Cheat food: deze ‘ongezonde’ dingen zijn gewoon best gezond

Het is makkelijk om een product af te schrijven als ‘ongezond’. Waarom moet dan ook alles wat ongezond zou moeten een genot voor je smaakpapillen zijn? Goed nieuws, deze zogenaamde cheat foods blijken toch best gezond te zijn. Tenslotte is alles healthy, zolang het maar met mate soldaat wordt gemaakt.

Gezond ‘cheaten’

Om gezond oud te kunnen worden is de juiste voeding geen keuze, maar prioriteit. Een rondje door de plaatselijke supermarkt wordt er niet makkelijker op om de juiste keuzes te maken. Nutri-scores en marketingtrucjes zoals 100% natuurlijk, sugar free of ‘gezond’ zorgen voor de nodige mind fuck.

Een route langs de alcohol, snoep, chocolade, frisdrank en snacks zorgt vaak voor een gevulde, maar ongezonde winkelwagen. Mensen of dingen labelen of in hokjes stoppen is oneerlijk. Wat blijkt namelijk: sommige producten worden onterecht afgedankt. Sommige producten bevatten inderdaad meer calorieën en minder bruikbare voedingsstoffen waar je lichaam om roept. Maar is het dan ongezond?

Met variatie is eigenlijk alles gezond en past het in een evenwichtig eetpatroon. De volgende ongezonde producten blijken namelijk ook best gezond te zijn voor je. Eten is bovendien ook geen straf, maar een genot en de brandstof voor je body.

, <strong>Cheat food:</strong> deze &#8216;ongezonde&#8217; dingen zijn gewoon best gezond

Eieren

Dit breekbare product heeft een breekbaar imago gekregen vanwege zijn voedingsstoffen of zogenaamd klimaatonvriendelijke karakter. Een ei op zichzelf is alles behalve ‘slecht’. Het zit immers boordevol eiwitten, maar de echte voedingstoffen bevinden zich in het eigeel. De nodige vitamines en het benodigde ijzer krijg je dan ook al gauw binnen met een onschuldig eitje. Wat de eieren echt zo ongezond maken, is het serveren op een burger of als uitsmijter met kroket of bacon.

Pindakaas

Wie is er niet groot mee geworden? De angst voor groot worden in de breedte hangt als associatie aan het klassieke broodbeleg. Hoog in calorieën en veel te veel vetten.

Wat is daar mis mee? De vetten bestaan voor grotendeels uit gezonde vetten uit de pinda. Met deze onverzadigde vetten zit je langer vol en krijg je de nodige voedingstoffen binnen. Oftewel, nootje erbij? Maak de goede keuze in het schap door te kiezen voor 100% pindakaas. Alle andere variaties bevatten de nodige lading suiker waar de tandarts of diëtiste de kriebels van zal krijgen. Laat die dus maar buiten de deur.

Popcorn

Een bak wegbeuken voordat de film überhaupt is begonnen. Herkenbaar? Eigenlijk blijkt hier helemaal niets mis mee te zijn. Eén portie bevat namelijk maar slechts 30 calorieën. Het bestaat immers uit gepofte mais en dus voldoende goede stofjes. Het enige wat het ongezond maakt zijn de kilo’s zout, boter of andere zoete smeerseltjes zoals karamel. Hoe dan wel verantwoord naar achter bunkeren? Met smaakvolle kruiden zoals paprika, barbecue of een andere favoriet bijvoorbeeld.

waargebeurde films
Foto: Screenshot Catch me If You Can

Kaas

Laat de kaas niet van je brood eten…. Veel vetten en calorieën zouden zogenaamd slecht zijn. Maar wat als onderzoek uitwijst dat kaas er juist voor zorgt dat je op gewicht blijft en zelfs langer leeft? Zelfs pizza kan zeker gezond zijn. Een dunne bodem met genoeg groenten en een kleine hoeveelheid kaas zorgt voor een goddelijke én verantwoorde maaltijd.

Volle (chocolade)melk

Volle melk gaat gepaard met vetten. Maar wie heeft er het fabeltje de wereld in gegooid dat vetten slecht zijn? Je hebt ze immers nodig om te kunnen leven. Een magere- of light variant bevat dan wel minder vet, de extra toegevoegde suikers worden uiteraard niet (nadrukkelijk) vermeld. Zelfs chocolademelk kan door het leven gaan als good food. Een chocolademelk vol suikers en andere troep natuurlijk niet. Cacaopoeder is ultragezond, waardoor een mix van melk en cacao perfect is om de koude winterdagen mee door te komen.

Koffie

Tot slot: dé brandstof om de dag mee door te komen. Het lange geleuter over koffie besparen we tijdens je onderonsje bij het koffieautomaat. Een heerlijk bakkie pleur is alles behalve slecht. Waar onderzoek voorheen zou waarschuwen voor diverse gezondheidsproblemen, zijn de wetenschappers van vandaag je nieuwe beste vriend. De conclusie neigt steeds meer naar goede effecten van een bakje koffie zoals een langer leven en een kleinere kans op lichamelijke aandoeningen. Hoezo slecht?

Weet je wat pas slechte koffie is? De trendy Frappucinos, Pumpkin Spiced Latte’s en andere suikerbommen. Een bakje koffie is niet schadelijk, zolang je het aantal per dag nog op één hand kan tellen en grote hoeveelheden suiker en andere zoetmakers achterwege laat.

Check ook: Koffie (mits juist gezet) blijkt uiterst gezond te zijn

, <strong>Cheat food:</strong> deze &#8216;ongezonde&#8217; dingen zijn gewoon best gezond
Foto: Najib Kalil
LEES OOK
Campari Spritz: La Dolce Vita in een glas
Sommige drankjes dragen een onzichtbaar label. Wanneer er drie weissbier, twee blondjes en een dubbel worden besteld sta je eigenlijk al schaakmat. Eigenlijk had jij gewoon zin…
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…