Dit zijn de duurste rums ter wereld

Voor een goede fles drank zijn de meeste van ons vast wel bereidt een aantal flappen neer te tellen. En wanneer jij, of je vrouw, denkt dat je knettertje gek bent omdat je net €100 hebt neergeteld voor zo’n vloeibare parel, lees dan eerst dit artikel even. Want er is rum… en er is rum. Deze sterke drank, gemaakt van suikerriet of de bijproducten daarvan, wordt meestal geassocieerd met het Caribisch gebied en je kunt er dan ook de allerbeste cocktails mee maken. En de die hard drinkt hem gewoon puur. De ene fles is de andere niet, en dus kan er ook aardig wat prijsverschil in zitten. Dit zijn de vijf duurste flessen rum ooit verkocht.

De 5 duurste rums ter wereld

Black Tot British Royal Navy Imperial Rum – €2.670

De Britste marine heeft een lange geschiedenis met rum. In 1655 wist Groot-Brittannië een grote voorraad rum veilig te stellen toen zij het eiland Jamaica veroverde. In plaats van Franse cognac dronken de Britse zeevaarders voortaan deze Jamaicaanse rum. Om scheurbuik tegen te gaan dronk de Britse marine dagelijks een hoeveelheid rum in combinatie met limoensap. Later werd dit vermengd met water om dronkenschap tegen te gaan. Of dat helemaal werkte weten wij niet zeker maar hoe dan ook, voor de Imperial Rum van Black Tot British Royal Navy die ooit voor de deze Britse marine werd gemaakt mag je vandaag de dag €2.670 neertellen.

https://www.instagram.com/p/Boz2U1UnOVj/

Appleton Estate 50 year old Jamaican Rum – €5.340

Appleton Estate’s 50 jaar oude Jamaicaanse rum smaakt precies zoals het klinkt: naar rum die al vijf decennia in eiken vaten is gerijpt. Dit bekent dus dat de bedenkers achter deze rum begonnen met het maken van het goedje toen Jamaica nog een kolonie van het Verenigd Koninkrijk was. Een ander opmerkelijk feitje is dat er niet meer dan 800 flessen zijn geproduceerd. Mede daardoor is het duurste exemplaar van deze soort €5.340 per fles.

duurste rums, Dit zijn de duurste rums ter wereld

Legacy by Angostura – €22.250

De duurste flessen sterke drank zijn meestal zo duur vanwege hun leeftijd. Maar dat is bij Legacy by Angostura niet het geval. Bij deze fles spelen er wat andere factoren een rol in de prijs van €22.250. Om te beginnen wordt Legacy in Trinidad met de hand gemaakt van begin tot einde. Daarnaast worden er per jaar maar een zeldzaam aantal flessen geproduceerd. Zo werden er bijvoorbeeld in 2013 maar twintig flessen gemaakt. Tot slot bestaat de fles uit details met sterling zilver, dat wordt bewaard in een houten doosje dat is bekleed met fluweel en zijde. Wij begrijpen de prijs nu ietsje beter.

duurste rums, Dit zijn de duurste rums ter wereld

1949 J. Wray and Nephew Rum – €48.060

In 1825 startte John Wray zijn eigen taverne, The Shakespeare Tavern, in wat nu de Jamaicaanse hoofdstad Kingston is. Een tijdje later vroeg hij zijn neef Charles James Ward om het bedrijf samen met hem te leiden, en J. Wray and Nephew was geboren. De rummaker groeide binnen de kortste keren uit tot één van de meest succesvolle bedrijven van Jamaica. Deze fles uit 1949 is de duurste rum uit het assortiment. Hij heeft zijn prijs van €48.060 te danken aan een combinatie van zijn leeftijd van 70 jaar en zijn exclusieve smaak.

duurste rums, Dit zijn de duurste rums ter wereld

1789 Harewood Rum – €100.000+

Op een dag in 2011 speurden twee mannen door de kelders van Harewood House, een 18e eeuws landhuis in Leeds, om te kijken welke wijnen en dranken er opgeborgen lagen. Ergens achterin een hoekje van de kelder vonden ze een aantal flessen, weggestopt op beschimmelde en verrotte planken. Na een goede schoonmaak bleek dat de flessen Harewood Rum uit 1780 bevatten, wat betekende dat het de oudst bestaande rum ter wereld was. De Harewood Rum werd vervolgens geveild en verkocht voor opmerkelijk hoge bedragen. De laatste zestien flessen Harewoom Rum zijn verkocht voor meer dan €100.000 per stuk.

duurste rums, Dit zijn de duurste rums ter wereld