10 koffie-varianten voor de echte slurpers

CREDITS: Karl Fredrickson | Unsplash

Het ‘geheime ingrediënt’ van elk levendig wezen op aarde om de dag te overleven: koffie. Zonder een bakkie pleur kun je natuurlijk niet functioneren. Om je dagelijkse koffie naar een hoger niveau te tillen, zijn fancy koffiebonen of koffietentjes al lang uit de mode. Doe eens gek en ga voor dat bakje koffie waar je nog nooit van hebt gehoord.

Koffie zoals je die nog niet kende

Waar je ook ter wereld komt, koffie is overal. Een Italiaan hangt van espresso aan elkaar en een americano kom je op elk werelddeel tegen. Natuurlijk drinkt men koffie overal anders. In Italië hoef je niet te vragen om een trendy Pumpkin Spice Latte, op kantoor drink je uit bedrukte mokken en op reis smaakt je ochtendkoffie nét wat lekkerder.

Omdat elk land en elke cultuur een bakje leut op zijn eigen manier soldaat maakt, is een duik in de wereld van koffie niet misplaatst. Deze koffiesoorten zijn echt even andere koek.

koffie, 10 <strong>koffie-varianten</strong> voor de echte slurpers
Foto: John Forson

Aziatische boterkoffie

In diverse Aziatische landen waren ze uitgekeken op saaie koffiesoorten. Door melk en boter op de bodem te vergezellen met de koffie ontstaat er volgens hen een koffie met veel meer smaak. Hoe ze dit vervolgens helemaal afmaken? De kers op de taart is nog wat boter als topping en een rijke en smaakvolle koffie zou je te wachten moeten staan.

Koffie on-fire

Het oog wil ook wat. Ook in Mexico. Vandaar zijn ze loco gegaan en leek spelen met vuur aan tafel een goed idee.

Hier krijgen ze namelijk niet genoeg van tequila en kahlua in combinatie met koffie. Een alcoholische mix met koffie is niet bijzonder. Vandaar wordt deze koffie bij bereiding in vuur en vlam gezet om vervolgens als een waterval in je kop geschonken te worden. Terwijl de fik voor je smaakpapillen is bereid, wordt het afgetopt met room en eens kers. Een must try dus voor smaak én ervaring.

Portugese citroenkoffie

Heerlijk fris en ideaal voor de zomer. De variatie van citroen en cafeïne laten de Portugezen echt next-level wakker worden. Door ijskoffie namelijk te combineren met citroensap of citroen frisdrank. Hiermee wordt er een frisse smaak gecreëerd. Zoete en hartige soorten zijn de revue al gepasseerd, waardoor dit weer effe wat anders is.

Duitse Eiskaffee

Voor menig wellicht al bekend. Een klein stukje over de grens kom je namelijk geregeld een ijskoffie tegen. Deze ijskoffie wordt naar een andere dimensie gebracht, want het is een waar dessert.. Koffie, ijs en vervolgens de nodige toppings zoals chocola of karamel zorgen voor extra feest om je dessert en drankje anders dan andere te maken.

Braziliaanse colacoffee

Brazilië gaat gepaard met hoge temperaturen. Om de nodige cafeïne en verfrissing te combineren is dit samengekomen in één drankje: de Mocha cola coffee. Een sterk bakje koffie, een goede lading cola en chocolademelk. Een verfrissende start van de dag en eens wat anders.

Zo gek lijkt de combinatie niet te zijn, want hij heeft een plekje op veel Braziliaanse menukaarten veroverd.

Koffie met ei

In Azië, maar ook Scandinavië, lijken ze gek geworden. Het experiment een unieke koffie te creëren is het verkeerde pad op gegaan. Althans, als je de naam moet geloven.

Een luchtig en romig bakkie krijg je voorgeschoteld door gecondenseerde melk doodgewoon te combineren met een eigeel. Een mix met suiker en vervolgens een espresso zorgt voor een zoete en creamy start van de dag. Ook voor de zomerse temperaturen krijg je extra mineralen binnen door je eigeel te combineren met een ijskoffie. In Scandinavië doen ze zelfs aan next-level muscle gains. Hier gebruiken ze gewoon het hele ei om de bittere smaak te compenseren. Dat is wel even anders dan een dagelijkse zwart bakje, maar misschien nog zo gek nog niet.

Thee-koffie

Keuzes maken hoort bij het leven. In Hong-Kong lijken ze daar nog de nodige moeite mee te hebben.

Hier zijn ze namelijk aan de haal gegaan door een kop zwarte thee te voorzien van een scheut koffie, melk en suiker. In menig restaurant is het dan ook als warme of koude variant terug te vinden. Melk met thee kennen de Engelsen al eeuwenlang, waardoor een scheutje cafeïne voor een extra smaakvariatie weet te zorgen.

Zweedse kaaskoffie

De wereld telt kaasliefhebbers in overvloed. Om deze lekkernij in geen enkel gerecht te hoeven missen, zijn de Zweden zelfs kaas in drankjes gaan verwerken. Met de naam Kaffeost wordt koffie in Zweden voorzien van een typische kaas. Hiermee wordt er een dikkere textuur en tikje zoutigere smaak toegevoegd aan de koffie. Een keer een hartigere, ook lekker.

Wiener Melange

De kans is groot dat je deze variant vast al wel eens tegen bent gekomen op een automaat. Gelukkig is het automaat en haar poederige koffiesoorten niet de koffie zoals het hoort te zijn.

In Oostenrijkse sferen laten ze de koffie nog in eer in tegenstelling tot de Aziatische cultuur. Afkomstig uit Wenen zijn ze op zoek gegaan naar een andere en smaakvollere combinatie van cappuccino. Wenen is een prachtige stad, en ook de Wiener Melange heeft kwaliteit. De softere variant van cappuccino wordt bereid door 50% koffie en 50% room af te toppen met opgeschuimde melk of slagroom en een hint van cacaopoeder. Een neiging naar standaardkoffie, maar een unieke eigen twist.

Indonesische avocado iced coffee

Avocado is hedendaags goed bekend en geliefd. Als zogenaamde superfood weet het vandaag de dag zijn opwachting te maken in menig gerecht. Van sandwich tot salade en van ei tot wraps, de avocado is overal. De eerste avocadosmaken van dranken leken de schappen nog niet bereikt te hebben, totdat onze Indonesische vrienden op ontdekkingstocht gingen.

De meest unieke en bijzondere koffiesoort proef je door een lading avocado te voorzien van chocolade siroop, melk, palmsuiker, ijs en natuurlijk een espresso. Een blik op dit unieke drankje verraadt dat het meer lijkt op milkshake dan een iced coffee. De cafeïne is aanwezig, net als een smaaksensatie die je nog niet eerder kende.