Zo check je de kwaliteit en duurzaamheid van je kleding

CREDITS: Fancycrave

Kleding is al eeuwen lang enorm belangrijk voor ons mensen. We zien er graag goed uit, en terecht! De kleding die we dragen maakt voor een deel wie zijn. Het is een manier om de wereld te laten wat jij mooi vindt, wie je bent en waar je voor staat. Naast mooie kleding is de kwaliteit en duurzaamheid van kleding ook erg belangrijk. Welke kleding je ook draagt, iedereen vind kwaliteit belangrijk. En kwaliteit kan verschillende betekenissen hebben! Kwaliteit is niet alleen een goede stof, maar ook de afwerking, waar het is gemaakt en hoe het is gemaakt.

Kwaliteit van kleding

Het merk zegt niet alles over het kledingstuk, kijk verder dan je neus lang is!

Ik denk dat het meest bekende voorbeeld hiervan wel het sportmerk Nike is. Een aantal jaar geleden kwamen zij in opspraak doordat er sprake zou zijn van kinderarbeid bij de productie van de kleren van het sportmerk. En ongetwijfeld is Nike niet de enige die zijn of haar ethische code niet helemaal helder meer had.

Kijk wat verder dan de merken die je kent, en koop eens een kledingstuk dat niet van Nike, adidas of H&M is. We moeten natuurlijk niet vergeten dat er ook heel veel merken zijn die naam hebben gemaakt door hun uitstekende kwaliteit. Denk aan Oger, die leveren vanaf het begin af aan uitstekende kwaliteit en doen het daarom nog steeds goed! Als je wil kijken of jouw favoriete merk kwaliteit en duurzaamheid levert, kan je altijd kijken op Rank a Brand!

Daarnaast kan het ook van belang zijn om niet online je kleding te kopen. We know, het is heel makkelijk om online in drie klikken al je kledingstukken de volgende dag in huis te hebben. Kwalitatief goede kleding kopen gaat een stuk makkelijker als de kleding ook tastbaar is. Ga dus eens lekker in een winkel kijken, waar mensen je kunnen vertellen wat het allemaal precies is en zodat je kan voelen wat je aan hebt.

Kwaliteit en duurzaamheid, Zo check je de kwaliteit en duurzaamheid van je kleding
Credits: Clem Onojeghuo

Let op de details, die zijn belangrijker dan je denkt

Details maken de kwaliteit van een kledingstuk. Elk merk kan stof bestellen en dit aan elkaar naaien, maar hoe wordt het afgewerkt? Bij kwaliteit moet je denken aan de losse draadjes die aan een trui of broek hangen, de knopen waar losse draadjes aan hangen. Een kwalitatief sterk kledingstuk zal dit niet hebben. Daar zijn de knoopsgaatjes strak en netjes afgewerkt, de stiksels zijn mooi recht en goed afgeknoopt en misschien zijn de naden wel afgeplakt! Allemaal tekenen die kunnen aangeven dat jouw overhemd, broek of jas van een goede kwaliteit en duurzaam is!

Een ander detail, maar niet onbelangrijk, is waar het kledingstuk is gemaakt. Zoals je misschien begrijpt kan er nog al een verschil zijn of het in Bangladesh is gemaakt of in Turkije en Italië. Zo worden de wetten en regels omtrent de productie is de EU streng nageleefd waar bedrijven hun fabrieken in Bangladesh vaak zelf moeten controleren op naleving van de regels.
Het is dus beter om kleding uit de EU te kopen, de kwaliteit en duurzaamheid is vaak net wat beter te garanderen. Nu willen we niet het stereotype creëren dat er buiten de EU geen kwalitatief goede kleding wordt gemaakt. In China worden bijvoorbeeld ook extreem goede maatpakken gemaakt, en Japan staat bekend om de Raw Denim die ze daar produceren! Er gebeuren dus hele toffe dingen buiten de EU.

Kwaliteit en duurzaamheid, Zo check je de kwaliteit en duurzaamheid van je kleding
Credits: Devin Edwards
LEES OOK
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden we via een modderig zijweggetje…