Stijlvol het jaar door: de fashion trends voor mannen in 2020

CREDITS: Pexels | Wendy Wei

Het blijft zo wispelturig als een veertje in de wind: mode, fashion of nog mooier in het Spaans: la moda. Jaar in jaar uit veranderd het straatbeeld en een beetje man volgt dit op zijn eigen manier. Stijlvolle mannen zorgen ervoor dat ze hun eigen stijl hebben met een vleugje van de trends die op dit moment spelen. Modetrends zijn te spotten op straat maar dan ben je misschien al te laat. Wij helpen je door de fashion trends voor mannen van dit jaar in één artikel op een rijtje te zetten.

De fashion trends voor mannen in 2020

Zonder fashion trends geen vernieuwend straatbeeld en zonder vernieuwend straatbeeld is het maar saai. Je kan hier een steentje aan bijdragen door de trends van dit jaar te volgen en toe te passen op een subtiele manier. Dit laatste is belangrijk: blijf bij jezelf en laat jezelf niet meesleuren in de wereld van trends. Omarm de fashion trends en zorg ervoor dat je ze toepast op jouw eigen wijze.

1. Back to the 70’s

We gaan ook in 2020 back in time en dit jaar gaan we helemaal in de stijl van de jaren zeventig. De prints en patronen die we destijds zagen komen dit jaar helemaal terug. Afgelopen jaren zagen we bijvoorbeeld al corduroy-kleding en kleuren zoals gebrand oranje en mosterd terugkomen. Dit jaar zullen we nog een stapje verder gaan om onszelf in de 70’s stijl te kleden. De mix van hippie, punk en bohemian chic stijlen maakten de 70’s retro fashion. Hoe ga je dit dan precies terugzien en hoe draag je de trend zonder dat het je volledige outfit overneemt?

Echte designelementen uit de jaren ’70 zijn de double-breasted blazers en wijd uitlopende kleding. Hierbij kun je denken aan felgekleurde driedelige en double-breasted pakken in corduroy, wol of fluweel. Die waren destijds enorm populair en werden vooral uit de kast getrokken voor speciale gelegenheden. Deze stijl in één outfit is misschien to much, maar een element in je kledingstijl toepassen kan je al de 70’s vibe geven. Meer casual looks voor mannen waren jeans met bell bottom, tie dye en flanellen shirts.

https://www.instagram.com/p/B6-Ee5Fpq3h/

2. Japanse beïnvloeding

De street style in Japan is van een ander level. In Japan doen veel mannen hun best om er op en top uit te zien, wat ervoor heeft gezorgd dat het straatbeeld daar een voorbeeld is voor andere landen. De Japanse stijl lijkt in sommige opzichten veel op de eerste trend die we bespreken: de 70’s stijl. Op straat lopen de mannen in Japen veelal in oversized kleding: een broek en top mogen alle twee best oversized zijn. De kleding is óf met hele felle kleuren óf juist basic.

Denim is in Japan een enorm belangrijke factor wat veel gedragen wordt. Ook denim mag met elkaar gecombineerd worden, dus een broek en top van denim is alles behalve een no go.

Daarbij komt dat Tokio de Olympische en Paralympische Spelen van 2020 in de zomer organiseert, waardoor er meer aandacht komt voor Japan. Hoe meer we zien van Japan en Tokio hoe meer we gaan inzien hoe stijlvol het land is.

3. Knitwear met print

In de zomer zagen we op de catwalks, en later ook op straat, veel t-shirts met een logo of illustratie. Nu is het tijd om onze knits een upgrade te geven. Een fraaie print, het logo van jouw favoriete merk of een illustratie die bij jou past: je mag het met trots laten zien op je knit.

We gaan even terug naar het begin. Waarin we vertelden dat je de trends beter subtiel in je outfit kan laten terugkomen dan dat het je hele outfit overneemt. Dit geldt zeker ook voor deze trend. Mocht het zo zijn dat jij jezelf niet fijn voelt in grote prints, dan ga je voor een kleine print of juist voor een basic trui in één kleur.

4. Knitwear & suits

Dat deze twee stijlvolle stijlen samen door één deur kunnen is al langer bekend, maar nog niet bij het grote publiek. De textuur en gelaagdheid van deze twee pijlers worden steeds meer gecombineerd en waren al een onderdeel van de trends in 2019. We verwachten dat dit in 2020 nog verder wordt doorgetrokken.

In 2020 gaan we zien dat overhemden vervangen zullen worden door fijngebreide coltruien en statement knits geven een redelijk eenvoudig pak een totaal nieuw leven. Deze trend is bepaald niet vluchtig te noemen. Het is meer dan dat. Deze eenvoudige stijlbeweging lijkt echt een onderdeel te worden van de moderne herenkleding. Waardoor we het ook gaan zien in 2021, 2022 en 2023. Het is dus niet onverstandig om in kledingstukken die bij deze trend passen te in investeren in plaats van voor dit jaar een kledingstuk kopen dat één seizoen meegaat.

fashion trends, Stijlvol het jaar door: de fashion trends voor mannen in 2020
Foto: Malcolm Garret

5. Oversized puffers

Deze keer niet een fashion trend in het algemeen, maar een trend dat gaat over één kledingstuk, de jas. Vorig jaar zagen we de puffer jackets al overal op straat en dit jaar wordt het nog meer een dingetje. Deze winter mag het nog groter, nog langer én vooral nog een tikje meer oversized. De jas wordt meer en meer een essentieel kledingstuk voor de moderne man. Waardoor een oversized variant een goede optie is om toch net iets anders te zijn.

6. Monochroom

Monochroom is tijdloos, klassiek en daardoor makkelijk toe te passen in jouw stijl. Nu vraag jij jezelf natuurlijk af: waarom is dit dan een trend voor 2020? Nou, gaat niet alleen maar meer om zwart-wit combinaties. De kledingstijl monochroom verschuift ook naar andere kleuren zoals beige, off-white, grijs en donkergroen.

De monochrome kledingstijl straalt zelfvertrouwen uit. Met deze stijl stap je af van de normale dagelijkse look en val je op in de menigte op een stijlvolle manier.

7. Outdoor

Ook outdoor komt terug in de modetrends voor mannen in 2020. Net als de vorige trend komt dit niet in een keer uit de lucht vallen. We zien steeds vaker outerwear gedragen worden als casual kleding. In 2020 gaan we nog even dat ene stapje verder.

Een trend kan ervoor zorgen dat de term ‘comfortabele kleding’ verdwijnt, maar outerwear heeft ons het leven juist gemakkelijker gemaakt. Bedenk maar eens wat fijner is: door de regen lopen met een Gore-Tex-hardshell jacket of met een wollen peacoat? Juist, outdoor-kleding is naast stijlvol ook nog eens extreem praktisch. Daar kunnen wij mannen iets mee.

fashion trends, Stijlvol het jaar door: de fashion trends voor mannen in 2020
Foto: Boxed Water is Better