On a budget? Zo kleed je jezelf toch stijlvol 

CREDITS: Bigstock

Om als een true gentleman himself stijlvol voor de dag te komen, lijk je soms wel een vermogen te moeten neerleggen voor een fraaie outfit. Helaas groeit het geld alleen niet op onze rug of aan de boom in de achtertuin. Echter heb je geen uitpuilende portemonnee nodig om toch met stijlvolle kleding de voordeur uit de stappen. Daarom bij deze: how to dress to impress, on a budget.

Zo koop je stijlvolle kleding met een budget

Je zou het misschien niet denken, maar stijlvolle kleding kopen wanneer je een budget hebt, kan verschillende voordelen hebben. Zo helpt het je met prioriteiten stellen van items die je écht nodig hebt en gebruikt. Wanneer je daarnaast op langere termijn een pro bent geworden in shoppen on a budget heb je daar jarenlang profijt van.

We kunnen niet alles hebben, en daarom zullen we keuzes moeten maken. Zeker wanneer je budget beperkt is, kan het moeilijk zijn om nieuwe stijlvolle kleding aan je garderobe toe te voegen. Maar, niet getreurd, want het kan zeker! Deze tips gaan je daarbij helpen.

stijlvolle kleding
Foto: Charles Deluvio

1.  Go vintage!

Vintage shoppen is tegenwoordig weer terug van weggeweest. Naast dat het natuurlijk goed voor het milieu is, is vintage shoppen ook dé uitgelezen kans om aan echte stijlvolle kleding te komen. Omdat die kleding vaak al langer dan een generatie oud is én de items toen vaak kwalitatiever waren, is dit de ideale plek om eens rond te neuzen.

Daarnaast is vintagekleding vaak in verhouding goedkoper omdat deze pieces langer mee zullen mee gaan door de betere kwaliteit. Ook komen stijlen van vroeger ieder jaar weer terug, dus met een vintageitem kan je bijna nooit de plank misslaan. Hier vind je de pareltjes voor je garderobe.

2. Ken je maten

De fit van een kledingitem is ontzettend belangrijk. Bedenk daarom eerst hoe je wilt dat het kledingstuk valt. Daarna pak je een kledingstuk uit je kast die qua fit precies goed is en deze meet je op. Kledingmaten kunnen in winkels kunnen ontzettend verschillen en daarom kun je beter van de afmetingen afgaan.

De volgende keer wanneer je weer op zoek gaat naar stijlvolle kleding, pak je je maten erbij en kijk je zo of iets ook echt perfect past. Zo koop je geen onnodige kleding die je later toch niet vaak draagt. Ook voor de vintageshoppers onder ons is dit handig. Vaak worden de afmetingen van kledingstukken die bijvoorbeeld online worden verkocht er namelijk bij vermeld. Zo zie je dus meteen of het item iets voor jou is of dat je je zoektocht moet voortzetten.

stijlvolle kleding
Foto: Javier Reyes

3. Wat heb je nodig?

Iedere man die geeft om zijn outfits zou moeten weten wat er precies in zijn kast hangt en wat er nog nodig is om het nog beter te maken. Dit doe je door eerst te kijken wat je allemaal al hebt en waar per seizoen de gaten vallen. Dus: wat heb je nog nodig en wat is eventueel aan vervanging toe.

Wanneer je nu op zoek gaat naar nieuwe kleding, heb je een veel beter idee wat je nog in je kast zoekt. Hierdoor zul je dus minder kleding kopen die eigenlijk niet nodig zijn. Let op: dit betekent niet dat je seizoensgebonden moet shoppen. In tegendeel zelfs. Soms vind je aan het begin van de herfst jouw heren winterjas of in de winter een korte broek. Shop dus wat je tegenkomt voor het hele jaar en niet voor de aankomende paar maanden.

4. Investeer in accessoires

Accessoires kunnen bij iedere look en maken je outfit compleet. Daarom kun je beter investeren in een paar goede accessoires die lang mee gaan en tijdloos zijn, dan dat je bijvoorbeeld geruite broek volgens de laatste trends koopt. Dit laatste klinkt misschien als een leuke toevoeging aan je garderobe, maar tijdloze accessoires combineer je met meer outfits dan die broek. Kies dus slim en ga voor de accessoires.

shoppen met budget
Foto: Wojtek Mich

5. Kleermaker

Een bezoekje aan de locale kleermaker is nooit verkeerd. Grote kans dat jij minstens één kledingstuk in je kast hebt hangen die je niet draagt omdat hij niet goed valt. Even laten fixen bij de kleermaker en hij is weer zo goed als nieuw! En waarschijnlijk ook nog goedkoper dan een nieuw kledingstuk.

6. Kleding onderhouden

Met kwalitatieve en stijlvolle kleding dien je goed om te gaan. Zorg daarom dat je je garderobe goed onderhoudt. Was je kleding niet te vaak, berg ze goed op en breng kleding die je niet kunt wassen naar de stomerij. Op de lange termijn zal je kleding langer meegaan en dit scheelt je weer geld.

7. Trap niet in korting

Het feit dat een kledingstuk voor 90 procent is afgeprijst, maakt het geen beter item. Koop daarom geen kleding in de uitverkoop als je dat desbetreffende kledingstuk niet nodig hebt. Het is misschien verleidelijk omdat het zo goedkoop is, maar wanneer je het toch weinig draagt, is het geldverspilling. Blijf dus altijd bij je lijstje van kleding waar je echt nog naar op zoek bent (zie tip 4).

stijlvolle kleding
Foto: Charles Deluvio