Geniaal: deze doos zorgt ervoor dat je pizza langer warm blijft

Hier gaat elke pizzaliefhebber blij van worden: een doos die je pizza langer warm houdt. Het bedrijf Cartonney heeft een pizzadoos ontworpen met een luikje en een draaischijf. Aan de zijkant van de doos zit het luik waaruit je een stuk pizza kan pakken. Om het volgende stuk te pakken, zonder gedoe, beschikt de doos ook over een draaischijf. Hierdoor hoeft de pizzadoos nooit meer helemaal open. Geniaal!

Deze doos houdt je pizza langer warm

De Nederlandse uitvinder Ton Kooiman is de man achter het idee. Zijn uitvinding is ontstaan toen hij zelf een pizza had besteld. Hij knipte een luikje in de doos waardoor die dus niet helemaal open hoefde. Destijds merkte Ton al dat de pizza warmer bleef maar hij moest de doos toch open doen om de pizza te draaien. En toen kwam de draaischijf in beeld.

Kooiman heeft verschillende tests uitgevoerd om de temperatuur van de pizza te meten. De pizza’s blijven daadwerkelijk langer warm in de dozen van Cartonney. Het eindresultaat is dus dat je gewoon een paar minuten langer van een warme pizza kan genieten.

Cartonney, Geniaal: deze doos zorgt ervoor dat je pizza langer warm blijft
Foto: Cartonney

Duurzaam

Buiten het feit dat je pizza langer warm blijft is er nog een voordeel: duurzaamheid. Als je nu een pizza wegwerkt dan moet je de doos bij het restafval gooien. Dit komt doordat de overige stukken of korsten van je pizza in de doos blijven liggen.

Bij de pizzadoos van Cartonney blijven de stukken op de draaischijf liggen. Daardoor hoeft alleen de draaischijf bij het restafval en kan de doos bij het oud papier en karton. Eenmaal daarin terechtgekomen kan het recyclen beginnen. Volgens Kooiman kan er met de pizzadoos van Cartonney zo’n twaalf tot 15 miljoen m2 aan karton worden bespaard. Niks mis mee!

The genius: Ton Kooiman

We denken dat heel de wereld veel plezier aan deze uitvinding gaat beleven. Daar moeten we Ton voor bedanken. Meneer Kooiman is in het dagelijks leven restaurateur van muziekinstrumenten.

Deze uitvinding is dus een beetje een vreemde eend in bijt. Doordat hij een probleem tegenkwam en er zelf een oplossing voor bedacht, heeft hij nu een goed product op de markt gebracht. De doos van Cartonney won zelfs tijdens de Innovation and Excellence Awards 2020 de prijs voor meest innovatieve voedselverpakking.

Laat dit een levensles zijn voor jou. Als je een probleem tegenkomt, ga dan niet zeuren maar doe er iets mee.

Cartonney, Geniaal: deze doos zorgt ervoor dat je pizza langer warm blijft
Foto: Nadya Spetnitskaya
LEES OOK
Campari Spritz: La Dolce Vita in een glas
Sommige drankjes dragen een onzichtbaar label. Wanneer er drie weissbier, twee blondjes en een dubbel worden besteld sta je eigenlijk al schaakmat. Eigenlijk had jij gewoon zin…
De ‘Socktails’ van Burlington en Lavish
Het afgelopen jaar hebben we heel wat eigenaardige samenwerkingen voorbij zien komen. Maar een sokkenmerk als Burlington dat samenwerkt met een pre-mix cocktailmerk als Lavish? Ja, wij…
Fotoserie: BMW R 18 The Crown
Custom motoren. Wiens hart gaat er niet sneller van kloppen? Maar na het zien van dit kroonjuweel, genaamd The Crown, is het kloppen voorbij, en gaat het…