Nette schoenen die absoluut wel en absoluut niet (meer) kunnen

CREDITS: Clem Onojeghuo

Gentlemen, we zijn terug met een paar stijltips. Het nette paar schoenen, dat kan af en toe nog wel eens moeilijk zijn. Want welke paartjes van onder ‘mooie nette schoenen’? En welke kunnen absoluut niet meer of zijn überhaupt nooit aan de orde gekomen? Wij laten het je vandaag zien.

Absoluut wél, en absoluut niet!

We sluiten af op een positieve nooit dus we beginnen met de patta’s die absoluut niet meer kunnen. We zien ze redelijk vaak voorbij komen, want er zijn toch een partijtje lelijke nette schoenen in omloop! Vandaag, vanaf nu, nooit meer. Graag. We twijfelen of we dit nette schoenen kunnen noemen, want dit is eigenlijk gewoon grof.

Bloemen

We gaan er toch echt wat van zeggen, al denken we dat dit vanzelf sprekend is. Doe dit nooit heren, tenzij je met de fanfare een optreden hebt met carnaval, dan zijn ze nice. Maar in het dagelijkse leven kan dit in geen enkel geval.

De vierkante neus

Hoe vaak heb jij met dit paartje schoenen je tenen gestoten?

Hippe papa-schoenen

Je vader probeert hip te zijn, maar niet te jong over te komen: Le Coq Sportif en alle fakers bieden een geweldige oplossing. Maar niet interessant als je geen station-wagon voor twee koters voor de deur hebt staan en een combinatie van cijfers lager dan 1975 op je paspoort hebt staan.

De instapper met profiel

Er zijn toffe loafers en lelijke loafers. Er zijn instappers die prima zijn en ontzettend lelijke. Neem bijvoorbeeld deze bootschoen die meer op voetbalschoenen met flinke noppen lijken. We snappen dat je niet wil uitglijden of iets dergelijks, maar dat kan ook in stijl zonder off-road profiel.

Het buschauffeur modelletje

Toen de vorige generatie buschauffeurs de opdracht kregen om ‘nette schoenen’ aan te doen tijdens werktijd, is er volgens mij direct een hele nieuwe lijn ontstaan. Dus kijk volgende keer even naar achter als je achter het stuur zit. Zie je daar niet 34 mensen zitten die naar hun werk of de winkels gaan? Dan raden we je af deze schoenen te dragen.

Instappers die pijn doen aan je ogen

Nog een instapper. Deze schoenen zien we wat vaker bij de heren die een net overhemd met een korte mouw combineren met een stropdas. Wil je dan toch voor een bootschoen-achtig model gaan, doe dit met een korte broek en absoluut geen sokken. Oh en koop even een zeiljacht, anders staan die dingen sowieso niet.

So please guys, laat deze lekker bij de Schoenenreus staan.

Nette schoenen die wél kunnen

Genoeg geleden, we gaan onze ogen even de kost geven. Er zijn zo ontzettend veel mooie nette schoenen te vinden. Het is bijna knap om zo’n foei lelijk paar als hier boven in je mandje te leggen.

Monks traps

Monk straps zijn natuurlijk ontzettend stijlvol, maar zeker niet iedereen komt hier mee weg. Combineer het goed en je bent al een stap dichterbij. Deze herenschoen gaat uitstekend onder een getailleerd pak, maar ook zeker onder een spijkerbroek.

Nu nog de keuze: leder of suède.

Boots

Met laarzen kan je snel de mist in gaan, maar niet als je voor chelsea boots of desert boots gaat. Ga voor een subtiel modelletje en val extra op door voor kwaliteit te gaan.

Veterschoenen

Onder nette veterschoenen zijn eigenlijk drie basis-opties: oxfords, derby’s of brogues. Check welke stijl jou het beste past. Vuistregel is om het zo basic mogelijk te houden, geen gekke stiksels, kleuren of printjes.

Dit zijn de go-to schoenen voor onder een pak, maar kan ook zeker bij een jeans. Als je het maar laat om cognac schoenen te dragen onder een blauwe spijkerbroek, dit zien we veel te veel in Nederland en worden we zelfs om uitgelachen in andere landen. En terecht.

Sneakers

Hoewel je eigenlijk best veel sneakers kan combineren met een pak momenteel, neigen we toch liever na wat minimalistische leren modelletjes. Plain white of zwart. Geen poespas en daardoor juist een luxueuze uitstraling.

Loafers

Last but not least, er zijn natuurlijk ook hele toffe instappers. Wij zijn fan van loafers. Vooral op trouwerijen zijn dit absolute toppers. Heel belangrijk: combineer dit met een wat hogere broek, zodat je enkels goed zichtbaar zijn. En als je van plan was hoge sokken te dragen, gooi dan even wat kokend heet water in je eigen gezicht.

mooie nette schoenen, Nette schoenen die absoluut wel en absoluut niet (meer) kunnen
Foto: Andrew Robinson