Atomik, een wodka uit Tsjernobyl met radioactief graan

CREDITS: Yves Alarie | Unsplash

Als je na de release van de vijfdelige HBO-miniserie Chernobyl nog steeds niets af weet van deze gebeurtenis in 1986, moet jij je eens echt achter je hoofd gaan krabben. Dat jaar vond er namelijk een kernramp plaats met een van de kernreactoren in Tsjernobyl. Een grote radioactieve wolk trok over Europa. De puinruimers in het gebied werden blootgesteld aan een extreem hoge stralingsdosis. Binnen 40 seconden liepen deze personen een hogere stralingsdosis op dan een gemiddeld persoon in een heel leven. Tot op de dag van vandaag zijn er in het gebied nog altijd gevolgen voor de volksgezondheid. Klinkt allemaal niet best, dus wat kan je dan het beste doen? Een wodka uit Tsjernobyl produceren met radioactief graan! Uhm, wat?!

Atomik, een wodka uit Tsjernobyl met radioactief graan

Klinkt in de eerste instantie niet geheel veilig om te drinken, maar de makers beweren het tegendeel. Het graan is in het begin dan wel radioactief, maar bij het destillatieproces zouden de gevaarlijke delen worden verwijderd. Het is dubbel gecheckt bij een universitair laboratorium en hier bleek de bewering van de destillateurs inderdaad waar te zijn.

Toch een geruststellend idee dat de makers een team van vijf wetenschappers betreft in plaats van een vriendengroep die het idee bedenken op een dronken avond. Zo zit in het team een professor milieuwetenschappen aan de Universiteit van Portsmouth, een hoofd van het radiometrische laboratorium in Oekraïne en een radiochemicus.

Kom maar door met die flessen!

Tot nu toe is er slechts één fles Atomik wodka geproduceerd. Van de uiteindelijke verkoop van de wodka uit Tsjernobyl zal minstens 75 procent van de winst gaan naar het ondersteunen van de gemeenschappen in de getroffen gebieden en natuurbehoud. Volgens een van de makers is daarom de belangrijkste fles sterke drank ter wereld. De wodka kan na al die jaren eindelijk gaan zorgen voor het economische herstel van de gemeenschappen in en rond de verlaten gebieden. Welke datum en waar de flessen gekocht kunnen worden is op dit moment niet bekend. Wij kunnen niet wachten!

wodka uit Tsjernobyl
Foto: Atomik