Smoking hot: ultieme stijltips om de hittegolf te overleven

CREDITS: Gusari

Het hele jaar kijken we uit naar de zomer, maar op de eerste hete dag hoor je iedereen zeiken dat ze zich kapot zweten. Bereid jullie maar voor, want er komt volgende week een ware hittegolf aan. Of dat betekent dat jij met je badslippers en blote barst naar de Vrijmibo mag komen? Tuurlijk niet. No worries, wij helpen je een handje op weg.

De hittegolf overleven in stijl

We snappen dat het warm is, maar een hittegolf bestrijd je vaak niet door zoveel mogelijk kleding uit te doen. Het gaat er juist om welke kleding je wél aandoet. Zo is het voor veel mensen basic knowledge dat zwarte kleding een stuk warmer is dan witte kleding, en dat bepaalde stoffen ook meer hitte opnemen dan andere. Wij hebben alles op een rijtje gezet en  hebben dé tien tips om stijlvol en koel de zomer door te komen.

1. Bucket hats

Bucket hats zijn hot. En dan bedoelen we niet dat je het opeens 5 graden warmer hebt met zo’n vissershoedje op je hoofd. Integendeel: een bucket hat zorgt juist voor minder UV-straling op je gezicht en daarmee direct voor minder kans op verbranden. Een bucket hat is met alles te combineren, dus het is zeker een aanrader voor de komende hittegolf.

We Are Bound | Bucket Hat | €40

hittegolf
Foto: We Are Bound

2. De juiste stoffen

We zeiden het al: sommige stoffen voelen nou eenmaal warmer aan dan andere. Met het gemiddelde katoenenshirt zorg je ervoor dat je oksels overeenkomsten krijgen met de Niagara Falls. Ga dan ook voor lichtere stoffen zoals zijde-linnenmixen, piquéstoffen en popelinekatoen. Deze stoffen zijn ‘ademend’, waardoor je lichaam beter om kan gaan met de hoge temperaturen.

Form & Thread | Raglan T-shirt | €41

hittegolf
Foto: Form and Thread

3. Draag eens zonnebrand

“Nee, ik verbrand nooit.” Zo klinkt de gemiddelde Nederlander die er na een dagje zonnen als een kreeft uitziet. Stop met eigenwijs zijn amigo, de zon versla je niet zomaar. Niet alleen ziet het er niet uit als jij de stad doorloopt met een tomatenkop, het is voor je gezondheid ook allesbehalve bevorderlijk. Wees daarom verstandig en draag nou eens zonnebrand.

4. Strakke kleding is voor de wintermaanden

Lichte stoffen en ruimere kleding. Dat is the way to go voor de dagen van extreme hitte. Vroeger werd je raar aangekeken als je met een ‘te groot’ shirt door de stad galoppeerde, maar tegenwoordig is de kledingtrend sowieso oversized. Tegenwoordig zijn er zelfs pakken die een iets ruimere fit hebben. Stijlvol, en het zorgt ervoor dat je lichaam niet benauwd in een strak pakkie vastzit.

Gusari | Tunic | €95

hittegolf, <strong>Smoking hot:</strong> ultieme stijltips om de hittegolf te overleven

5. Het belang van goede onderbroeken

Die trend van los en luchtige kleding zetten we nog even door in de benedenverdieping. De gemiddelde strakke onderbroek zorgt ervoor dat je zaakje allesbehalve een prettige tijd heeft, en daarnaast zweet je er al snel in. Ga daarom voor een lichte en wijde boxer, of voor een trunk met een zelfademende stof.

6. Badslippers? Not done. Ook niet tijdens een hittegolf.

Kijk, we snappen hoe verleidelijk het kan zijn om je voetjes te laten wapperen in de lucht. Maar hoe warm je het ook hebt, draag alsjeblieft geen badslippers. Er zijn hele goede alternatieven waarmee je het net zo koel hebt, maar wel een stuk stijlvoller voor de dag komt. Zo heb je open Birkenstock schoenen, slip-ons of comfortabele espadrilles.

The Resort Co | Espadrilles. | €149

hittegolf, <strong>Smoking hot:</strong> ultieme stijltips om de hittegolf te overleven

7. Gebruik een deo die antiperspirant is

Even een klein lesje biologie: wanneer je antiperspirante deo’s gebruikt, blokkeer je langdurig de uitgangen van de zweetklieren en daarmee de productie van zweet. Kortom, je houdt je oksels een stuk tevredener met het gebruiken van een deo die antiperspirant is. Een simpele deo voorkomt het zweten niet, maar pakt alleen de bacteriën op die al in de huid zitten.

8. Sla de rugtassen over

Als je ergens naartoe moet met bagage, lijkt een rugtas al snel de meest praktische optie om je spullen mee te nemen. Normaal zouden we het hier helemaal mee eens zijn, maar in de zomer ligt het net wat anders. Je rug zweet zich namelijk kapot als jij urenlang een zware tas meedraagt. Ga daarom voor een stijvolle ‘dufflebag’, zo voorkom je een hoop zweetvlekken op je rug.

hittegolf
Foto: Unsplash – Erol Ahmed

9. Hou alsjeblieft je shirt aan

Laten we één ding vooropstellen. De enige keer dat je jouw shirt uit mag trekken is als je op het strand gaat liggen. Of als je richting de kamer gaat met een dame aan je zij, dan krijg je uiteraard ook een vrijkaart. Zonder grappen: niemand hoeft jouw behaarde dad-bod in het openbaar te zien, ook niet tijdens een hittegolf, dus laat dat dan ook lekker achterwege.

Goed, we hebben jou dé tips gegeven om stijlvol de zomer door te komen. Het enige dat ons nu nog rest is om jou veel plezier te wensen tijdens de poolparty’s en dakterrasfeestjes tijdens deze tropische dagen. Enjoy!

10. Kwalitatieve zonnebrillen

Misschien nog wel irritanter dan de onverdraagbare hitte zelf: continue die felle zon in je ogen. Het is daarom een heel verstandig idee om eens te investeren in een goed paar zonnebrillen. Als je een rond gezicht hebt kan je het best voor een vierkante of rechthoekige zonnebril gaan, en als je een vierkant gezicht hebt werkt dit weer vice versa.

Messy Weekend | Hobbes | €65

hittegolf, <strong>Smoking hot:</strong> ultieme stijltips om de hittegolf te overleven

Source: