Barbecueën. Dat doe je toch op een good old kolenbak? Ja. En nee. Want als je eenmaal van het gasbarbecueleven hebt geproefd, smaakt het toch anders. Daar zijn we achtergekomen door de Weber Spirit® EP-335 die overuren draaide tijdens onze vrijdagmiddagborrels.
Er zit iets mechanisch aan, iets stevigs. Alsof dit geen hobby is, maar een ambacht: het is een barbecue zonder flinterdun rooster dat na twee seizoenen begint te roesten. Eigenlijk doen we met barbecue wellicht het apparaat te kort. Het is een buitenkeuken.
Vlammen met verstand op de Weber Spirit® EP-335
Het mooiste aan gasbarbecueën is natuurlijk het gemak. Aan, uit, klaar. Maar wat deze Weber bijzonder maakt, is dat het gemak niet ten koste gaat van de ervaring. Je voelt je nog steeds een grillmaster, alleen dan eentje die niet eindeloos hoeft te blazen op een aanmaakblokje.

Met één draai aan de knop ontsteken de branders met een klik, en binnen een paar minuten zit je op werktemperatuur. De Sear Zone, met 40% extra vermogen, is perfect voor steaks, tonijn of een maïskolf met een boterlaklaagje. Je krijgt er die echte grillstrepen mee. Geen Photoshop op je eten, maar knetterende lijnen vol smaak.
Eén van de hoogtepunten? Een butterflied kipfilet, gemarineerd in yoghurt en kruiden, direct boven de Sear Zone dichtgeschroeid. Daarna verplaatst naar indirect vuur, met de deksel dicht. Twintig minuten later hadden we sappig vlees met een rooksmaak die verrassend diep was voor een gasgrill.

Grillen met overzicht
De digitale thermometer bovenop is een fijne toevoeging. Niet per se baanbrekend, maar tijdens in de avonduren wél handig dat je met één blik ziet waar je zit. De temperatuurregeling zelf is betrouwbaar: geen wilde pieken of dalen, en als je het rooster een kwartslag draait merk je amper verschil in hitte.
Groot pluspunt: de zijbrander. Het klinkt als een gimmick, al is het veel meer dan dat. Je maakt er je satésaus op, je wokt wat paksoi voor erbij, of je houdt simpelweg je saus warm zonder dat je naar binnen hoeft te rennen. Zeker als je gasten hebt, wil je in die flow blijven.
Koken buiten je comfortzone
En over die handen gesproken: met de Weber Crafted-accessoires kom je op plekken waar je zonder deze bbq niet zo snel zou komen. De gietijzeren wok + stomer bleek een onverwacht succes. Eerst dachten we: tof, maar hoe vaak gebruik je dat? Tot we, op aanraden van Weber, dumplings ging maken. En daarna een Thaise noedelwok met garnalen. Het is echt een andere tak van sport, maar de Spirit EP-335 faciliteert het moeiteloos.
Er zit zelfs iets bevrijdends in. Je hoeft geen chef te zijn, maar je krijgt wel ineens het gereedschap om buiten het standaard repertoire te denken. Dat helpt.

Poetsen zonder frustratie
Een barbecue schoonmaken is nooit een feest. Maar deze Weber maakt het in elk geval níét tot een ramp. De opvangbak schuif je makkelijk naar voren, de gietijzeren roosters zijn degelijk maar redelijk snel schoon te krijgen, en met de onderhoudskit (borstels, sprays, doekjes) wordt het bijna een routine. Wat we wel merkten: de roosters zijn zwaar. Al is dat voor een goed doel, natuurlijk.
Strak in z’n roestvrijjasje
Qua design scoort de Spirit EP-335 dikke punten. Alles voelt premium. De knoppen draaien soepel, de roestvrijstalen panelen ogen fris, en ook de verborgen gasfles is een fijne oplossing als je net iets te vaak over die lelijke tank hebt gestruikeld. De vier gereedschapshaken zijn trouwens een lifehack. Geen gedoe meer met zoekgeraakte tangen en kwasten.
Klein puntje om op te letten: de zijtafel oogt als een werkbank, maar wordt snel een verzamelplek voor accessoires, drankjes, sausflesjes en je telefoon. Je moet echt bewust opruimen om die ruimte goed te gebruiken.

Verdict
De Weber Spirit® EP-335 is een barbecue die je, als je vooroordelen hebt, moet omarmen. Na de derde sessie begin je te merken hoe goed alles doordacht is. De rust waarmee je gerechten bereidt, de ruimte die je hebt om creatief te zijn, en het plezier dat het geeft om gasten iets op tafel te zetten dat niet voelt als ‘even wat op de grill gooien’.
Het is geen barbecue voor puristen die zweren bij houtskool en rookmot. Maar wel voor mensen die barbecueën willen opnemen in hun weekritme. Zonder concessies aan smaak, stijl of functionaliteit.
Hebben? Snappen we. Check hier alle details en tik ‘m op de kop voor €799.