Deze Schotse whisky uit ’75 is verkocht voor €21 miljoen

Heb je weleens een aankoop gedaan die eigenlijk te duur was? Ja? Dan hoef je jezelf vanaf nu niet meer schuldig te voelen.

Mocht je wél een schuldgevoel hebben, denk dan aan deze Aziatische whiskyverzamelaar. Deze persoon telde even meer dan €21 miljoen neer voor een whisky uit ’75. Dit bedrag werd neergeteld voor een vat zeldzame Ardbeg Scotch. Oef, nu maar hopen dat-ie meer waard wordt.

Ardbeg uit ’75 verkocht voor €21,2 miljoen

Het vat gaat bij de naam ‘Cask No. 3’ en hij vertegenwoordigt de oudste release die ooit uit de befaamde distilleerderij is gekomen. In ’75 werd het vat geregistreerd, maar leeftijd speelt slecht een kleine rol in het verhaal.

In de jaren ’70 stond Ardbeg niet echt bekend om zijn single malts. Dit vat was een uitzondering op de regel. Al helemaal als je bedenkt dat in de jaren ’80 de deuren tijdelijk op slot gingen. Dit zorgt wel voor een interessant cross-over van tijd, want toen ‘Cask No. 3’ werd neergelegd, was Ardbeg zijn gerst ter plaatse aan het mouten. Heerlijk nostalgisch, dus.

Ardbeg, Deze <strong>Schotse whisky</strong> uit &#8217;75 is verkocht voor €21 miljoen
Foto: Bigstock

Cask No.3

‘Cask No. 3’ is tot rijping gebracht in twee afzonderlijke vaten – een bourbon en een Oloroso-cherry. Uiteindelijk werden de twee vaten na 38 jaar door de whiskymakers getrouwd. En dat onder leiding van directeurtje Bill Lumsden zelf: “Cask No. 3 is een buitengewone smaak van Ardbegs verleden. De aroma’s zijn nootachtig, kruidig ​​en rokerig, terwijl de smaken van teer, espressokoffie en groene munt een verbazingwekkende finesse hebben voor een whisky van zo’n leeftijd.”

Dat het vet nu voor een bizar bedrag is verkocht, wil niet zeggen dat het Ardbeg verlaat. ‘Cask No. 3’ wordt in de loop van vijf jaar gebotteld voor de eigenaar, waardoor er elk jaar 88 flessen worden getapt. In 2026 zal de whiskyliefhebber een serie zeldzame Ardbegs uit 1975 bezitten, in de leeftijd van 46, 47, 48, 49 en 50 jaar oud.

Maar toch… €21,2 miljoen is veel geld voor vaatje. Zou jij het aandurven?

Ardbeg
Foto: Bigstock
Source: