Deze 9 superfoods helpen je om gezond af te vallen

CREDITS: Jannis Brandt

We zijn tegenwoordig druk en daardoor schiet een gezonde maaltijd of een sportsessie er nog wel eens bij in. Maar naast alle drukte, streven we ook naar een gezond lichaam en mind. Om dit vol te kunnen houden, zullen we daarom om z’n minst voor de juiste voeding moeten kiezen. Omdat voor intensieve diëten geen tijd is, komen we met een goed alternatief: deze 9 superfoods gaan jou helpen met afvallen.

Deze 9 superfoods helpen je met gezond afvallen

Alle kleine beetjes helpen, en daarom hebben we een aantal superfoods verzameld die bijdragen aan afvallen op een gezonde manier. Het is misschien geen heel dieet, maar deze alternatieven zijn wél heel makkelijk en toegankelijk om aan je eetpatroon toe te voegen. And remember: iets is beter dan niets!

superfoods
Foto: Taylor Kiser

1. Citroen

Kies in plaats van je glaasje frisdrink liever voor bijvoorbeeld water met citroen en munt of zelfgemaakte limonade. Daarnaast kan de citroen ook goed gebruik worden in smoothies of in saladedressing. Citroen is namelijk een gezond alternatief omdat het in tegenstelling tot ander fruit, weinig frucose bevat. Dit betekent dat het nauwelijks je bloedsuikerspiegel beïnvloedt. Ook zijn citroenen rijk aan vitamine C, very healthy dus!

2. Avocado

Avocado’s zijn goed om aan je dieet toe te voegen omdat ze je snel een verzadigd gevoel geven. Hierdoor zul je tijdens de maaltijd minder eten en daarna minder snel weer honger krijgen. Ideaal als je wilt afvallen dus. Daarnaast zijn avocado’s rijk aan veel goede voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld ijzer, calcium, vitamine B, plantaardige eiwitten en vezels.

gezond afvallen
Foto: Heather Ford

3. Komkommer

Omdat tijdens het afvallen water drinken ook niet geheel onbelangrijk is, kunnen ook komkommers zorgen voor die extra hydratatie. Dat komt omdat ze voor maar liefst 94 procent uit water bestaan. Je krijgt hierdoor dus veel extra vocht binnen. Daarnaast zitten er in dit vocht ook weer heel veel vitamines en mineralen zoals vitamine B1 en B2, vitamine C, kalium, fosfor, calcium en ijzer. De komkommer is daarnaast ook een makkelijke toevoeging aan je eetpatroon: gooi ‘m door je salade, eet hem op je sandwich of gewoon als gezonde snack!

4. Stevia

Drink je graag suiker in je koffie, thee of een smoothie? Dan kun je dit beter vervangen door stevia. Dit is een geheel natuurlijke zoetstof die géén calorieën bevat en de bloedsuikerspiegel niet beïnvloedt. Een kleine aanpassing met een groot resultaat.

5. Noten

Wanneer je een handje noten per dag eet, krijg je veel gezonde vetten binnen. Deze zorgen er niet alleen voor dat je een verzadigd gevoel hebt na de maaltijd, maar houden ook je brein gezond. Daarnaast neem je door het binnenkrijgen van gezonde vetten ook beter andere voedingsstoffen op en produceer je hormomen. Let wel op dat je ook weer niet té veel gezonde vetten binnenkrijgt. Een handje noten per dag is genoeg.

gezond afvallen
Foto: Tetiana Bykovets

6. Broccoli

Broccoli is een vezelrijk product. Dat is wat we willen, omdat een vezelrijke voeding ervoor zorgt dat je spijsvertering goed verloopt. Dit komt omdat vezels veel vocht op kunnen nemen. Ook is het eten van broccoli een goed idee omdat de vezels hierin je een vol gevoel geven. Je zult na de maaltijd hierdoor dus minder snel zin hebben in een snack. Handig als je wilt afvallen dus.

7. Pure chocolade

We hebben het hier over pure chocoladerepen waar minimaal 85 procent cacao in zit. De cacao in de chocola is namelijk rijk aan antioxidanten. Deze verbeteren je cholesterolwaardes en vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen geven aan je cellen en weefsels. Ook kan cacao stress verminderen, wat een gunstig effect kan hebben op je afvalproces.

superfoods
Foto: Simone van der Koelen

8. Gember

Gember is een van de superfoods die als smaakmakend ingrediënt wordt gebruikt in gerechten. Maar naast de smaak, is het ook nog eens heel gezond. Gember is namelijk een echte mineralenbom: het zit vol natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Ook voor vitamines kun je bij de gember terecht. Er zitten namelijk ook vitamie B1, B2, B6 en C in. Een ware toevoeging aan je eetpatroon dus.

9. Groene thee

Het drinken van groene thee is ideaal als je bezig bent met afvallen. Door het drinken van groene thee krijgt je metabolisme namelijk een boost. Hierdoor verbrand je meer calorieën. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mannen 100 tot 120 calorieën per dag extra verbranden wanneer ze groene thee drinken. Dat wordt de thee van je vriendin roven.

superfoods
Foto: Nathan Dumlao