Is fruit drinken minder goed voor je dan fruit eten?

CREDITS: Marijana Vasic

Het werd je vroeger al met de paplepel ingegoten: eet genoeg fruit. Toen stond er nog iedere dag een schaaltje klaar, maar inmiddels zal je toch echt zelf naar de supermarkt moeten. Dat wil je nog wel eens vergeten en dus zal het zomaar voor kunnen komen dat je plots fruitloos bent. Mocht er op het kantoor een fruitschaal klaar staan is er niets aan de hand. Zo niet, dan kies je voor fruit drinken om de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. Een pak sap wordt opengetrokken en naar binnen gegoten. Zo, vitamines ook weer gehad voor vandaag. You sure? 

Verschilt fruit drinken of fruit eten voor je gezondheid?

Hoewel er een gezond imago aan vruchtensappen hangt, zit er wel degelijk een verschil in fruit drinken of het eten ervan. Een vruchtensap of smoothie uit de supermarkt is een suikerhoudende drank. Met andere woorden: veel gezonde voedingsstoffen zitten er niet meer in en de suikers juist wel. Zo bevat een sinaasappel van 100 gram ongeveer 8,3 gram suikers. Daartegenover staat een flesje sinaasappelsap van vier sinaasappels uit 40 gram suikers. Lees: niet best!

Fruit vervangen door sap is daarom geen verstandig plan. In het bewerkingsproces gaan namelijk veel voedingsstoffen verloren. Zo gaan vanwege het filteringsproces veel vezels verloren en door verhitting blijft er weinig vitamine C over. Fruitsmoothies dan maar? Ook geen goed plan. Hier geldt hetzelfde verhaal: het is een suikerhoudende drank. Ondanks de hele stukken fruit, zal je nog steeds minder vezels binnen krijgen vergeleken met het eten van fruit.

fruit drinken
Foto: Alireza Etemadi

Dan maar persen!

Zelf fruit persen is beter dan de sappen en smoothies uit de supermarkt, maar nog steeds niet beter dan het eten van fruit. Oké, het is verser en je hebt het helemaal zelf in de hand. Toch zullen er vezels verloren gaan en zal je waarschijnlijk meer suikers binnenkrijgen. Zo zit in een verse sinaasappel van 100 gram, 2 gram voedingsvezels. In een glas verse sinaasappelsap van 200 milliliter blijft daar maar 0,6 gram van over. Ook de calorieën zullen bij een glas ongeveer 1,5 keer zo hoog liggen. Niet de hoeveelheden die je wenst.

Daarnaast heeft fruit drinken nog een nadeel ten opzichte van fruit eten. Door te kauwen gaan er namelijk signalen naar je hersenen dat je verzadigd bent. Je krijgt de tijd om deze signalen te registreren en te verwerken. Hierdoor zit je na het eten van twee stukken sinaasappels voller dan na het drinken van een vol glas sinaasappelsap. Je zal daarom meer naar binnen sloken en zo nog meer suikers binnenkrijgen. Je fruit vergeten vandaag? Laat dat sap staan en pak als je toch gezond wilt doen gewoon een glas water. Morgen weer een nieuwe dag!

fruit drinken
Foto: Henri Meilhac