Dit restaurant is een architectonisch kunststukje op de zeebodem

CREDITS: Under

Twijfel je al langer of je naar Noorwegen moet gaan? Dan gaan we die keuze makkelijker voor je maken. Kijk, een romantische trip naar Bali is ook niet verkeerd, maar Europa heeft veel te bieden.

Dit scheelt je weer een lange vlucht met een krijsende baby, een verschrikkelijke jetlag en talloze vaccinaties voor exotische ziektes. En ben je al ooit in Noorwegen geweest? Dan wordt het misschien weer eens tijd om terug te gaan, want in het noorden van Noorwegen vind je het bruutste onderwaterrestaurant ter wereld.

Under is hét pareltje in Noorwegen die je niet mag missen

Het Noorse restaurant Under is perfect voor als je écht wil uitpakken. Zodra het kan pak je jouw koffers en gaan we linea recta richting Noorwegen. Under combineert lekker eten met een bloedmooi interieur. Het onderwaterrestaurant biedt plaats voor honderd gasten. Het gebouw zelf is een architectonisch juweeltje en is in maart 2019 geopend.

Under, Dit restaurant is een <strong>architectonisch kunststukje</strong> op de zeebodem
Foto: Under

Eén met de zee

Het restaurant is 34 meter lang en ligt vijf meter onder water, waardoor het één is met de zee. De dikke betonnen muren tegen de ruige kustlijn zijn gebouwd om druk en schokken van ruige zee-omstandigheden te weerstaan. Het gigantische raam geeft een gruwelijk uitzicht op de zeebodem.

Zodra je binnenkomt kun je zonder duikpak afdalen tot een diepte van vijf meter. Hier vind je ook een bar waar je kan chillen voor of na je maaltijd. Het begrip ‘zeezicht’ krijgt een hele andere betekenis zodra je hier bent geweest. Afhankelijk van de tijd van het jaar kun je allerlei soorten vissoorten voorbij zien zwemmen. Vissen die je vaak ziet zijn pollak, kabeljauw, kleurrijke lipvissen, egels, krabben en kreeften. En als je gelukt hebt kun je ook doornhaaien en zeehonden zien.

Under, Dit restaurant is een <strong>architectonisch kunststukje</strong> op de zeebodem
Foto: Under

Vers en lokaal

Under speelt een beetje vals door speciale technieken te gebruiken om de gasten te vermaken. Zo wordt er kunstlicht gebruikt om plankton aan te trekken dat vervolgens andere soorten vissen aantrekt. En de onderzoekers trainen vissen en kleine dieren die worden opgegeten. De restaurantervaring gaat natuurlijk niet alleen over de vissen die buiten langszwemmen. Maar de vis en zeevruchten die op je bord worden geserveerd zijn het ultieme ingrediënt. Daarnaast kan je bij Under ook genieten van gevogelte en wild vanuit de regio.

De chef-kok is niemand minder dan de veelgeprezen Nicolai Ellitsgaard Pedersen. Deze beste man heeft het gastronomisch restaurant ‘Måltid’ in het centrum van Kristiansand die razendpopulair is. Ook heeft Pedersen gewerkt bij het Michelin-ster bekroonde restaurant Henne Kirkeby Kro in Denemarken. Dus al met al weet deze man wat ‘ie doet, en dat belooft veel goeds.

Foto’s: Under

LEES OOK
Campari Spritz: La Dolce Vita in een glas
Sommige drankjes dragen een onzichtbaar label. Wanneer er drie weissbier, twee blondjes en een dubbel worden besteld sta je eigenlijk al schaakmat. Eigenlijk had jij gewoon zin…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de állermooiste dames van het moment: View this post…
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…