Koken | The Bookshelf #6

CREDITS: Jason Briscoe | Unsplash
Steeds meer mensen pakken ’s avonds een boek in plaats van een Netflix-aflevering. Een goede ontwikkeling, maar wat moet je nou lezen? In The Bookshelf behandelen we iedere week een onderwerp en zoeken daarvoor boeken bij elkaar die je eigenlijk al had moeten lezen. Mocht je er eentje zijn ontgaan, vind je hem hier!

Deze keer: Koken

Boeken over koken

Je hebt kookboeken en boeken over koken. Waar je vroeger een simpel boek had waarin stap voor stap het recept beschreven stond. Bestaan er de boeken over koken van tegenwoordig meer uit een een verzameling van informatie en wordt uitgelegd waarom je bepaalde stappen neemt. Waar van oudsher de vrouw een prominente plaats in de keuken heeft, nemen wij deze steeds meer over, met positieve gevolgen. De keuken wordt mannelijker, grote stukken vlees en kijken met bier zijn hiervan voorbeelden. Wij mannen weten ons tegenwoordig wel te reden tussen de potten en pannen. Maar een beetje bijleren kan nooit kwaad! Dit zijn boeken waarmee je jouw repertoire gaat uitbreiden!

Smokey Goodness No Worries BBQ – Jord Althuizen

Wat is een mannelijkere manier van koken dan met een vuur? Precies! Helemaal niks! Jord Althuizen neemt je met dit boek mee in de laid-back aussie aanpak als het gaat om barbecueën. In dit boek ga je van de easy summer BBQ tot de BBQ avonturen van jouw stoutste dromen. Er is op de wereld geen land meer verknocht aan hun barbecue dan de Australiër. In dit boek neemt de chefkok van restaurants Black Smoke en The Rough Kitchen je mee naar de andere kant van de wereld. Hij laat je zien hoe de Aussie zijn burgers flipt!

Sous-vide – Bas Robben

Sous-vide koken is het garen van ingrediënten in een vacuümzak. Klinkt niet super smakelijk, maar door deze techniek blijft jouw kip sappig en wordt hij nog smaakvoller! Met duidelijke recepten over hoe lang welke soort vlees of groente in het water moet, leert Bas Robben je de fijne kneepjes van het sous-vide garen. Er gaat een wereld voor je open!

De grote Kleyn – Onno Kleyn

Onno Kleyn is Nederlands meest bekende culinair journalist en zijn kennis steekt hij niet onder stoelen of banken. Nu stop hij het in dit boek en daar mogen we blij om zijn! In De grote Kleyn haalt hij vooroordelen onderuit en worden fabels ontmaskerd. Het boek is een propvolle bijbel met alles wat je wilt weten over ingrediënten en technieken, maar ook over smaken, achtergronden en etiquette.

Jamie’s VEG – Jamie Oliver

Als je wat minder vlees wilt eten kun je natuurlijk gewoon een wortel pakken en die als een konijn naar binnen werken. Maar moet groenten kan veel meer dan jij waarschijnlijk denkt. Tenzij je veganist bent weet je waarschijnlijk niet beter dan dat vlees eiwitten bevat en dat je die nodig hebt. In het boek Jamie’s VEG laat kookfenomeen Jamie Oliver je zien hoe je super makkelijk groente klaar maakt met toegankelijke recepten. De gerechten knallen zowel qua kleur als smaak. Zo weet je zeker dat je scoort bij jouw vegetarische nieuwe vlam!

De wilde keuken – Stephane Reynaud

In dit boek neemt Stephane Reynaud je mee naar het begin. Waar wij meestal ons stukje vlees halen bij de slager, heeft het natuurlijk eerst ergens rondgelopen. In dit boek laat Reynaud zien hoe hij zelf jaagt op onder andere zwijn, gevogelte, hert en konijn en hoe je dit vervolgens klaar maakt. Denk aan klassiekers zoals gebraden hert, maar ook fazant met bosbes en aardpeer. Het boek is voorzien van prachtige foto’s waarvan je gaat watertanden!

Koken is een van de skills die jij als moderne man tegenwoordig hoort te bezitten. De tijd dat enkel de vrouw wist hoe je moet koken is al lang voorbij. Koken is leuk en wordt alleen maar leuker wanneer je beter weet wat je aan het doen bent! Smakelijk!

Koken
Foto: Elevate

 

LEES OOK
Campari Spritz: La Dolce Vita in een glas
Sommige drankjes dragen een onzichtbaar label. Wanneer er drie weissbier, twee blondjes en een dubbel worden besteld sta je eigenlijk al schaakmat. Eigenlijk had jij gewoon zin…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de รกllermooiste dames van het moment: View this post…
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…