‘The Bastard’ is de lekkerste burger van Nederland, en zo maak je ‘m

Jaarlijks wordt op de Horecava de lekkerste hamburger van Nederland uitgeroepen. Dit jaar ging, nét als vorig jaar de prijs naar de 30-jarige Laurentz Craane uit Rheden. Hij werkt in Iveau Burgers & Wijnbar in Arhhem, waar de burger dan ook te aanschouwen is.

Maar bij aanschouwen blijft het niet, want het water loopt je in de mond van dit geweldige aanzicht. Wacht maar, want nu gaan we vertellen hoe hij gemaakt is (en hoe jij ‘m zelf kan maken), want dan zul je helemaal niet meer te houden zijn.

Dit is de burger die vakjury hebben doen besluiten om Laurentz de burgerkoning van Nederland te maken:

Zo maak je The Bastard

Patty

Men haalt grof gehakte entrecote van een Simmentaler rund door de gehaktmolen en mengt dit met buikspek van het Gasconne varken. Dit mengsel mag wederom een keer door de molen en vervolgens tot een mooie patty gevormd worden.

Dikke tip: haal je vlees bij een specialist. Laurentz gaat bijvoorbeeld helemaal naar Braambrugge, naar boerderij Lindenhoff.

Ten slotte bak je de patty boven het vuur, zodat die mannelijke rokerige mannelijke smaak duidelijk naar ovren komt.

, ‘The Bastard’ is de lekkerste burger van Nederland, en zo maak je ‘m

Buikspek

Meer spek, meer beter. Vandaar dat we nog niet klaar zijn op de afdeling vlees. Dit is het moment dat je erachter komt dat je twee dagen geleden al had moeten beginnen met dit recept, want het is zaak dat je buikspek van het Ibéricovarken twee dagen laat badderen in een mengsel van zout, suiker, anijs, rozemarijn, knoflook en laurier.

, ‘The Bastard’ is de lekkerste burger van Nederland, en zo maak je ‘m

Say cheese

Volgens onze companen van FHM is de ambachtsman zelf geen fan van kaas, maar het is een ware essential op een hamburger. Vandaar dat hij hier ook niet op bespaard. We reizen af naar de Jura, een groot gebied in Frankrijk en het noorden van Zwitserland. De kaas die voor The Bastard gebruikt wordt, gaat gebukt onder de naam ‘Comté’ en heeft een milde smaak en een witte korst.

Veggies

Verse sla en augurken vormen, samen met de buikspek en het broodje (komen we zo op terug) de bodem van de burger. Dan komt laagje uien. Maar niet zomaar uien. Dan de patty met kaas en dan tomaten. Maar niet zomaar tomaten.

Even terug op die uien, want dit is geen kwestie van uienringen snijden en klaar. Het is namelijk zaak dat je de uien in een droge pan (dus zonder olie/boter) bakt, zodat de uien niet slap worden. Na het roosteren giet je een mix van whiskey en gesmolten karamel over de uien.

En dan nog de tomaten. Deze moeten zo’n 55 uur in de oven geroosterd worden. Oh shit, had je nog eerder moeten beginnen!

Broodje

Vaak ondergewaardeerd, maar altijd belangrijk: het broodje. Laurentz gebruikt voor The Bastard een briochebroodje, dat lekker zacht en zoet is. Goede bakkers hebben die altijd wel liggen.

Wil je nou niet door al deze moeite heen, dan lijkt het me ten eerste sterk dat je zover gekomen bent in het artikel, maar dan willen we je aanraden om The Bastard gewoon van de meester zelf te gaan proeven. Bij Iveau Burgers & Wijnbar in Arnhem kan je de burger bestellen voor €34,75 en dan krijg je er nog een begeleidend glas wijn erbij ook.

, ‘The Bastard’ is de lekkerste burger van Nederland, en zo maak je ‘m