Drie ultieme zomerse whiskey-cocktails, volgens de beste bartenders van NL

Gin-tonics, Piña Colada’s en Aperol Spritz vullen weer de bonnetjes op het terras. Tja, het is nou eenmaal zomer, dus daar horen zomerse cocktails bij.

Deze zomer: cocktails met whiskey

Allemaal leuk en aardig, maar die standaard ‘zomerse cocktails’ komen ons ondertussen wel de strot uit. Wij zoeken toch iets met een net iets mannelijker vleugje. Gelukkig zijn de tien beste bartenders uit Nederland afgelopen maand op cocktailinspiratie trip richting Athene gegaan en hebben ze daar genoeg whiskey-cocktails (ja, met een ‘e’) kunnen noteren. Exact waar wij naar snakken. Wij hebben de beste recepten even op een rijtje gezet. En het chille van alles? Deze cocktails kan jij allemaal thuis in elkaar flansen.

cocktail, Drie ultieme <strong>zomerse whiskey-cocktails</strong>, volgens de beste bartenders van NL
Foto: Bigstock

Boozy & bitterzoet aperitief cocktail

Osvalds Rinkis van cocktailbar the Tailor heeft de ‘See Them Coming’ cocktail bedacht, waarbij hij de klassieke aperitief cocktail een Jack Daniel’s Bonded twist geeft. Een heerlijke afsluiter van de avond, het enige dat je ervoor nodig hebt is:

Vul een klein coupeglas met een paar ijsblokjes en vul daarna een shaker met ijsblokjes. Schenk dan alle ingrediënten bij elkaar en shake het in je shakertje. Gooi, als het glas is afgekoeld, al het ijs uit het glas. Daarna schenk je de cocktail door een zeefje uit in het glas, waarna je de limoenschil op de rand legt voor de finishing touch.

cocktail, Drie ultieme <strong>zomerse whiskey-cocktails</strong>, volgens de beste bartenders van NL

Summer Fashion

De naam zegt het al: een cocktail op zomerse manier. Nick Vrielink van Fitz’s Bar steekt met deze cocktail de old fashioned in een nieuw jasje. De basis bestaat uit de Woodford Reserve Bourbon, maar met wat zoete smaken van rijpe perziken wordt dit opeens een heel zomers drankje.
 • 50ml Woodford Reserve Bourbon
 • 10ml Crème de Pêche geïnfuseerd met basilicum*
 • 10ml Monin Honingsiroop
 • 2 scheutjes Angostura sinaasappelbitters
 • Basilicumblaadje

Allright, voor deze cocktail is wat voorbereiding nodig. Schenk hiervoor 200 ml Crème de Pêche in een afgesloten bak en gooi er ongeveer 10 basilicumblaadjes bij. Laat dit dan 12 tot 24 uur staan en voilà, je hebt een heerlijke basilicum smaak in je cocktail. Daarna vul je je glas met ijsblokjes om hem lekker af te koelen. Vervolgens schenk je alle ingrediënten in je glas en roer je er kort even doorheen. Als finishing touch gebruik je je basilicumblaadje.

cocktail, Drie ultieme <strong>zomerse whiskey-cocktails</strong>, volgens de beste bartenders van NL

Gold Rush Fizz

De Gold Rush Fizz van Martin Eisma is een bourbon cocktail waar je maar van blijft nippen. Totdat je opeens kruipend naar huis moet. Zoet, vol, fris en bovendien zomers. Dat zijn toch wel de kenmerken van deze overheerlijke cocktail.

 • 40ml Woodford Reserve Bourbon
 • 20ml citroensap
 • 15ml zelfgemaakte ‘Juicebomb’-siroop*
 • 2 scheutjes Angostura bitters
 • 60ml (droge) appelcider
 • Bijenpollen

Neem een hoog glas en stapel daar wat ijsblokjes in alsof je Tetris speelt. Vul daarna een shaker met ijsblokjes en gooi dan alle ingrediënten, afgezien van de appelcider, in de shaker. Shake de cocktail kort en schenk hem daarna door een zeef uit in je hoge glas. Top hem af met de appelcider totdat je hoge glas rijkelijk gevuld is. De finishing touch komt met de bijenpollen die je over de cocktail heen strooit.

cocktail, Drie ultieme <strong>zomerse whiskey-cocktails</strong>, volgens de beste bartenders van NL