We spraken Lieke Martens in Barcelona over haar nieuwe auto en leven als profvoetbalster

De telefoon gaat.. Little did we know dat Ford ons zou vragen om een gloednieuwe auto naar Barcelona te gaan brengen en aan Lieke Martens te overhandigen!

Nu gaan bij een buitenlandtripje in Corona-tijd er heel wat alarmbelletjes rinkelen, maar hey: je kan een topspits van Oranje én FC Barcelona Femení toch niet laten lopen naar haar werk? We voelden ons direct geroepen om deze taak te gaan volbrengen.

De quarantaine-dagen zijn ingepland, de papieren zijn binnen en we hebben vrijwel elke dag een test gepland staan. Tijd om die hagelnieuwe Ford Fiesta ST Line op te halen. Met koud 6,5 kilometer op de teller vertrekken we richting het zonnige zuiden. Richting misschien wel één van de leukste personen in de Nederlandse voetbalwereld!

Interview met Lieke Martens

Lieke Martens

Lieke is de nummer elf van de Oranje Leeuwinnen en won samen met haar teamgenoten in 2017 voor het eerst het Europese Kampioenschap. Ze legde er heel wat mooie ballen in het net, was benoemd tot beste speelster van het toernooi, vervolgens tot Europees Voetbalster van het jaar en oktober riep de FIFA haar uit tot Beste Voetbalster van de Wereld. Die zomer kreeg ze ook een contract aangeboden bij het grote FC Barcelona, een team waar ze haar hele leven al fan van was.

Lieke wordt vaak vergeleken met een jonge Lionel Messi, omdat ze enigszins dezelfde soort rol vervullen op het veld. Alleen dan vanaf de andere kant. Maar wat ons betreft is de gelijkenis ook treffend omdat ze hetzelfde plezier in het spel uitstralen en dat er geen ruimte is voor kapsones.

, We spraken Lieke Martens in Barcelona over haar nieuwe auto en leven als profvoetbalster

We spreken af met Lieke vlakbij het Johan Cruyff Stadion. Ze komt net van een training af.

Hey Lieke, hier is je gloednieuwe Ford Fiesta ST Line. We hebben ‘m, in opdracht van Ford, opgepikt bij de dealer in Amsterdam en naar Barcelona gebracht voor je!
“Wow, thanks jongens! Hij is echt heel gaaf!”

Heb je veel met auto’s?
“Nou ik ben geen die hard auto-fan om heel eerlijk te zijn, haha. Mijn vriend wel, maar ik heb er gewoon niet zoveel verstand van. Ik ben wel echt mega blij met de samenwerking met Ford. Ik woon niet ver van de trainingsvelden en het Johan Cruijff Stadion, dus deed altijd veel te voet. Maar ik vind het wel heel fijn om een stuk mobieler te zijn, helemaal met zo’n comfortabele auto als dit. Daarnaast denk ik dat ik nu ook wat vaker de stad in ga hoor.”

Het is natuurlijk niet normaal wat jij allemaal bereikt hebt. Maar vertel eens, wat is je mooiste moment bij Barcelona?
“Dat is een moeilijke! In Camp Nou spelen begin dit jaar was écht heel speciaal. Alleen jammer dat dit zonder publiek was. Uhm… ja, om heel eerlijk te zijn: ik hoop dat het allermooiste moment nog moet komen.”

, We spraken Lieke Martens in Barcelona over haar nieuwe auto en leven als profvoetbalster

“Je merkt dat ze gewoon heel veel respect hebben voor alle Nederlanders die hier hebben gespeeld.”

Oh ja, wat staat er op je planning dan?
“Op clubniveau wil ik de Champions League een keertje winnen. We zijn daar nu voor in de race met FC Barcelona, dus dat zou heel mooi zijn! En aankomende zomer hebben we de Olympische Spelen met de Oranjeleeuwinnen. Daar zou ik heel graag een paar medailles van mee naar huis kunnen nemen!”

Dit ga je zeker fixen en wij gaan het volgen! Maar hey, het leven van een profvoetbalster. Hoe ziet dat er een beetje uit?
“Ik train zes dagen in de week en dan vaak ook nog eens meerdere keren per dag. Je wilt toch het beste uit jezelf halen! Ik vind het heel tof om te doen en ben super gemotiveerd, maar er zijn echt wel dagen bij dat ik even een keer geen zin heb hoor. Dat is toch normaal?
En één dag in de week ben je vrij. Dan vind ik het leuk om naar het strand te gaan en vrienden, familie of mijn vriend te ontvangen – al kan dat nu niet echt. En er zitten meer leuke Nederlanders in Barcelona, dus daar spreek ik soms mee af.”

LIEKE

In het boek LIEKE deelt profvoetbalster Lieke Martens voor het eerst haar hele verhaal: van haar eerste doelpunten bij de F-pupillen in Nieuw-Bergen tot haar mooiste acties bij FC Barcelona en ontmoetingen met supersterren als Messi, Neymar en Ronaldo. In 2017 won ze met het Nederlands elftal het EK en ze werd beste speelster van het toernooi , van Europa én van de wereld. Het boek LIEKE is tot stand gekomen met medewerking van onder anderen Jackie Groenen, Danielle van der Donk, Kika van Es, Anouk Hoogendijk, Sarina Wiegman en Patrick Kluivert.

Bestel LIEKE hier.

Ja, hoe word je als Nederlander ontvangen in Barcelona? Het lijkt altijd wel of er een speciale band is tussen de stad (en dan met name FC Barcelona) en Nederland. Hoe ervaar jij dat?
“Ja er is zeker iets speciaals tussen Nederlanders en Barca. Het is echt mooi om hier onderdeel van uit te maken. Je merkt dat ze gewoon heel veel respect hebben voor alle Nederlanders die hier hebben gespeeld. Daarnaast is Barcelona natuurlijk ongekend populair in Nederland. Als er geen corona is, dan hoor je regelmatig Nederlands om je heen.”

Je noemde net al even je vriend, Benjamin van Leer. Ook een profvoetballer!
“Jazeker, hij is keeper bij Sparta.”

Een powerkoppel hoor! Maar ik zag dat toen hij bij Ajax speelde, dat had hij nummer 22 had. Net als jij nu! Is dat toeval?
“Dat klopt, ja. Maar dat is inderdaad toeval, wij kenden elkaar toen nog niet en ik heb altijd al nummer 22 sinds ik bij Barcelona speel. Ik wilde eigenlijk nummer 11, maar die was al bezet dus toen dacht ik dan maar twee keer 11!”

Maar Benjamin heeft natuurlijk hetzelfde drukke schema, dus die zie je natuurlijk niet zo veel?
“We zien elkaar extreem weinig, helaas. Dat is lastig, maar het gaat gelukkig hartstikke goed hoor.”

Hoe is het dan voor je om vrijwel al je tijd in Barcelona te besteden?
“Ja, dat is soms best pittig. Helemaal in corona-tijd. Dus ik hoop altijd dat ik als we met Oranje moeten spelen, dat ik een dagje ervoor en erna extra heb om iedereen te zien. Ik heb natuurlijk mijn leven, en wil voor de volle 100% gaan voor de sport. Maar nu is het wel extra moeilijk om niet bij de mensen te kunnen zijn van wie je houdt. Mijn ouders zijn hier al heel lang niet meer geweest, want dat kan gewoon niet nu. We willen ons allemaal netjes aan de regels houden.”

“Ik zit momenteel in de top van Europa en ik wil gewoon prijzen winnen.”

, We spraken Lieke Martens in Barcelona over haar nieuwe auto en leven als profvoetbalster

Dat kan ik me heel goed voorstellen. En hoe zie je de toekomst voor je dan? Dat je misschien nog in Nederland gaat spelen?
“Wie weet, dat zou kunnen! Ik zit momenteel in de top van Europa en ik wil gewoon prijzen winnen. Bij mijn familie en vrienden zijn is heel belangrijk voor me, maar ik heb hard gewerkt om dit te bereiken. Dus zolang ik het niveau aankan, wil ik dit zeker blijven doen. Ik wil nooit spijt krijgen achteraf, hoe zwaar het soms ook kan zijn nu met corona.”

Inderdaad, je gaat als een trein. Je bent 28, dus je carrière is (hopen wij) nog lange niet voorbij. Maar we vragen ons wel af, hoe zit dat eigenlijk qua leeftijd bij de dames? Kan je een beetje hetzelfde aanhouden als bij mannenvoetbal?
“Ja eigenlijk wel, maar er is natuurlijk ook een verschil. Op een gegeven moment wil je misschien gaan denken aan kinderen. Mannen hebben het in dat opzicht wat makkelijker dan vrouwen. Je ligt zo een jaar of langer uit de running, dus dat is wel iets om rekening mee te houden.”

Wat zou jij de jonge Lieke Martensjes van deze wereld mee willen geven? Dan geven wij dat wel even door!
“Gewoon lekker veel voetballen. Natuurlijk moet je jezelf blijven uitdagen om beter te worden, want dat komt niet vanzelf. Maar het is het belangrijkste dat je ook gewoon veel plezier er in hebt.”

Lieke, we hebben twee Barca-shirtjes in de auto liggen. Zou je die willen signeren? We dachten dat het misschien wel leuk zou zijn om er eentje te veilen voor een goed doel.
“Ja tuurlijk! Een super leuk idee. Ik ben ambassadeur van de Hartstichting, dus het zou heel tof zijn als we het daarvoor zouden kunnen doen?”

VEILING gesigneerd FC Barcelona shirt

Lieke heeft voor ons een heren jersey van FC Barcelona in maat M gesigneerd. Dit shirt wordt vanaf dinsdag 12:00 middags ‘geveild’ via Instagram. Al is het geen gewone veiling, want we gaan ‘m verloten onder iedereen die een bedrag doneert aan de Hartstichting via ons Instagram-account. Dit kan via Stories of in de Feed, zodat je tot vrijdag 12:00u kan blijven doneren. Op dit moment sluit de ‘veiling’ en verloten we het door Lieke Martens gesigneerde shirt.

>>> GA HIER NAAR DE VEILING <<<

, We spraken Lieke Martens in Barcelona over haar nieuwe auto en leven als profvoetbalster

En dan nog even terug naar je nieuwe bolide. Je eerste roadtrip in de Fiesta, waar zal die heen zijn?
“Het eerste ritje zal naar la Cupula Garraf zijn. Een goed restaurant buiten de stad!”

Inmiddels geeft de navigatie aan dat we weer bijna bij je huis zijn. We willen je heel graag bedanken voor je tijd en we gaan je absoluut volgen. Heb je nog leuke plannen vanmiddag?
“Ik moet naar de fysio, want heb een kleine blessure. Maar ik verwacht snel weer helemaal fit te zijn en te kunnen gaan knallen!”

We verwachten niet anders van je ;-). Veel plezier met je nieuwe auto en we hopen je snel weer een keertje te spreken!

, We spraken Lieke Martens in Barcelona over haar nieuwe auto en leven als profvoetbalster

, We spraken Lieke Martens in Barcelona over haar nieuwe auto en leven als profvoetbalster

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Ford Nederland.
LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…