De Overjas | Suit Up Tuesday

CREDITS: Enrico Labriola - Pitti Uomo
[a>powerkit_alert type=white ]Manifiërs, let me introduce myself! Ik ben Janine en mijn ‘daily mission in life’ is jullie, mannen, er nog beter uit te laten zien. Tijdens Suit Up Tuesday vertel ik regelmatig over stijl, trends en etiquette in relatie tot kleding. Zo kun jij je stijlvolle zelf zijn tijdens elke gelegenheid en kan niemand meer om jouw awesomeness heen.[/powerkit_alert]

Vorige week: Manchetknopen

Mantel

We krijgen misschien nog een paar nazomerse dagen aan het einde van de week, maar eigenlijk kunnen we wel gewoon zeggen dat het echt voorbij is met die mooie zomer. De herfst staat ons met open armen op te wachten. Ik ben geen fan van de donkere dagen, of eigenlijk van regenachtige en winderige dagen. Waar ik wel fan van ben in deze periode zijn de mooie jassen die je toelachen in de winkels. Heus niet alleen voor mezelf maar ook voor jullie mannen. Want hoe chill is een jas die je warm houdt maar je ook nog eens stijlvol voor de dag laat komen? Precies. Het jasje van je pak geeft je best wel wat warmte en gecombineerd met een sjaal kun je jezelf ook heus nog wel extra warm houden. Er komt alleen een moment dat het gewoon te koud en of regenachtig is en dat je jezelf en je pak tegen weer en wind moet beschermen. Dit doe je natuurlijk met een super stijlvolle overjas (mantel). Waar moet zo’n overjas een beetje aan voldoen?

De stof

Als je een overjas koopt, investeer dan in een exemplaar dat je jaren kunt dragen. Kies voor 100% wol met een redelijk gewicht. Een jas van 100% wol houdt je warm en kan alle weersomstandigheden aan zonder uit elkaar te vallen. Voor een iets luxere uitvoering zou je kunnen kiezen voor wol-kasjmier.

Suit Up Tuesday LogoPasvorm

Wanneer je op jacht bent naar de perfecte overjas draag dan altijd een shirt en jasje tijdens het passen. Zo kun je het beste zien of de jas goed past. Het is mooi als het een verlengstuk is van je pak (dat natuurlijk al super goed zit). Voor een overjas geldt niet te smal gesneden en niet te groot. Voor wat betreft de lengte kies je eigenlijk uit twee varianten. De traditionele lange overjas of het ¾ model wat net op of boven je knie eindigt. De eerste is zeer traditioneel en wordt vaker gedragen door de wat oudere en of langere heren. Je maakt hier absoluut een stijlstatement mee. De tweede variant is meer van deze tijd en in kun je daarnaast ook nog eens heel goed dragen op een chino of jeans en dat is wel zo handig.

Stijl

De overjas is al eindeloos vaak opnieuw uitgevonden. Van elleboogstukken tot contrasterende revers, van raglan schouders tot gestikte zakken. Eigenlijk kun je vanuit de basis kiezen voor twee soorten stijlen: de double-breasted en de single-breasted. De double-breasted overjassen ogen meer traditioneel en de single-breasted overjassen zijn vooral heel clean en weer makkelijk te dragen bij je casual outfit in het weekend. De kleuren variëren meestal tussen zwart, donkerblauw en grijs. Dit seizoen zie je ze ook veel camel.

Een overjas zal niet je goedkoopste aankoop zijn dus doe vooraf een beetje onderzoek bij verschillende merken/ winkels of verwen jezelf gewoon en ga voor een maatwerk exemplaar. Een rib uit je lijf, maar echt een tijdloze waardevolle investering. Kom maar door met die herfst!