One love voor Bob Marley’s kledingstijl

CREDITS: Bill Fairs | Unsplash

Door Bob Marley: One Love kwam de king of reggae weer terug. Naast het feit dat de topartiest bekend is geworden met zijn tijdloze nummers, was zijn kledingstijl ook iconisch.

De in Jamaica geboren artiest wist indruk te maken met zijn nonchalante, maar ook gedurfde kledingstijl. Veertig jaar geleden liet Marley het leven, maar zijn invloed in de fashionwereld is nog altijd aanwezig.

De stijl van Bob Marley ontleed

De film van Bob Marley staat in het teken van het vieren van de persoonlijkheid. Tuff Gong, oftewel Nesta Robert Marley, kwam uit Trenchtown, Jamaica. Dit is een van de hardste wijken ter wereld en daar ontstond het karakter dat constant strijd voor vrede. De naam Tuff Gong was afgeleid van rastafari-founder Leonard ’the gong’ Howell. De dreadlocks-zingende rastafari-artiest heeft uiteindelijk mensen over de hele wereld weten te verbinden onder het mom van vrede, en tegelijkertijd ook met zijn stijl. Tijd om de laatstgenoemde eens te ontleden.

Double denim

Het rocken van double denim op het ritmische gevoel van zijn eigen muziek – dat kon Marley als geen ander. Zodra de eerste akkoorden werden afgespeeld, wist Bob Marley het moment te pakken. De denims hadden een comfortabele pasvorm, maar gaven tegelijkertijd het karakter weer van zijn harde jeugd. Het gevoelige van zijn muziek vloeide perfect over op de harde buitenlaag.

Vissers brachten de denimstof naar Kingston en de dancehall-scene maakte het hun eigen. In 1979, tijdens zijn Santa Barbara-concert, sloeg de reggae-legende de spijkerstof op de kop met zijn heerlijke dubbeldenimstijl. Double denim ademt Bob Marley, ondanks dat deze stijl meerdere levens heeft gekend.

Marley’s sportswear

Zijn nonchalante uitstraling was slechts een van de kenmerken van de zanger. Nadat de artiest een kogelregen wist te overleven in Jamaica, besloot hij naar Londen te gaan. Daar liep hij vrij en onbezorgd als een doodgewone jeugdvoetballer over straat. De foto’s van de voetballende reggae-zanger belichaamden het karakter van Bob Marley. Down to earth en altijd in voor een potje voetbal.

Het gestreepte wollige truitje dat werd afgemaakt met een navyblauwe trainingsbroek werd een tijdloze fit. Daarnaast was adidas zijn go-to-brand. De artiest wist sport wear te integreren in het dagelijks leven. Het matchen van adidas-kleding in een lokale voetbalmatch was tot daar aan toe, alleen Bob Marley rockte deze outfit ook gewoon op het podium.

Groen, goud, rood

Het scala aan kleuren was verweven met zijn muzikale achtergrond. Naast de dubbele lagen in zijn teksten, kun je dit ook zeggen over de kleuren die Bob Marley droeg. De kleuren groen, goud en rood gaven de wortels van rastafari aan. Dankzij de faam van Bob Marley zijn deze kleuren voor eeuwig verweven met de Jamaicaanse cultuur. Dit werd aangevuld met de veelzeggende rastacap, die voor altijd wordt verbonden met de iconische artiest.

Symbool van vrijheid: het sweatervest

Zijn sweatervest is de bevestiging van het vrije leven van Marley, en al helemaal in zijn geliefde bovengenoemde kleuren. Op de cover van Rolling Stone in 1976 besloot Bob Marley een ander soort vestje aan te trekken. Een strak paartje jeans werd afgemaakt met een vest in de kleuren zwart, rood en wit.

Later gaf hij in Amsterdam de voorkeur aan een groen langemouwenshirt onder een bruin vest met een variërend patroon. Daaronder droeg hij een zwarte riem met een regular fit spijkerbroek. Iets wat vaak alleen werkt bij een stijlicoon. Het karakter en de vibe zetten de toon voor de muzikale outfit van de zanger.

The Kingston legend

Dat Marley’s stijl tijdloos is, is een teken van respect. De vrijheid om te dragen wat je wil, is een zegen. Het is een gegeven dat je alles kunt rocken, zolang je zelfverzekerd bent. Bob Marley wist politiek en cultureel te combineren met zijn persoonlijke identiteit. En dat is vandaag de dag nog steeds de essentie van mode.

Ons eigen Amsterdamse merk Daily Paper is vandaag de dag toonaangevend in het wereldwijde fashionlandschap. In 2021 werd er een eerbetoon aan Marley ontworpen voor zijn 76e verjaardag. De collectie bestond onder meer uit hoodies en opvallende stijlen.

Ondanks alle tegenslagen wist Bob Marley een blijvende indruk achter te laten op de wereld. Of dit nu was door middel van muziek, de boodschap of zijn kledingstijl. Het verbinden van jouw persoonlijkheid aan de kleding en de kleuren die je draagt, is een krachtig concept. Bob Marley heeft met zijn krachtige persoonlijkheid zijn nalatenschap in de modewereld weten te vestigen. Ondanks alle slappe marketingcampagnes, blijken de echte Bob Marley-eigenschappen verder te reiken dan de simpele stonerscultuur.

LEES OOK
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…
14 oversized outfits van Ryo Takashima
Als economisch centrum van Japan zijn de straten rondom Marunouchi gevuld met overspannen finance-goeroe’s in strak gesneden pakken. En dat terwijl de rest van de stad precies…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de รกllermooiste dames van het moment: View this post…