Dit zijn de foodtrends voor 2020

CREDITS: Chan Walrus | Pexels

Zo aan het einde van het decennium is het tijd om te kijken wat 2020 ons gaat brengen. Op food gebied zien we jaarlijks producten en gerechten komen en gaan. Waar hebben we ons het afgelopen jaar aan tegoed mogen doen en wat gaan we komend jaar moeten missen? Dit zijn de foodtrends voor 2020.

Dit kunnen we verwachten in 2020 op gebied van foodtrends

In 2019 heb je je tegoed mogen doen aan onder andere streetfood, pizza, sushi, poke bowls, taco’s en de MANIFY favoriet; Sriracha. Als we vooruit kijken naar 2020 ligt de focus vooral op gezond en bewust leven. Zo voorspelt Uber Eats dat Tempeh en Jackfruit helemaal de shit worden als zijnde vleesvervangers. Naast de standaard maaltijden als pizza en sushi zijn ook een aantal unieke gerechten die een fanbase hebben opgebouwd. Dit zijn Lotus (de eetbare plant), Mochi en Bibimbap. Maar waar mogen de foodies verder van genieten in 2020? Nou het volgende:

Gezondheid en bewustzijn

De focus zal in 2020 gaan liggen op gezond en bewust leven. Daarbij horen natuurlijk ook de nodige belevingen rondom voedsel. De consumenten zijn steeds meer op zoek naar het complete plaatje. Niet alleen het eten moet speciaal en overheerlijk zijn, maar ook de gehele beleving moet kloppen. Denk daarbij aan restaurants die bij iedere gang een complete interieur transformatie ondergaan of bezorgmaaltijden die zo uit een kookboek komen. We gaan een combinatie van beleving en bewustzijn tegemoet in 2020.

Foodtrends 2020 - 2
Foto: Abhishek Sanwa Limbu

Dit krijgen we voorgeschoteld

In de bakjes en tassen van de maaltijdbezorger gaan we in 2020 steeds meer vegetarisch en vegan food vinden. Daarbij gaan Tempeh en Jackfruit steeds meer vlees vervangen en zijn deze wellicht gemarineerd in CBD-olie. De olie die wordt gewonnen uit de Cannabisplant zou allerlei gezondheidsvoordelen hebben. Kijk dus niet raar op als je dit goedje komend jaar op de menukaarten tegenkomt.

Wat betreft superfoods ga je steeds meer lijnzaad zien. Het zaad heeft een positieve invloed op de stoelgang. Lijnzaad kan heel veel vocht opnemen wat ervoor zorgt dat de darmen worden geprikkeld. Kombucha gaat ook steeds meer zijn intrede maken.

Internationale keukens

In Nederland mogen we blij zijn met steeds meer foodmarkets waar je eten kunt halen vanuit allerlei windstreken. Want zeg nou zelf, alles kapot koken voordat je het tot prut stampt, is nou niet echt haute cuisine. Toch zal Unox er niet om klagen.

Naast de Chinese, Japanse en Indonesische keuken gaan we dit jaar meer naar de Israëlische, Scandinavische en Ethiopische keuken om te eten. Denk hierbij aan hummus, shakshuka en baba ghanoush wat betreft de Israëliërs, veel vis uit Scandinavië en injera’s uit Ethiopië. Genoeg nieuwe foodtrends voor 2020.

Dalende foodtrends voor 2020

Hoewel we veel nieuwe foodtrends gaan zien in 2020, zullen we ook afscheid moeten nemen van een aantal foods. Zo zullen de foodies moeten rouwen om het terugtrekken van Sriracha, Matcha, Tofu en Kimchi. Maar niet getreurd we gaan volgende jaar heel wat nieuwe en bijzondere gerechten zien. Wie weet gaan je ook nog wel aan de krekel pannenkoeken.

Foodtrends 2020 - 1
Foto: Elevate