LABFRESH: verfijnd tech-verhaal van Nederlandse mode-pioniers

Wat als… Wat als… Wat als je nooit meer je kleding hoeft te wassen? Je nooit meer hoeft te strijken? Je nooit meer zweetvlekken ziet? Je kleding nooit meer stinkt? Nou, dat is geen ‘wat als-vraag’ meer, maar door het geniale verhaal van LABFRESH surrealistische realiteit.

 ‘Wat als we nooit meer de was hoeven te doen?’

Het verhaal startte in 2017 met de vraag van oprichters Kasper en Lotte: ‘Wat als we nooit meer de was hoeven te doen?’ Deze vraag, én heel veel wijn, was de start van iets geniaals.

, <strong>LABFRESH:</strong> verfijnd tech-verhaal van Nederlandse mode-pioniers
Founders Kasper & Lotte

Het wiel niet opnieuw uitgevonden

Kasper bouwde, voordat hij in de mode terecht kwam, supply chains in Nigeria, Dubai en India. Hier kwam hij in aanraking met de techniek die LABFRESH nu gebruikt. Oftewel: de  FreshCore™technologie. Een techniek die in de sportswear-wereld zijn stempel al heeft gedrukt, maar geen enkele pionier durfde het aan in de ‘gewone’ modewereld. 

Behalve Kasper en Lotte. Met een crowdfundingcampagne werd het merk het meest gesteunde modeproject in de Nederlandse geschiedenis. ‘De techniek is er al een tijdje, maar die knappe koppen zitten in het lab, de modejongens in Parijs. Uit ervaring weet ik dat wetenschappers niet snel met fabrikanten praten. Daarom zag ik mijn kans schoon, en heb ik het opgepakt,’ vertelt Kasper aan ons.

Compleet viral

Met een video van rode wijn dat linea recta van een wit overhemd glijdt, gaan ze compleet viral. In alle uithoeken van de wereld. Door deze ene viral-video zagen Kasper en Lotte bestellingen binnenkomen vanuit meer dan 98 landen. Een gigantisch aantal voor een start-up, dat vandaag de dag nog steeds trouw is aan de basisprincipes. Frisse kleding voor meerdere dagen, kwaliteit (het duurt 1 tot 2 jaar om nieuwe stof te ontwikkelen) en de community. 

Vooral de laatstgenoemde categorie maakt LABFRESH uniek. ‘Onze pasvormen zijn ontwikkeld op basis van input van 12.000 klanten,’ zegt Kasper. Maar niet alleen dat, want alle items die worden gelanceerd hebben als ‘geldschieters’ de klanten. Door middel van crowdfunding wordt namelijk nog steeds alles gefinancierd. Met als klap op de vuurpijl: de flagshipstores in Amsterdam en Kopenhagen. Kasper en Lotte leenden daarvoor €800.000 van hun trouwe klanten, waarvan de namen staan vereeuwigd op de muur in Amsterdam.

, <strong>LABFRESH:</strong> verfijnd tech-verhaal van Nederlandse mode-pioniers

Eerst voelen, dan geloven

Hoe mooi het verhaal ook klinkt: we zijn nog altijd fan van het concept ‘eerst zien, dan geloven.’ Of in dit geval dus ‘eerst voelen, dan geloven.’ Daarom maakten we een streak van vijf dagen met dezelfde outfit aan – van maandag tot en met vrijdag. Doordeweeks moesten we knallen voor deadlines, maar onze outfit was nog steeds fris voor onze befaamde MANIFY: Out of office op vrijdagavond. Daar konden we dus onbevreesd losgaan, zonder zorgen over een omvallend biertje of glas wijn.

Toekomstvisie

LABFRESH lijkt de toekomst voor, maar er komt nog veel meer aan. ‘Toen we startten waren we bezig met ‘The future of shirts’. We begonnen met de verkoop van blauwe en witte overhemden. Inmiddels hebben we een volledige collectie met onder meer casual overhemden, sweaters, polo’s, T-shirts en broeken.’ Maar Kasper trekt de toekomst nog veel breder dan de collectie. ‘In de toekomst wil ik dat 100% van onze collectie gemaakt wordt van gerecyclede materialen. Ook werken we aan lab grown vezels – dát is de toekomst.’

, <strong>LABFRESH:</strong> verfijnd tech-verhaal van Nederlandse mode-pioniers

Favorites:

Dan nog even in terms of products, want daar draait het uiteindelijk om. Dit zijn onze favorieten uit de LABFRESH-collectie:

4-way stretch shirt – white 

Eindelijk een stijlvol klassiek wit shirt met strakke pasvorm dat met jou meebeweegt. Dankzij 4-way stretch ervaar je elke dag weer ultiem comfort, maar dan zonder nare zweetgeuren, vlekken en je hoeft niet meer te strijken. Het 4-way stretch shirt kun je helemaal aanpassen op jouw wensen. Qua fit kun je kiezen tussen Super Slim, Slim en Regular en je hebt ook de optie mouwlengte ‘extra lang’.

4-way stretch shirt white – €99

, <strong>LABFRESH:</strong> verfijnd tech-verhaal van Nederlandse mode-pioniers

Performance pants – olive

What’s in the name: de performance pants laat je elke dag weer presteren door de lichtgewicht 4-way stretchstof. De broek is gemaakt in samenwerking met The Flying Gentleman, oftewel: drievoudig K1-kampioen Remy Bonjasky. En als er iemand weet hoe hij moet ‘performen’, dan is het hij het wel.

Performance pants olive – €99

, <strong>LABFRESH:</strong> verfijnd tech-verhaal van Nederlandse mode-pioniers

Knitted shirt – navy

Onmisbaar in iedere garderobe: een knitted navy overhemd. Met deze variant til je het nog even een niveau hoger. Het knitted shirt navy is ultracomfy en rekbaar, terwijl je ook nog eens planeetvriendelijk bezig bent. Leuk detail: het shirt is ontworpen en ontwikkeld met oud-profvoetballer en huidig analist Kenneth Perez.

Knitted shirt navy – €99

, <strong>LABFRESH:</strong> verfijnd tech-verhaal van Nederlandse mode-pioniers

T-shirt – white 

Een wit T-shirt is áltijd goed. Tenminste, als het van de juiste kwaliteit is en lang meegaat. Het T-shirt van LABFRESH blijft ook écht wit en rekbare katoen absorbeert je zweet, neutraliseert de geur, en maakt zweetvlekken onzichtbaar. Ideaal.

T-shirt white – €49

, <strong>LABFRESH:</strong> verfijnd tech-verhaal van Nederlandse mode-pioniers

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met LABFRESH.
LEES OOK
De beste zwart-witfotografen (met foto’s)
Sinds ons gesprek in MANIFY Magazine #2 met vakman Christian van Duuren, vult onze tijdlijn op Instagram zich met klassieke zwart-witfoto’s. Wij zijn namelijk volledig om, amigo.…
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden we via een modderig zijweggetje…