Deze foodtrends gaan we zien in 2019

CREDITS: Brooke Lark

Een nieuw jaar betekent ook een hele rits aan nieuwe trendvoorspellingen. En dus ook op het gebied van food. Experts en trendwatchers hebben zich gebogen over nieuwe trends en bestaande trends die gaan doorpakken. Verwacht vooral veel healthy, bewust en vers voedsel. Haak je hierbij af? Geen zorgen. Ook hennep en de hotdog worden dé shit qua foodtrends 2019. Oftewel, voor ieder wat wils.

Foodtrends 2019; deze 7 kunnen we verwachten

De Zuid-Amerikaanse keuken

Er komt een steeds grotere interesse in de Zuid-Amerikaanse, en dan voornamelijk Mexicaanse, keuken. Doordat de consument, wij dus, steeds meer reist en er op tv steeds meer reizende koks te zien zijn, komt er een steeds grotere vraag naar de Latijnse keuken. Hierin komen vooral heel veel smaken samen: vers, fris, pittig, zoet. Alles komt samen op een taco, tostada of ceviche. Een typisch voorbeeld van Latin streetfood zijn soft tacos gevuld met frijoles en chicken tinga afgetopt met guacamole.

foodtrends 2019, Deze foodtrends gaan we zien in 2019
Foto: Edgar Castrejon

Vegetarisch vlees

Ook als rasechte vleeseter kun je er in 2019 haast niet meer omheen: vegetarisch vlees. In supermarkten wordt het schap ‘vleesvervangers’ al steeds groter en ook in het nieuwe jaar zal dit blijven groeien. Naast de kwantiteit zal ook de kwaliteit van deze stukjes “vlees” omhoog gaan. Waar een vleesvervangende burger vaak te boek staat als rubber, gaat vegetarisch vlees in 2019 écht lekker worden. Trendwatchers verwachten dat, mede door stijgende prijzen, de vleesconsumptie thuis afneemt en het eten van een goed stuk vlees in de horeca zal toenemen.

Hennep als superfood

Volgens trendwatcher Marielle Bordewijk is ook hennep een opkomende trend. Amerika heeft de bekende plant gelegaliseerd en dat zal ‘m nog meer in populariteit laten stijgen. En dus niet alleen als ontspannend goedje. Want naast de relaxte werking is hennep dus hartstikke gezond. Het zit vol met eiwitten en mineralen en hierdoor zou hennep volgens Bordewijk weleens dé nieuwe superfood kunnen worden: “Als proteïnepoeder, door de chocola of zelfs in je bier”. Hier doen we graag aan mee!

De hotdog wordt hot

Een andere trend die in 2019 zal doorbreken is de hotdog. Je kunt dit een beetje vergelijken met de burger trend waar we nu middenin zitten. Tot een jaar of vijf geleden was een hamburger een voorgegaarde schijf oud vlees, vol met E-nummers en kunstmatige toevoegingen. Je propte hem op een wit klef broodje, ketchup erop en klaar. Niemand die je toen kon wijsmaken dat haast elk restaurant in 2018 een premium butcher burger op zijn menukaart heeft staan, inclusief allerlei soorten exotisch brood en fancy toppings.

foodtrends 2019, Deze foodtrends gaan we zien in 2019
Foto: Victoria Shes

Luxe snoepen

Daar heb je ‘m weer: de ‘bewuster leven’ trend zien we overal verschijnen. Volgens patissier Hidde De Brabander gunnen we onszelf steeds vaker ’traktatievoer’ als beloning voor het gezonde en bewuste eten. Een Milka reep of Winegum mag dus wel vervangen worden door snoep van kwaliteit en craftsmanship. Trendwatcher Marielle Bordewijk bevestigt ook hierbij: “Als je snoept, moet het echt de moeite waard zijn”. Snoepen wordt dus volwassen en luxe. De trend heerst momenteel al in Scandinavië waar handgemaakte drop en culinaire karamel een dikke hit zijn.

Food swaps

Bloemkool-pizzabodem, courgette-spaghetti, broccoli-rijst, kikkererwten-chips en nicecream (ijs van banaan en avocado). Dit zijn dus food swaps. Food swaps zijn een slimme foodhack waarbij ongezonde producten worden vervangen door een gezondere versie, vaak op basis van groente en fruit. Op deze manier kun je voor je gevoel toch een lekkere pasta eten, maar krijg je er lang niet zoveel koolhydraten mee binnen als met normale pasta. Winning!

Lokale producten

Om even door te gaan over bovenstaand punt… Het steeds bewuster eten geldt niet alleen voor vlees, maar voor alle producten die je in huis hebt. Om zeker te weten dat de groenten in de koelkast healthy en vers zijn, zal de consument in 2019 steeds vaker naar de lokale boer gaan om daar groenten en fruit te halen. Op deze manier weet je waar het product vandaan komt, ben je meer betrokken en dit geeft een beter gevoel, dan wanneer je een aardbei eet die vanuit het platteland van de Afrikaanse rimboe hierheen is geïmporteerd.

foodtrends 2019, Deze foodtrends gaan we zien in 2019
Foto: Elaine Casap
LEES OOK