerste plaats bemachtigt 25 punten, gevolgd door 18 en 15 punten.

Door de puntentelling toe te passen die op dit moment geldt, heeft Racing Statistics in beeld gebracht wat de meest succesvolle landen in de Formule 1 zijn sinds 1950. Waar Italië tot en met 1958 de eerste plaats domineerde, is er op dit moment maar één echte koploper. Enig idee welk land?