Dit zijn de juiste etiquette voor een zakendiner

CREDITS: Bigstock

Een zakendiner: het klinkt volwassen en je voelt jezelf belangrijk. Lekker eten, goede gesprekken en als je geluk hebt geen rekening voor jou op het einde van de avond. Maar er zitten veel haken en ogen aan. Zo zijn er bepaalde regels die je moet volgen. En als je die niet volgt kan het je baan of carrière breken. Je wil een goede tafelgast zijn en een goede indruk achterlaten.

Dit zijn de juiste etiquette voor een zakendiner

Om een zakendiner zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen hebben we voor jou de juiste etiquette op een rijtje gezet. Lees ze, onthoud ze, pas ze toe en je zult altijd een succesvol etentje hebben.

Zakendiner, Dit zijn de juiste etiquette voor een zakendiner
Foto: Jay Wennington

De host

We beginnen bij de host. Want bij een zakendiner is er altijd een host, ofwel een gastheer. De gastheer organiseert het diner. Hij of zij bepaalt waar jullie eten, welke tijd en wie er allemaal meegaan. Mocht je in de positie van host komen doe dan goed je huiswerk en weet wie je meeneemt. Niks is meer awkward als je als host niet precies weet wie er aan tafel zit. Jij bent de leider, dus neem de leiding ook.

Keuzestress

De keuze van het juiste restaurant is moeilijker dan je denkt. Je wil natuurlijk niet de lul zijn die een veganist in een stakehouse uitnodigt. Nogmaals, ken je mensen. Ook wil je niet dat het restaurant te druk of te rumoerig is. Het doel is natuurlijk om een goed (business)gesprek te houden.

Ga voor een zakendiner altijd voor een neutraal restaurant. Maak het jezelf niet te moeilijk want eten tijdens zo’n afspraak wordt opeens veel moeilijker. Je wil een goede indruk achterlaten: dit doe je niet door lomp een kreeft uit elkaar te halen of het vet uit je hamburger laten druipen op je overhemd. Blijf kalm en zorg ervoor dat je op een nette manier eet.

Reserveren is key

Zorg dat je ergens een reservering hebt want geloof ons, niets is zo lullig dan met je hele kliek moeten wachten op een tafel. Daarbij komt het heel erg ongeïnteresseerd en niet voorbereid over. Ben jij de host, wees er dan altijd eerder dan je gasten. Zo kun je kijken of alles goed geregeld is en kun je iedereen verwelkomen. Zorg dat je een leuk welkomstcomité hebt voorbereid wat meteen voor een goede sfeer zorgt.

Zakendiner, Dit zijn de juiste etiquette voor een zakendiner
Foto: Austin Distel

Hallo allemaal

Bij een zakendiner is het belangrijk dat je iedereen begroet en een hand geeft. Als je een hand geeft sta je ook op anders komt het ook zo slordig over. Man of vrouw maakt niet uit, in de zakenwereld geef je iedereen gewoon een hand. That’s it.

Je kan maar één keer een eerste indruk maken

Wanneer je een zakendiner hebt met nieuwe partners of klanten kan je maar één keer een eerste indruk maken. En die moet goed zijn. Kleed je dus ook goed. Een van de basisregels bij een zakendiner is dat je dezelfde kleding moet dragen als wat je ook naar je werk zou dragen. Maar ook hier zitten natuurlijk weer allemaal haken en ogen aan, want zoals je wellicht hebt gemerkt zijn zakendiners geen kinderspel. Je moet namelijk ook goed naar de context kijken. Ga je met iemand eten die de hele dag in een fabriek staat dan kleed je je natuurlijk anders dan wanneer je met een bankdirecteur gaat eten. Ben je een gast: kleed jezelf dan nooit beter dan de host.

To drink or not to drink?

Hier is het vrij simpel. Je bestelt nooit als eerste een glas alcohol tenzij jij de host bent. Als je host bent kun je mensen een drankje aanbieden of voorstellen, als ze weigeren is het voor jou misschien ook slim om hetzelfde te doen als je gasten. Ben je toch in de gelegenheid gekomen dat er alcohol geschonken wordt kijk dan uit. Beperk de hoeveelheid en leef je pas uit na het diner in de kroeg.

Zakendiner, Dit zijn de juiste etiquette voor een zakendiner
Foto: Lefteris kallergis

Een zakendiner is geen vreetfeest

Ben je uitgenodigd door iemand bestel dan niet meteen het duurste op het menu. Je wil geen misbruik maken van de gastvrijheid. Bestel ook nooit meer gerechten dan je gastheer en bestel ook nooit messy food dat je met je handen moet gaan eten. Ben je de host, dan kun je altijd de leiding nemen met eten bestellen. Je zal zien dat je gasten je gewoon zullen volgen.

Time to talk business

Je gaat bent een avond weg dus praat je over leuke dingen. Zoals bijvoorbeeld je hobby’s, kinderen, vakantie enz. Maar het doel is zaken doen dus uiteindelijk zal je smoothly moeten schakelen. Ben je uitgenodigd door iemand dan hoef je geen zorgen te maken. Er is waarschijnlijk al een agenda gemaakt met puntjes.

Ben jij de host dan zul je dit zelf moeten doen en bepalen wanneer het geschikt is om over te schakelen. En nog een belangrijke regel: praat nooit over religie, sekse of politiek. Je weet niet de standpunten van diegene en het kan opeens heel snel van zero to hundred de slechte kant op gaan.

De rekening

Niemand vind het leuk om de rekening te krijgen vooral niet als je met heel veel mensen gegeten hebt. Maar het hoort er nu eenmaal bij. En bij dit laatste deel van je zakendiner wil je geen gezeik hebben. De host betaald, laat dat duidelijk zijn. Ben jij dit niet, biedt dan altijd aan om de splitsen, er wordt bijna altijd gezegd dat het niet nodig is maar dan heb je het in ieder geval aangeboden.

Als de taak van host wel aan jou is, is het ideale geval dat je de rekening op voorhand al regelt met het restaurant. Lukt dit niet en wordt de rekening naar de tafel gebracht maak er dan geen poespas van en leg je bankpas of creditcard neer. Je wilt niet onhandig gaan doen met super veel eurobiljetten. Daarbij kan dat ook een verkeerd beeld geven, wie loopt er tegenwoordig nog met cash in z’n portemonnee?

Zakendiner, Dit zijn de juiste etiquette voor een zakendiner
Foto: mona Masoumi