Waarom een suit nooit uit het modebeeld verdwijnt

CREDITS: Bigstock

Het pak heeft de laatste jaren vele transformaties doorgaan. Ooit was een pak de go-to outfit voor vele mannen. De afgelopen twintig jaar is dat drastisch veranderd. Bankmedewerkers hoeven geen stropdassen meer te dragen en je kan bijna geen onderscheid meer maken tussen een docent en student, als je kijkt naar de kleding. Maar vrees niet, het herenpak gaat al eeuwen mee en zal nooit helemaal uit het modebeeld verdwijnen.

Waarom het herenpak niet uit het modebeeld verdwijnt

Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren hun kledingvoorschriften versoepeld. Maar het leek pas echt het begin van het einde te zijn toen zelfs de ouderwetse Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs hier in mee ging. Niet alleen bedrijven stoppen met formele kleding, maar ook winkels verminderen hun aanbod. De betekenis van het pak mag dan telkens opnieuw gedefinieerd worden, toch zal het niet snel uit ons modebeeld verdwijnen. Wij vertellen je waarom.

stijlregels
Foto: Jeroen Noordzij

Een pak is meer dan één ding

Een pak kopen is meer dan kleding aanschaffen. Je koopt een stukje persoonlijkheid. Het pak is een multifunctionele outfit die bestaat uit meerdere items. We zijn niet verplicht om een pak dat je hebt gekocht altijd als volledige outfit te dragen. We mixen en matchen casual met formeel. Je mooie jasje draag je op een spijkerbroek. Je pantalon combineer je met een coltrui. Het kan tegenwoordig allemaal.

Mocht je nu denken: het is toch superonhandig zo’n pak? Nope. Het is juist wél praktisch. Heb je in de ochtend een formele afspraak en in de middag een casual get-together met je vrienden? Met het mixen en matchen ben je in een handomdraai van formeel naar casual gekleed. Verderop in het artikel, onder het kopje ‘Dresscodes’, komen we daarop terug.

Een herenpak is niet saai

Double breasted, disco-flared, gevulde schouders, slim fit. We hebben het allemaal gezien de afgelopen jaren. Er zijn talloze opties te verkennen met een pak. Tegenwoordig kun je je eigen individualiteit en creativiteit kwijt in je stropdas, overhemd of sokken. We zien ook steeds vaker de oudere generatie hun formele kledij rocken met happy socks. Van pinstriped tot hoog water tot een fleurig kleurtje. Alles kan.

heren pak, Waarom een suit nooit uit het modebeeld verdwijnt
Foto: malcolm garret

Een statement

Het imago rondom het pak is ongekend veranderd. Het is geen vereiste meer om het te dragen, maar een keus. Er is tegenwoordig een grote verscheidenheid aan kleding die wordt aangeboden. Maar de stijlvolle mannen zullen toch een pak kiezen. Net zoals het volgen van alle fashion trends kan het dragen van een pak een fashion statement zijn. Ook de runways zijn nog niet klaar met de pakken. Ieder jaar keert het pak terug in de high fashion shows met nog gekkere modellen, kleuren en pasvormen.

Dresscodes

Een pak draag je met liefde. En liefde kan je uiten op verschillende manieren. Dat een pak overdreven is, is onzin. Stijl is persoonlijk en daar zijn we blij om. Toch bestaat er zoiets als jezelf kleden naar de gelegenheid. Of het nu gaat om een zakendiner of een zondagmiddag naar de kroeg je outfit hoort erbij te passen. Het is een teken van respect naar anderen als je de juiste outfit draagt. Je gaat toch niet naar een gala in een hoodie? Precies, je weet best wat we bedoelen. Bij twijfel: overdressed is altijd beter dan underdressed.

Er is áltijd wel een reden om uit te pakken met stijl. We bespreken vier verschillende dresscodes die je als moderne man gewoon moet kennen.

Black tie

De black tie dresscode is ideaal als je een gala hebt of een chic feest. Dit is hoe de dames willen hoe mannen voor de dag komen. Dit pak heeft een hoog 007-gehalte. Bij deze dresscode is een smoking vereist. Hierbij ligt een zwarte variant voor de hand, maar donkerblauw mag tegenwoordig ook. Je draagt je pak in combinatie met een wit overhemd. Belangrijk: manchetknopen, een effen strik en een zijden pochet. Onder je pak draag je lederen schoenen, en ze mogen best een beetje glanzen.

Business attire 

Bij business attire kun je aan één man denken: Harvey Specter. Deze serieuze look is voor de krachtpatsers van de businesswereld. De klassieke kleuren grijs en donkerblauw zijn áltijd goed, maar vandaag de dag mag ook donkergroen niet uitgesloten worden. Naast je pak draag je ook een bijpassend gilet, een effen overhemd, stropdas en leren veterschoenen. Pro tip: combineer nooit meer dan twee kleuren. Je colbert mag zelfs double-breasted zijn.

Business casual 

Als je voor de business casual look gaat kies je voor een iets minder klassiek kostuum. Bij business attire is de stropdas belangrijk, bij business casual mag je ‘m thuislaten. Op het gebied van schoenen raden we aan elegante loafers of klassieke oxfords te dragen. Qua stof en kleur van je pak kan je wat meer experimenteren. Het woord casual zit er niet voor niets in…

Smart casual

Smart casual is de tussenweg als het gaat om werk en vrije tijd. Als je aan een pak denkt, dan denk je al snel aan de donkere kleuren. Met smart casual mag je sneller kiezen voor lichte kleuren zoals lichtblauw. Daarnaast mag je ook uitpakken met een motief. Het hoeft vooral niet stijfjes te zijn. Schoeisel? Sneakers. Nette sneakers.

stijltips
Foto: Bigstock

Aantrekkelijkheid

Dat een man in pak aantrekkelijker is weet eigenlijk iedereen. Toch is het fijn als het even onderzocht wordt. En dat is gedaan. Dit onderzoek vertelt ons dat een man in pak daadwerkelijk aantrekkelijker wordt gevonden. WatchPilot heeft onderzoek gedaan onder de Engelse volwassen bevolking. Ruim 2.000 mensen deden hieraan mee. Hieruit is gebleken dat bijna de helft van de deelnemers heren in een pak met een stropdas het meest aantrekkelijk vinden bij een man. Het liefste in donkere kleuren. Daarbij wordt een classic horloge aantrekkelijk gevonden, plus: een zonnebril maakt het helemaal af. Confidence booster, toch?

Er komt een moment in je leven dat je een maatpak gaat aanschaffen. Althans, wij zijn ervan overtuigd dat elke man dit ooit in z’n leven gedaan moet hebben en eigenlijk vaker zou moeten doen. En dan kan je denken: ik draag vrijwel nooit een pak. Dat is juíst een goede reden om er een aan te schaffen, want des te specialer zijn de momenten dat je er een aantrekt. En dan kan hij maar beter naadloos passen. Dit stappenplan helpt jou in no time aan een perfect passend pak.

Het herenpak is tijdloos

Hoe je het ook went of keert een heren pak is en blijft tijdloos. Wil je een goede eerste indruk maken? Dan blijft het heren pak een go-to item. Je ziet er altijd netjes en verzorgd uit. Je kan beter overdressed zijn dan underdressed. Dus mocht je ooit kledingstress hebben, met een pak zit je altijd goed.

Tijdloos is echt een ‘usp’ van een pak. Je kan ‘m heel je leven dragen. Het pak gaat al generaties lang mee en de outfit blijft werken. Anno ’21 mag het met sneakers, dus er zijn simpelweg gewoon geen smoesjes meer. Dus niet zo koppig meer zijn. Je mag ons later bedanken als je een compliment krijgt voor je outfit.

Vader stijl
Foto: Ruthson Zimmerman