Maak kennis met de mooiste Nederlandse Gins tijdens London Dry Ginuary

Voor de een mag het dan misschien Dry January zijn, maar het is natuurlijk óók London Dry Ginuary. Want waar vroeger een koude gin-tonic enkel met mooi, warm weer werd gedronken, wordt van deze goddelijke mix nu het hele jaar door genoten. Tijd om voor het komende jaar een paar mooie Nederlandse gins in het zonnetje te zetten die ons zijn opgevallen.

Dry Ginuary

Goodsack Gin

De naam van deze gin is afgeleid van het oer-Hollandsche woord ‘goedzak’; iemand die door en door goed is. Geen kwaad woord over te zeggen. En zo zien de makers van deze gin het dus ook: een mooi, puur distillaat. Er zijn maar liefst 27 botanicals in verwerkt, waaronder bergamot, citroenmelisse en citroengras. Maar ook munt, tijm, steranijs en kaneel hebben een plekje weten te bemachtigen in deze gin uit Maurik.

Goodsack Gin is te koop vanaf € 34,95.

dry ginuary, Maak kennis met de mooiste Nederlandse Gins tijdens London Dry Ginuary Catz Gin

Ooit, toen de lucht nog schoon en seks nog vies was, werd door de gebroeders Catz in het Groningse Pekela een elixer gemaakt. Tot ergens in de jaren ’70 van de vorige eeuw, toen het merk verdween, net als zoveel kleine Nederlandse drankstokers in die tijd. Het merk werd echter een aantal jaren geleden weer nieuw leven ingeblazen door 3 vrienden, die samen met de Schiedamse distillateur Herman Jansen op zoek zijn gegaan naar een distillaat dat z’n weerga niet kent. Twee jaar wordt er gesleuteld aan de samenstelling, totdat uiteindelijk een recept werd ontwikkeld waar ze allemaal achter kunnen staan.

Catz Gin wordt samengesteld uit een aantal losse distillaten, waaronder de zeer aromatische citrusvrucht bergamot, laurier, sint janskruid, peper en gember. Het resultaat is een gin die op maar liefst 48, 2 % is gebotteld, zeer krachtig van smaak is maar die desondanks zeer zacht aanvoelt.

Catz Gin is te bestellen vanaf € 39,99.

dry ginuary, Maak kennis met de mooiste Nederlandse Gins tijdens London Dry Ginuary
Photocredits: Ming Chao

Boomsma Dry Gin

Als ze ergens weten wat kou is, of het ontbreken ervan, is dat wel in Friesland. Hier wordt immers soms, heel soms de Elfstedentocht geschaatst, al is zwemmen blijkbaar de meest betrouwbare variant tegenwoordig. Bij die tocht hoort natuurlijk Beerenburger en op basis van precies die kruiden heeft Boomsma, in Leeuwarden gevestigd, een eigen gin gestookt. Denk aan kalmoes, duizendguldenkruid, gezegende distel en gentiaan. Maar uiteraard zit er nog veel meer moois in verwerkt, waardoor een toch echt Friese gin ontstaat.

Boomsma Dry Gin is verkrijgbaar vanaf € 28,99.

dry ginuary, Maak kennis met de mooiste Nederlandse Gins tijdens London Dry Ginuary
Photocredits: Ming Chao

Rutte Celery Gin

In het pittoreske Dordrecht is Distilleerderij Rutte gevestigd en die staat daar al sinds 1872, waar we niet zo heel lang geleden al eens te gast waren. Via een net zo pittoresk winkeltje loop je naar de distilleerderij achterin, where the magic happens. Een mooie koperen ketel staat hier te jenevers en gins te maken of andere distillaten die nodig zijn voor de, en dat mogen we best benadrukken, prachtige producten die ze hier maken. Hier is ook hun lab gevestigd, waar wordt geblend tot de uiteindelijke gewenste resultaten worden bereikt om bijvoorbeeld de Rutte Celery Gin te maken.

In deze gin zitten zes perfect op elkaar afgestemde botanicals verwerkt: jeneverbes, selderij bladeren, kardemom, engelwortel, sinaasappel en korianderzaad.

Deze mooie gin is te koop vanaf € 34,95.

dry ginuary, Maak kennis met de mooiste Nederlandse Gins tijdens London Dry Ginuary
Photocredits: Ming Chao

Damrak Gin

In hartje Amsterdam wordt Damrak Gin gestookt, op basis van 17 verschillende botanicals. De meest herkenbare smaken, naast jeneverbes, is sinaasappel waarvan 2 soorten zijn gebruikt: Curaçao en Valencia. Verder is er kaneel, steranijs, engelwortel en lavendel gebruikt om tot deze heerlijke gin te komen. En uiteraard is een aantal geheim, zoals het een echte destillateur betaamt!

Overigens biedt Damrak gin je een wel hele leuke manier om de gin beter te leren kennen, namelijk varend per sloep door de grachten van Amsterdam. Hier kun je een plekje boeken op zonnige dagen, of als je als je gin-vrienden optrommelt huur je gewoon de hele sloep! De komende maanden vaart deze natuurlijk nog niet, maar voorpret is ook goed. Hier vindt je meer info ver deze boottocht.

Damrak Gin is te koop vanaf € 19,95.

Dry Ginuary
Photocredits: Ming Chao