Zo kies je een barbecue die bij jou past

CREDITS: Vincent Keiman | Unsplash

De zon op je mik, een kleine cerveza in je rechterhand en je beste vrienden om je heen. Het is weer summertime. En als wij mannen één ding heel graag doen in de zomer is het barbecueën. Als de zon ook maar een beetje schijnt knallen we zonder nadenken met plezier onze beste barbecue aan. Niets is zo mannelijk als een goed stuk vlees perfect bereiden en jouw medemensen laten genieten.

Barbecueën is een vak apart. Er zijn niet voor niks honderden boeken over geschreven. Als de barbecue op een feestje wordt aangeslingerd dan staan de échte mannen op. En als er een fout wordt gemaakt dan krijgt de chef dat gelijk te horen.

Een goed stuk vlees bereiden gaat hand in hand samen met een barbecue die bij jou past. Er zijn verschillende soorten barbecues. Elke barbecue heeft zijn voor- en nadelen. Wat voor de één goed kan werken kan voor de ander juist voor helemaal niets zijn. We lichten een aantal barbecues uit zodat jij weet welke je nodig hebt.

Welke variant is de beste barbecue voor jou?

Houtskoolbarbecue

Real men grill on a houtskoolbarbecue…

Zo’n cliché uitspraak kun je eigenlijk altijd ophangen in jouw tuin. Een houtskoolbarbecue is voor échte mannen. Deze barbecues zorgen voor de authentieke grillsmaak. Niet alleen voor vlees, maar ook voor vis en groeten. Tip numero uno: ga te werk met verschillende zones. Als je al het kool op één plek neerlegt gaat het mis. Als je een plek maakt waar je vlees wat minder snel gaart zit je gebakken. Een houtskool bbq is ideaal om verschillende technieken mee te proberen, bijvoorbeeld roken of slow cooking.

Check ook: Dit is de enige juiste manier om te barbecuen.

Ben jij een échte vent? Dan weet je dat vlees grillen op kolen dé manier is om te barbecuen. De authentieke rooksmaak en het mannelijke gevoel zijn het beste wat een man kan overkomen op een zomeravond.

beste barbecue, Zo kies je een barbecue die bij jou past
Foto: Tuân Nguyễn Minh

Gasbarbecue

We kunnen ons vinden in een opmerking zoals ‘Barbecuen op gas is net zoals Senseo koffie’. Het is eigenlijk gewoon nep. Toch snappen we dat er wél gebarbecued wordt op gas in de zomer. Je kan zeggen wat je wil, maar het werkt wel gemakkelijk én snel: de gasbarbecue.

Mocht je als doel hebben om snel een barbecue aan te slingeren, dan is een barbecue op gas dus iets voor jou. Naar alle waarschijnlijkheid ga je wel een aantal nare opmerkingen te horen krijgen. Als je daar tegenkan is er niks aan de hand en heb jij binnen 40 seconden een barbecue op temperatuur. It’s your call.

Sidenote: een gasbarbecue maakt je niet mannelijk. Dat is een gegeven om in het achterhoofd te houden.

Elektrische barbecue

Vind je gourmetten leuk? Dan is elektrisch barbecuen iets voor jou. Nou ja, eigenlijk kunnen de woorden elektrisch en barbecuen niet in één zin. Alleen er wordt wel eens gevloekt in de kerk. Als je dus schijt hebt aan de mening van anderen kun je het proberen. Maar je gaat er geen indruk mee maken. That’s for sure.

beste barbecue
Foto: Evan Wise

Kamado

Kijk, dit is het betere werk. Een kamado is een keramische barbecue waardoor de temperatuur constant blijft. Zo verbruik je ook minder houtskool. Je kan er op verschillende manieren mee werken. Je kan er op grillen, koken, bakken en stomen. Slow & fast.

Bij een kamado kun je gemakkelijk de temperatuur regelen. Neem hiervoor wel je tijd, want het duurt minstens een kwartier als je die wil laten stijgen of dalen. De kamado gaat in de richting van meest mannelijke barbecue. Mocht je daar gevoelig voor zijn dan weet je wat jou te doen staat.

Rookoven

Misschien is een rookoven niet de eerste variant die in jouw hoofd opkomt als je aan een barbecue denkt. Een rookoven is eigenlijk ook geen échte barbecue. Toch kan dit ook een goede optie zijn voor jou. Met een rookoven maak je de gerechten klaar door middel van rook. Vandaar de naam waarschijnlijk ;).

Het is een hele andere manier van je eten bereiden. Bij een rookoven gaat het vooral om een afgesloten ruimte. Alleen als de volledige ruimte helemaal afgesloten is trekt de rook er uiteindelijk goed in. De unieke rooksmaak die je krijgt met een rookoven heeft voor- en tegenstanders. Als je een échte liefhebber bent kan dit iets voor jou zijn.

Wat het beste bij jou past is natuurlijk volledig afhankelijk van jouw voorkeuren. We zetten de verschillende varianten nog even snel voor je op een rijtje:

  • Houtskoolbarbecue: Real men grill on a houtskoolbarbecue… Als man moet je toch wel inzien dat deze variant áltijd goed is. Met deze barbecue ga je in ieder geval geen flater slaan.
  • Gasbarbecue: Eigenlijk ben je een mietje, maar het is wel snel en makkelijk. We vergeven het je als je hiervoor kiest.
  • Elektrische barbecue: Hier willen we geen woorden aan vuil maken. Als deze barbecue bij jou past dan gaat er iets mis. Aan de andere kant veroordelen wij liever niet. Dus als je voor zo’n barbecue gaat, respect dat je het durft!
  • Kamado: Met jou kunnen we praten als je hiervoor kiest. Je hebt verstand van zaken.
  • Rookoven: Een hele andere manier van jouw eten bereiden, maar het kan bij je passen. Go for it!
beste barbecue
Foto: Aral Tasher