Dit is hoe vaak je je kleding zou moeten wassen

CREDITS: Bigstock

Belanden jouw kledingstukken na ze een dag gedragen te hebben ook op ‘de stoel’? Wanneer je even niet weet wat je aanmoet, vis je daar gewoon een item vanaf, ook al heb je die eigenlijk al meerdere keren aan gehad. Die ene dag extra maakt dan ook niet meer uit. Maar, hoe vaak moet je je kleding nou eigenlijk echt wassen? Wij geven je het antwoord!

Zo vaak zou je je kleding moeten wassen

We kunnen vast verklappen dat het een fabel is dat je iedere dag je kleding zou moeten wassen. Sterker nog, bij bepaalde kledingstukken is het zelfs slecht om dit te doen. Wanneer je de was uit de wasmachine haalt (tenzij je moeder dit voor je doet, dan heb je waarschijnlijk geen idee) kom je vast wel ooit stofballejtes/pluisjes tegen. Dit zijn kleine stukjes stof die van je kleding af zijn gekomen tijdens het wassen. Door het wassen van je kleding, beschadig je namelijk de stof. Hoe minder vaak je wast, hoe langer je kleding dus mee gaat.

kleding wassen
Foto: averie woodard

Maar, je zult op een gegeven moment wel je kleding moeten gaan wassen. Hoe vaak het beste is, ligt aan het type kledingstuk. We zetten hier de algemene vuistregels voor je op een rijtje:

Ondergoed

Je onderbroeken was je na één keer dragen. Dit lijkt ons vrij logisch. Je hebt daarnaast waarschijnlijk genoeg exemplaren in de kast liggen, je kunt hem dus beter gewoon in de was gooien. Nee, ook niet nog een dag binnenstebuiten dragen. Door je voorraad heen of geen tijd om te wassen? Was je onderbroek dan ’s avonds in de wasbak en laat hem drogen voor de volgende ochtend.

Sokken

Hetzelfde geldt voor sokken. Deze was je ook na één keer dragen. Ook deze draag je niet nog een dag binnenstebuiten en kun je eventueel voor het slapen wassen in de wasbak.

kleding wassen
Foto: Nick Page

T-shirts

T-shirts was je ook nadat je ze één keer gedragen hebt. Dit komt omdat deze veel olie en zweet absorberen waardoor ze een vieze geur gaan uitstoten als je ze vaker aanhebt. Doe je omgeving een plezier en gooi ‘m dus gewoon ’s avonds in de was, please.

Sportbroeken

Wanneer je sport, zweet je (veel). Vrij logisch dus dat je je sportbroeken na een bezoek aan de sportschool in de was gooit. Wanneer je hem vaker draagt, kan het ook hier zorgen voor een vieze geur. Niet wat je wilt.

Jeans

Bij je jeans is het een beetje een grijs gebied. Het ligt er hier namelijk aan de geur. Stinkt hij? De was in! Is de geur nog gewoon normaal? Dan zou je jeans tot wel maanden zonder wassen meekunnen. Research toont namelijk aan dat of je je jeans nu vijftien keer of 300 keer draagt, hij na vijftien keer niet méér bacteriën verzamelt. Focus dus vooral op de geur en of hij zichtbaar vies is.

wasmachine
Foto: Jason Leung

(Korte) pantalon of cargobroek

Op deze broeken zie je vuil sneller én ze nemen ook meer en sneller olie en zweet op dan jeans. Daarom kun je ze het best wassen na iedere twee tot vier keer dragen.

Overhemden

Het ligt er bij overhemden vooral aan hoe de fit is. Zit hij vrij strak om het lichaam? Dan is de kans groot dat hij sneller gaat stinken dan wanneer hij oversized is. Ruik aan het einde van de dag even aan de stof en hang hem terug aan de kleerhanger als hij nog prima ruikt. Gemiddeld zou je je overhemd na één tot drie keer dragen moeten wassen.

wasmachine
Foto: Waldemar Brandt

Truien

Eigenlijk geldt hetzelfde voor truien. Veel gezweet? Richting de wasmand! Kan hij nog wel een dagje? Hang de trui over de stoel uit om hem te laten luchten. Ook de truien was je na één tot drie keer dragen.

Pyjama’s

Je zweet ’s nachts waarschijnlijk meer dan je denkt. Afhankelijk daarvan kun je bepalen wanneer het tijd is om je pyjama de was in de gooien. Gemiddeld genomen is dit tussen de één en drie nachten.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts richtlijnen zijn. Het exacte aantal keer dat je een kledingstuk kunt dragen, ligt natuurlijk ook aan hoe lang je het kleding stuk aan hebt gehad. Daarnaast speelt mee wat het weer die dag is en of je veel zweet. Twijfel je? Beoordeel dan zelf hoe het kledingstuk voelt, ruikt en eruit ziet en maak op basis daarvan je keuze.

kleding wassen
Foto: Florian Olivo
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden via een modderig zijweggetje langs…
De beste zwart-witfotografen (met foto’s)
Sinds ons gesprek in MANIFY Magazine #2 met vakman Christian van Duuren, vult onze tijdlijn op Instagram zich met klassieke zwart-witfoto’s. Wij zijn namelijk volledig om, amigo.…