Vijf dranken met voordelen voor je gezondheid

CREDITS: Toa Heftiba | Unsplash

Een gezonde levensstijl is vandaag de dag een belangrijk ding. Mensen bewegen steeds meer, terrassen worden rookvrij en gezonde voedingsstoffen zijn steeds makkelijker te consumeren. Zo kunnen we tegenwoordig dranken voor onze gezondheid drinken. Tegen een opgeblazen gevoel of om onze whey eiwitten binnen te krijgen. Door de bomen zie je het bos niet meer. Maar het kan veel makkelijker!

Vijf dranken waarvan je de voordelen voor je gezondheid niet wist

Er is een enorme collectie dranken die goed zijn voor je gezondheid te vinden in de supermarkt. Allemaal beloven ze geweldige resultaten maar hoe gezond ze werkelijk zijn is de vraag als we kijken naar alle suikervervangers die worden gebruikt om suiker uit te bannen. Zoet is nou eenmaal erg lekker. Naast deze drankjes zijn er ook drankjes die gezondheidsvoordelen bieden waarvan je het nog niet wist. Waarschijnlijk drink je dagelijks een van deze dranken. Je bent dus al lekker bezig voor je gezondheid!

Groene thee

Niet het eerste drankje waar je aan denkt bij mannen, maar goed. Groene thee wordt gezien als een van de meest gezonde drankjes die bestaan. En dat is niet voor niets! Groene thee bevat de meeste antioxidanten en polyfenolen. Die laatste staan meer bekend als catechinen. Waar ze het in Azië al lang weten, heeft nu ook de wetenschap bevestigd dat dit geen vulstoffen zijn. Deze polyfenolen werken ontstekingsremmend, zijn goed voor hart en bloedvaten en verbeteren je geheugen. Ook kun je groene thee er goed bij hebben als je wilt afvallen, het versnelt namelijk je stofwisseling waardoor je meer vet gaat verbranden.

Bakkie pleur

Naast water is koffie de meest gedronken drank ter wereld en is ook nog eens gezond. Tenminste als je toevoegingen zoals melk, creamer, suiker en zoetjes weg laat. De drank gemaakt van gebrande koffiebonen heeft heel wat gezondheidsvoordelen. Zowel op de korte als lange termijn. Cafeïne is een van de redenen waarom er veel koffie wordt gedronken. Je wordt er energiek van doordat de cafeïne adenosine in de hersenen blokkeert, zo is er meer ruimte voor energie opwekkende stofjes norepinephrine en dopamine. Net als thee bevat koffie veel antioxidanten die goed zijn voor hart en bloedvaten. Pas wel op, het aanbevolen aantal bakken koffie is maar vier.

dranken gezondheid, Vijf dranken met voordelen voor je gezondheid
Foto: Eiliv-Sonas Aceron

Gouden melk

Gouden melk ook wel bekend als ‘kurkuma melk’ wint flink aan populariteit onder de westerlingen. Het drankje is afkomstig uit, je raadt het al, Azië. Om precies te zijn uit India. De gele drank wordt gemaakt van koeien of plantaardige melk met kurkuma, kaneel en gember. Het stofje curcumine afkomstig uit de kurkama werkt ontstekingsremmend en antibacterieel. Het wordt daarom in Azië vaak gebruikt als huis, tuin en keukenmiddel tegen verkoudheid.

Appel cider

In het Verenigd Koninkrijk is het erg populair in de kroeg, maar het is ook nog erg gezond. Dat is vast waarom ze het zo veel drinken. In Nederland drinken we het een stuk minder, maar de drank gemaakt van gefermenteerde appels bevat een hoog gehalte ijzer. Dit is goed voor het aanmaken van nieuwe weefsels en bloedcellen. Net als koffie en thee bevat ook appel cider veel antioxidanten.

Kokos water

Het water uit een kokosnoot is heel gezond. De beste manier om het te drinken is op het strand direct uit een verse kokosnoot. Maar je kunt het natuurlijk ook in de supermarkt halen. Het water bevat een enorme hoeveelheid kalium. Deze stof verlaagt de bloeddruk en werkt tegen trombose. Daarnaast is kokoswater een natuurlijke sportdrank door een hoge concentratie elektrolyten. Maar ook alcoholvrij bier is een goede sportdrank, wij zouden het wel weten! En jij?

dranken gezondheid, Vijf dranken met voordelen voor je gezondheid
Foto: Victoriano Izquierdo