Alles over rum: de drank uitgelegd aan de hand van 6 fantastische rums

Het wordt al een lange tijd gefluisterd: rum is de nieuwe whisky. Totale onzin natuurlijk, want rum is gewoon rum en whisky is whisky. En het goede nieuws is: je kan van allebei evenveel genieten. Wat natuurlijk wel zo is, is dat rum nog een beetje onbegrepen is. Onterecht wordt deze drank getypeerd als een piratendrank, die zonder regels wordt gemaakt.

Daarom willen we rum wat meer aandacht geven. Wij selecteerden een aantal mooie rums afkomstig van verschillende landen om te laten zien welke stijlen er zijn en welke regels worden gehanteerd.

Alles over rum: de drank uitgelegd aan de hand van rums

Want dat rum zonder regels wordt gemaakt is ook totale onzin, maar wat het verwarrend maakt is dat landen verschillende regels hanteren. Maar dat is met whisky precies zo…

Verder zijn er 3 verschillende stijlen voor het maken van rum: Spaans (lichtere rums, veelal column stills), Engels (zwaardere rums, met name pot stills) en Frans (gemaakt van vers geperst suikerrietsap en in Cognac-stijl ketels).

rum, Alles over rum: de drank uitgelegd aan de hand van 6 fantastische rums
Foto: Marvin L

Het heetste hangijzer in de rumwereld is of er wel of geen suiker mag worden toegevoegd aan rum. Vrij recent stelde de EU nieuwe regels op over wat rum mag worden genoemd en wat niet. De belangrijkste bepaling daarbij was dat rum maximaal 20 gram suiker per liter mag bevatten. Rum-puristen vinden dat je geen suiker aan rum zou moeten toevoegen.

Wij vinden dat een beetje best lekker kan zijn, als het maar wordt vermeld. Ook mag op het etiket enkel het jongste element in de rum worden vermeld, bijvoorbeeld 8 jaar. Je kan soms flessen vinden met hoge getallen erop, check dan altijd even of het gaat om de minimale leeftijd van de rum, of om een mooi getal om je te verleiden.

Abuelo XII Two Oaks

Deze uit Panama afkomstige Spaanse stijl rum gebruikt een dubbele rijping om deze 12 jaar oude column-still rum te maken. Het eerste type vat is een selectie van ex-bourbon casks, waarna de rum een finish krijgt in zwaar geroosterde, nieuwe Amerikaans eiken vaten. Dit straalt ook volledig door in de rum, waar de volle noten van rokerige zoetheid, vanille en caramel de boventoon voeren.

Daarnaast proef je geroosterde koffie, getoaste amandel en kruiden. Het is wel belangrijk om te vermelden dat in de Abuelo XII een beetje extra suiker is toegevoegd, wat bijdraagt aan de ‘smoothness’ van deze rum.

De Abuelo XII Two Oaks is te koop bij de onafhankelijke vakslijter.

Cocktailadvies: Old Fashioned

rum, Alles over rum: de drank uitgelegd aan de hand van 6 fantastische rums

Diplomatico Reserva Exclusiva

Aan de voet van het Andez gebergte in Venezuela ligt DUSA, de distilleerderij waar Diplomático Rum wordt gemaakt. Maar liefst 5 verschillende distillatieprocessen (column en pot still) worden hier naast en door elkaar gebruikt om hun rums te maken. De Venezolaanse wetten geven aan dat je het oudste element in de rum mag noemen, maar dat gaat niet samen met de Europese wetgeving. Vandaar dat je vroeger het getal 12 op deze fles zag en nu dus geen.

Daarnaast mag ook wat suiker zijn toegevoegd, wat in deze rum ook zeker is gebeurd. Dit resulteert in een wereldwijd zeer breed gewaardeerde rum, getuige het aantal prijzen die ze in de wacht hebben gesleept. De Reserva Exclusiva heeft een vrij zoete eerste smaak, maar al snel komen de meer complexe smaken naar voren. Denk aan kruidnagel, kaneel en gedroogd gember. Voor € 34,99 ben jij het mannetje. 

Cocktailadvies: Old Fashioned

rum, Alles over rum: de drank uitgelegd aan de hand van 6 fantastische rums
Foto: Connor Home

Hampden Estate Pure Single Jamaican Rum

Jamaicaanse rum-regels zijn niet de strengste ter wereld, maar zijn wel zò geformuleerd dat je een zeer pure benadering van rum ziet. Omdat Jamaica een Engelse kolonie was, werden hier destijds whiskyketels geplaatst en kent dit land een Engelse stijl van rum maken.

Dit merk geeft totale openheid van zaken, iets waar veel rums een voorbeeld aan zouden kunnen nemen. Zo mag in Jamaica enkel koper worden gebruikt voor het distilleren (ook bij column) en mag geen suiker zijn toegevoegd na het distilleren. Hampden Distillery ligt in de Trelawny-regio, die beroemd is vanwege de biodiversiteit. Je kan je voorstellen dat dit dan ook van grote invloed is op de wilde vergisting die ze hanteren. Dan laat je dus de natuur volledig haar gang gaan, zonder extra gist toe te voegen.Te koop voor € 54,50.

Cocktailadvies: Old Fashioned

Doorly’s X.O.

Het is onmogelijk om iets over rum te schrijven, zonder daarbij niet Richard Seale te noemen. “Wie?” horen we je denken. Richard Seale is de eigenaar van de Foursquare Distillery op Barbados en een hardliner op het gebied van rum-regels. Zijn Engelse stijl rums zijn zeer geliefd onder de puristen en daardoor soms lastig om aan te komen.

De Doorly’s X.O. 12 years is echter altijd beschikbaar en een mooie kennismaking met zijn stijl. Ga vooral op zoek naar bijvoorbeeld de Foursquare Nobiliari, Plenipotenziario of de Détente. De Doorly’s X.O. is een 6 jaar oude rum die met name op ex-whisky vaten heeft gerijpt met een finish op Oloroso-vaten. Tropisch fruit, kruidigheid en specerijen maken dit tot een mooie instap sipping-rum.De Doorly’s XO is voor € 29,95 op de kop te tikken.

Cocktailadvies: Rum Manhattan

rum, Alles over rum: de drank uitgelegd aan de hand van 6 fantastische rums

Rhum J.M. VSOP

In Nederland is de Rhum Agricole relatief onbekend. Deze wordt gemaakt in de voormalige Franse koloniën en daarvoor worden ketels gebruikt die ook voor Cognac worden gebruikt. Daarnaast wordt ook het vers geperste sap van rietsuiker gebruikt, net zoals bij cachaça trouwens. Dit sap moet namelijk binnen 24 uur worden gefermenteerd en geeft een heel eigen smaak aan de Rhum.

Vrijwel alle andere rums worden gemaakt van molasses, de stroop die overblijft nadat de suiker is gekristalliseerd. Rhum J.M. wordt gemaakt in het centrum van deze stijl rums: Martinique. De naam geeft ook al de Franse connectie weer, VSOP ken je immers van Cognac. Net als bij die drank heeft Rhum Agricole ook een geografische indicatie. Het woord Agricole hint ook meteen naar de smaak. Die is namelijk aards en grassig met de smaak van vers rietsuiker. Aan Rhums Agricole mogen geen zoet- of kleurstoffen worden toegevoegd. Even € 39,95 en hij is van jou.

Cocktailadvies: Mai Tai

Clairin Casimir

Op Haïti wordt uiteraard ook uit rietsuiker drank gestookt. Hier wordt het geen rum genoemd, maar Clairin. Het lijkt het veel op Rhum Agricole want het wordt gemaakt van het sap van vers geperst suikerriet. Clairin heeft lange tijd een onopvallend bestaan geleid en werd enkel op Haïti gedronken. Hier brengt de levende rum-legende Luca Gargano verandering in door Clairin over de wereld te verspreiden.

In de Barradères regio zet Faubert Casimir het werk voort dat zijn vader in 1979 startte. Hij groeit zijn eigen suikerriet, enkel de Hawaiï-Blanche soort en op zijn 50 hectare groeien ook bananen en limoenen. Hij oogst enkel het rijpe suikerriet, zodat zijn velden nooit leeg staan.

Tijdens de wilde fermentatie voegt Casimir soms kruiden als kaneel of gember toe, waarna in 2 stappen wordt gedistilleerd. De smaak is zeer complex en gaat van Granny Smith appel en banaan naar dennen, munt en peer. Clairin wordt zonder enige toevoeging en vaak zelfs zonder verdunning gebotteld. De Clairin Casimir koop je voor € 41,99.

Cocktailadvies: Daiquirí

rum, Alles over rum: de drank uitgelegd aan de hand van 6 fantastische rums