Essentiele tips voor het kopen van een lederen jas

CREDITS: Shutterstock

Een lederen jas is echt een must-have voor in je garderobe. Deze is namelijk tijdloos en maakt elke outfit af. Daarnaast gaan ze ook heel lang mee, mits je natuurlijk een echte lederen jas aan de haak geslagen hebt. Maar hoe weet je nou of het een echte of een neppe is? En waar moet je nog meer op letten tijdens het uitzoeken van dé perfecte lederen jas? Wij zetten de beste tips voor je op een rijtje:

Fake or real?

Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je een lederen jas koopt van goede kwaliteit. Wanneer je een paar honderd euro’s hebt afgetikt, wil je er niet thuis achter komen dat hij fake is. Daar zijn gelukkig een aantal tips voor om te testen of het echt leer is.
Allereerst kun je het voelen. Echt leder neemt namelijk de warmtetemperatuur aan van zijn omgeving. Dus wanneer je aan de jas voelt en hij eenzelfde temperatuur heeft als de winkel is het een grote kans dat je te maken hebt met echt leer.
Een andere manier is de zogenaamde nageltest. Ga met je nagel zachtjes over het materiaal heen. Bij aniline leer zal de streep na het opwrijven verdwijnen en bij afgedekt leer hoort het helemaal geen sporen na te laten. Wanneer dit allebei niet het geval is, dan is het leer waarschijnlijk nep.
Mocht je toevallig een vergrootglas bij de hand hebben dan kan deze hierbij erg van pas komen. Bij echt leer zijn namelijk poriën zichtbaar. Dus neem je vergrootglas erbij en kijk goed of ze te zien zijn.
Leder heeft ook een typische geur. Dus je zou ook simpelweg even kunnen ruiken aan de jas om erachter te komen of het een real-one is. Maar helaas is dit niet altijd even betrouwbaar, aangezien nep leder ook deze geur kan hebben omdat het bespoten is.
Een laatste handige truc is de brandtest. Wanneer je een vuurtje bij het materiaal houdt zal het niet verbranden wanneer je met echt leer te maken hebt. Echt leer is namelijk zelfdovend. Handige test, alleen is het niet zo netjes om deze uit te voeren wanneer je in de winkel staat.

Welk type?

Er is geen type leder dat echt ‘het beste’ is. Elk type heeft namelijk zijn eigen kwaliteiten. Dit zijn een aantal soorten waar je uit zou kunnen kiezen:

Koeienleder

De meest voorkomende leersoort is gemaakt van de huid van een koe. Deze is namelijk veel beschikbaar en heeft een niet al te hoge prijs. Daarnaast is deze soort ook erg sterk, heeft het een lange levensduur en is het bestand tegen water. Het biedt enorm veel bescherming. Wel kan het even duren voordat je een jas van koeienleer ingedragen hebt vanwege de stijve textuur. Maar vanwege een matte afwerking en casual uitstraling is koeienleder een aangename leersoort voor een kwalitatieve jas.

Bizon leder

Leder gemaakt van de huid van een bizon heeft veel overeenkomsten met koeienleder. Ze hebben dezelfde stevigheid en levensduur. Maar bizon leder beschikt ook over prachtige, natuurlijke patronen die de koeienhuid over het algemeen niet heeft. Het heeft een rijke, aardse uitstralingen en textuur, dat komt door de dikke korrel waar de huid van een bizon uit bestaat. Hierdoor is deze leersoort perfect voor een goed beschermende lederen motorjas.

Hertenleder

Hertenleer is ongelofelijk duurzaam en compact. Hierdoor is dit leder niet alleen ideaal voor jassen, maar ook voor lederen handschoenen en tassen. Het is namelijk heel soepel en wordt steeds zachter wanneer je het vaker draagt. Hertenleder is de perfecte keuze voor de man die dezelfde stevigheid en levensduur als koeienleer wilt, maar daarnaast het ook belangrijk vind dat het leer een zachte en elegante uitstraling heeft.

Geitenleer

Geitenvel is net zoals hertenleder zachter, lichter en flexibeler dan koeienleder. Het is ook zeer duurzaam en jassen van geitenleer zien er na een aantal jaren dragen vaak veel beter uit dan toen ze nieuw waren. De marine en luchtmacht gebruiken geitenleer voor hun pilotenjassen vanwege de aangename soepelheid van deze leersoort.

Lamsleder

De crème de la crème wat betreft zachtheid, soepelheid en draagbaarheid is toch wel leder gemaakt van lamsvel. Het heeft een luxe textuur en is heel veelzijdig. Een jas van lamsleer heeft een elegante en chique uitstraling. Deze jassen zijn van nature erg licht en kunnen het hele jaar door gedragen worden.

Kwaliteit vakmanschap

Wat betreft het nagaan van de kwaliteit van een lederen jas is het ook goed om even aandacht te besteden aan de voering en afwerking van de jas. De voering zegt namelijk veel over het vakmanschap. Een voering gemaakt van bont, lam of schapenwol zorgt voor een goede, warme lederen jas. Vermijd een voering van katoen, deze zijn namelijk niet erg geschikt voor een jas van leder. Door het controleren van de afwerking kan je een neppe jas onderscheiden. De stiksels moeten namelijk goed vast zitten en hij moet een fijne ritssluiting hebben. Wanneer dit niet het geval is, zal de jas waarschijnlijk niet erg lang meegaan.
Naast het controleren van de voering en de afwerking, is het ook verstandig om te kijken waar de jas vandaan komt. Lederen jassen die uit Azië komen zullen over het algemeen niet zo’n goede kwaliteit hebben dan lederen jassen uit Europa of Amerika.

De juiste pasvorm

Lederen jassen zijn er in verschillende vormen en maten. De één laat je juist breder lijken, terwijl de ander je slanker maakt. Let er dus goed op dat je kiest voor de pasvorm die het best bij jouw lichaam past. Zorg dus altijd dat je meerdere, verschillende jassen gepast hebt voordat je een keuze maakt.

Rechttoe-rechtaan

Ben je wat meer gezet? Dan is een rechte, lederen jas met een gestroomlijnde vorm het meest perfect. Deze leggen namelijk geen nadruk op je middel. Vermijd daarvoor ook jassen met veel details zoals ritsen en meerdere zakken, deze accentueren namelijk juist je middel.

Bomberjack

Ben je nogal mager, maar heb je wel het geluk dat je wat bredere schouders hebt? Dan is de bomber jacket de beste vorm voor jou. Deze hebben namelijk extra ruimte bij de borst en sluiten meestal precies goed aan bij je taille. Door het volume van een bomberjack bij je middel, lijk je minder mager dan je daadwerkelijk bent. Dit komt vooral doordat de voering, van lederen bomberjacks, vaak is gemaakt van schapenvacht.

lederen jas, Essentiele tips voor het kopen van een lederen jas
Foto: Clem Onojeghuo

Motorjas

Een lederen motorjas is het meest geschikt voor mannen die aan de lange kant zijn. Deze zijn namelijk meestal voorzien van verschillende details zoals ritsen en zakken. Dit kan erg overweldigend zijn wat betreft de pasvorm wanneer kleinere mannen deze dragen, hierdoor ogen ze namelijk nog kleiner.

lederen jas, Essentiele tips voor het kopen van een lederen jas
Foto: Tyler Nix

Elastische tailleband

Wordt je vaker door andere beschouwd als mager en slungelig, dan staat een lederen jas met een elastische tailleband het mooist bij jou lichaam. De elastische band benadrukt namelijk vooral je borst en schouders. Hierdoor val het niet zo op dat je wat slanker bent en oog je juist wat breder.

lederen jas, Essentiele tips voor het kopen van een lederen jas
Foto: Enoch Patro