Mannencocktails: 5 varianten die je moet kennen

Vrouwen komen van Venus, mannen komen van Mars. Een bekend fenomeen, en op héél veel fronten snijdt de uitspraak hout. Eén manier om de verschillen bloot te stellen is het bestellen van cocktails. Dames gaan vaak voor mierzoete drankjes met veel kleur, tierelantijntjes en een leuke naam. Mannen gaan daarentegen iets vaker een klassieke stijl en uitstraling. Zoals het hoort, dus.

Wij vroegen aan de mannen van Cocktailicious welke cocktails wij als man moeten bestellen in een bar. En het werd meteen duidelijk welke in ieder geval niet: “Bij voorkeur ziet hij er iconisch uit, want als man wil je in het openbaar zeker niet gezien worden nippend aan een roze Cosmopolitan.” 

Duidelijk. Nu is het tijd voor welke mannencocktails we wél gaan drinken.

5 klassieke mannencocktails

1 Old Fashioned

De icoon onder de mannencocktails, want hij wordt vaak gedronken in films en series zoals Suits en Mad Men. Je drinkt hem uit een stijlvol whisk(e)yglas. En qua smaak is het een echte whisk(e)ycocktail waar weinig aan toegevoegd wordt, zonder verdere opsmuk.

Alleen een beetje angostura bitters en mooie sinaasappelgarnering waardoor je een stoere, kruidige smaak meegeeft aan de whisk(e)y.

Zo maak je ‘m

Je begint met een suikerklontje en deze besprenkel je met angostura bitters. Stamp dit fijn, en daar giet je jouw favoriete whisk(e)y over. Je serveert ‘m in een classy mixing glas. Simpel en stijlvol.

, Mannencocktails: 5 varianten die je moet kennen

2 Moscow Mule

De Moscow Mule is alleen al vanwege de unieke koperen mule een pure lust voor het oog. Maar ook de smaak is top. Lekker kruidig met ginger beer en de frisheid van citroen en limoen. Tip: kies voor een goede premium vodka als je hem zelf maakt.

Zo maak je ‘m

Begin met een koperen mule beker. Vul deze met crushed ijs. Meet 50 ml vodka af en giet in de beker. Voeg sap van een halve limoen toe. Top af met ginger beer. Even stirren en voeg daarna limoen partjes en munt toe voor de perfect serve.

, Mannencocktails: 5 varianten die je moet kennen

3 Espresso martini

De enige cocktail in dit rijtje die je drinkt uit een martini-glas. Maar dat hoeft de pret zeker niet te drukken. Dit is een hele fijne cocktail, zeker voor de liefhebbers van espresso. Deze maak je met drie ingrediënten: koffielikeur, vodka en espresso. Bij voorkeur zelfgemaakte espresso met verse bonen.

Zo maak je ‘m

Gebruik een shaker met ijs. Meet 30 ml vodka, 30 ml koffielikeur en 30 ml versgezette espresso af in een barmaatje. Even krachtig shaken. Als je dit goed doet krijg je een klein schuimlaagje bij het uitschenken. Uitschenken zonder ijs in een voorgekoeld martini glas. Perfect serve met drie koffieboontjes in het glas.

, Mannencocktails: 5 varianten die je moet kennen
Foto: Daphne Ponsten

4 Dark ’n Stormy

De favoriet van Cocktailicious, maar daar zijn ze ook echte rumliefhebbers. De Dark ’n Stormy is lekker kruidig door ginger beer in combinatie met een mooie donkere rum-laag. Bij voorkeur Goslings rum of Kraken rum, want hoe donkerder de rum, hoe beter.

Voor een strakke donkere rum-laag moet je wel even je skills met een barlepel oefenen. Maar na twee of drie keer oefenen gaat je dat zeker lukken om een Dark ’n Stormy laagje te nailen.

Zo maak je ‘m

Gebruik een longdrink glas met ijs. Pers hierin het sap van een half limoentje. Vul hierna het glas met ginger beer tot ca 80%. Nu voeg je de donkere rum uit de fles toe. Als je een donker laagje wilt creëren, gebruik je de platte kant van je barlepel zodat de donkere rum mooi op de ginger beer blijft liggen.

, Mannencocktails: 5 varianten die je moet kennen

Whisk(e)y Sour

Nog een whisk(e)ycocktail, want met whisk(e)y zit je bijna altijd goed bij mannen. En deze Whiskey Sour is lekker zacht door het eiwitlaagje. Wil je deze perfect maken, dan moet je hem dry shaken en daarna shaken met ijs. Zo krijg je een mooi stevig silky kraagje op je Whiskey Sour.

Zo maak je ‘m

Gebruik een shaker zonder ijs. Voeg hier eiwit aan toe van 1 ei. Daarna 45 ml van je favoriete whiskey en het sap van een halve citroen. Voeg ook 5 mm suikersiroop toe. Dry shaken (zonder ijs) voor stevig eiwitlaagje. Hierna voeg je ijs toe en shake je nog even kort om het koel te maken. Schenk het uit de shaker uit in een whiskeyglas met ijs. Opdienen met classy cocktailkersje.

Cocktailicious is een synoniem voor cocktailexperts. Met een karrevracht aan ervaring schrijven ze blogs, maken ze recepten en struinen ze alle cocktailbars af. Hier vind je meet dan 300 zelfgemaakte cocktails en zo nu en dan komen er ook recepten op MANIFY. Hoe cool?

, Mannencocktails: 5 varianten die je moet kennen