Eentje voor de echte liefhebber: Bushmills’ Banyuls Cask 2011

CREDITS: Bushmills

Na een zware werkdag op de bank ploffen met whiskey en een mooie sigaar. Dat is pas een machtig gevoel. Vooral als het gewoon échte goede kwaliteit is. Dat hoeven geen flessen van duizenden euro’s te zijn, de liefhebbers weten dat maar al te goed. Deze mannen worden flink verwend door Bushmills. Dit whiskeymerk lanceert namelijk de 2011 Banyuls Cask uit de Causeway Limited Edition-collectie. En dat alleen in Nederland. Dit is een whiskey voor de échte gentleman. 

Bushmills’ lanceert whiskey-collectie voor de échte liefhebber

Bushmills is een grote speler en hoort bij de top drie Irish whiskeymerken wereldwijd. Het merk maakt ook furore in ons kikkerlandje. Het nieuwe stukje Ierse schoonheid is vanaf deze maand hier beschikbaar. De flessen zullen in beperkte oplage beschikbaar zijn, dus het wordt een klassiek spelletje ‘Wie het eerst komt, het eerst maalt.’

whiskey, Eentje voor de echte liefhebber: Bushmills’ Banyuls Cask 2011
Foto: Bushmills

Oudste distilleerderij van de wereld

Bushmills is een klein dorpje aan de noordkust van Ierland. Niet gek dat je nog nooit van dit gehucht hebt gehoord dus. Het is vernoemd naar de molens lang de rivier, de Bush. Makes sense, toch? De distilleerderij is al meer dan 400 jaar oud, hiermee zijn ze de oudste ter wereld met een originele vergunning. Ze zeggen zelf; “We are not good because we’re old, but old becaue we’re good.”.

De zeldzame 2011 Banyuls Cask

Deze single malt whiskey is zes jaar gerijpt in vaten. In de drie jaar hierna is deze door master blender Helen Mulholland afgemaakt in zeldzame Banyuls-vaten. Deze whiskey is versterkt met zoete dessertwijntonen van de Franse vaten. Het drankje wordt vol van karakter door een combinatie van vanille, honing en een lichte smaak van zongerijpte perziken en abrikozen.

Deze smaken worden in de jaren versterkt alsof ze gebakken zijn. Bushmills’ kenmerkende zachtheid komt hier ook in terug door het gebruik van honingzoete mout. De zoete kruiden van anijs en zwarte bessen geven hier een verrukkelijk ruw randje aan. Je zou haast zeggen dat het nog gezond gaat klinken ook. Nog meer reden om dit appetijtelijke drankje te proberen.